+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. január 16. szombat, 08:08
Van két férfi, aki bizonyosan szívesen lenne Németország kancellárja. Az egyik se alkalmas azonban a posztra. Ezért válasszon a CDU olyan jelöltet, aki mellett más is lehet majd a kancellárjelöltjuk – például a bajor testvérpártból.

Ez a cikk egy olyan véleménycikk, ami kifejezetten leteszi a garast egy választáson induló jelölt mellett, mégpedig a német CDU 2021-es elnökválasztásán. Ez egy endorsment, és nem is egyedüliként.

 

Majdnem egy évvel kellett eltolni a CDU elnökválasztását a kínai koronavírus miatt. Az egészre azonban azért került eleve sor, mert Angela Merkelnek mégsem sikerült az utódlását leszervezni. A CDU élére Merkel által elég egyértelműen támogatott Annegret Kramp-Karrenbauer ugyan megszerezte 2018 végén a pártdelegáltak többségét – Friedrich Merz és Jens Spahn ellenében –, de nem tudott önálló arcélt kialakítani, hiányzott belőle az erő. 2020 elején be is jelentette: lemond a pártelnökségről.

 

Miért ne Merz vagy Laschet?

 

Az, hogy Friedrich Merz be fog ismét jelentkezni, várható volt. A dúsgazdag üzletember láthatóan a mai napig nem dolgozta fel, hogy Merkel miatt 2006-ban – ereje teljében, ötvenegy évesen – kisodródott a politikából. Úgy látszik, a 12 milliós euróra becsült magánvagyon vagy a saját repülőgép se tudta pótolni a politikai vágyakat, ezért a Merkel-korszak végének közeledtével ismét bejelentkezett a versenybe. A programja egyszerű – azontúl, hogy saját sértettségét tudja most feldolgozni –:

 

úgy folytatni, mintha nem lett volna Merkel 18 évig a párt elnöke és 16 évig az ország kancellárja.

 

Konzervatívabb társadalom-, neoliberálisabb gazdaságpolitika, mindehhez populista kiszólások az „establishment” ellen (aminek ha valaki, akkor Merz aztán tényleg része), és vágyakozás a régi szép idők után, amikor még rossz viccként se merült volna fel senkiben egy CDU/CSU-Zöldek-koalíció.

 

A másik férfi Armin Laschet, aki legalább már azt elfogadta, hogy nem 2006-ban, hanem 2021-ben kell esetleg átvennie a pártot. A politikus egy joviális rajnai ember. Saját tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában azonban ő éppen a merzi álmot éli: a szabaddemokratákkal kormányoz közösen, és ezt szeretné 2021 őszétől országosan is megvalósítani. A lockdown idején önálló arcélt a járványügyi szigor bírálatával akart szerezni, ami az első hullám idején még akár ki is fizetődött – de mostanra már ő is elengedte ezt, ezzel a védjegye is eltűnt. Legfeljebb annyi mondható el még róla, hogy

 

ő néha világosbézs öltönyben is megjelenik, ami ritka a német férfi politikusok között.

 

Miért Röttgen?

 

Ha Merz és Laschet között kéne választanom, az utóbbit akarnám – de csak azért, mert nem ő a Merz. Szerencsére azonban bejelentkezett tavaly a pártelnökségre egy harmadik jelölt is, akinek akkor eleve nem sok esélyt adtak.

 

Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának az elnöke, egy nagy politikai bukáson van már túl, ami végleg letörni látszott a karrierjét. 2012-ben elbukta az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választást – 2017-ben Laschet már nyerni tudott ugyanott –, ezért Merkel el is bocsátotta akkor a kormányból környezetvédelmi miniszterét.

 

Röttgen azonban mégsem tekinthető Merkel tipikus férfiáldozatainak, akikkel 18 éve alatt – kezdve Kohltól Stoiberen át Merzig – leszámolt.

 

Röttgen újraépítette magát külpolitikusként, elkötelezett atlantista, a CDU-ból talán a putyini rezsim legkeményebb bírálója. Ideális külügyi államtitkár, akár még külügyminiszter is lehetne. Ő azonban hirtelen nagyot álmodott, pedig mindenki meg volt győződve: Röttgen csak azért indul a CDU-elnökválasztáson, mert neki tényleg a részvétel a fontos, nem a győzelem. Bármilyen eredményt is ér el, azzal, hogy ott van a versenyzők között, felértékelte magát a párton belül, hátországot tudott építeni, és a kissé szikár, unalmas külpolitikusi szerepből kilépve járhatta a vidéki bázist cukiskodva.

 

Merz túl éles váltás lenne azon CDU számára, amelynek mégiscsak be kell látnia: a merkeli centrumpolitika a pártot Európa utolsó néppártjaként mentette meg, és a sokszor már leírt kancellárnak lesz köszönhető, hogy jó eséllyel az idei őszi választást is a CDU/CSU nyeri. Azaz ha Merz rá is érez arra, hogy a párttagság szívesen hallgat Merkeltől jobbrább álló politikusokat, a párt számára nem feltétlenül ez a siker receptje. Talán csak a baloldal bízhat abban, hogy

 

ha Merz nagyon jobbra húzza a CDU-t, akkor a baloldal is végre láthatóvá válik a merkeli évek után.

 

Laschet ideálisan tudta volna meghaladva megőrizni a merkeli hagyományokat, róla azonban a járvány alatt derült ki, hogy mégsem komoly államférfi. A lockdownkritikát feladta, azaz most már legfeljebb csak kulloghat Markus Söder bajor kormányfő és CSU-elnök mögött, aki kezdettől a kemény lockdownpolitika híve volt.

 

És itt lép be a képbe Röttgen. Ő a lockdown kapcsán nem fogalmazott meg határozott véleményt, ezzel azt is üzente: a CDU elnökségéért folytatott harcban talán van ennél fontosabb téma. Ráadásul mivel Merz és Laschet egyszerre nem átütő, de ambícióktól duzzadó, Röttgen felértékelődött azzal, hogy

 

őróla elképzelhető: kész lenne átadni másnak a kancellárjelöltséget.

 

Merz erre kevéssé lenne hajlandó, nem azért görcsölt 15 évig, hogy megint valaki leelőzze őt, mint egykoron Merkel. Laschet is vélhetően egy tartományi miniszterelnökségből a kancellárságot tartaná a logikus előrelépésnek, nem a CDU puszta vezetését. Röttgennek viszont a pártelnökség is hatalmas lépés, siker lenne. Ráadásul a politikus

 

úgy tudná folytatni a merkeli centrumpolitikát, hogy mégsem tekinthető Merkel emberének,

 

mégiscsak a kancellár rúgta ki a kormányból egykoron. Röttgennel a CDU egy komoly politikust választhatna elnöknek, aki képes lenne eközben a kancellárjelöltséget akár át is engedni egy nála harsányabb, karizmatikusabb politikusnak – mondjuk Markus Söder bajor kormányfőnek. Egy Söder-Röttgen-páros illene leginkább egy modern konzervatív párthoz, amely 2021 ősze után jó eséllyel a polgári Zöldekkel tervez már kormányozni.

 

Röttgen mellett szól tehát, hogy neki elég lenne az elnökség is. Hivatalosan persze ő is kancellárjelöltségről beszél maga kapcsán – annyi baj legyen. Az ugyanis, hogy ki a CDU elnöke, végül is pártbelügy. Ha viszont az lenne végül a helyzet, hogy csak Merz, Laschet és Röttgen között dőlhet esetleg el, ki is lesz a CDU/CSU kancellárjelöltje (és ezzel vélhetően az új német kancellár), akkor még egyértelműbb: inkább Röttgen.

 

Hogy melyik CDU-elnökjelölt mit akar, és az milyen Európa-politikát és Orbánhoz való viszonyulást jelentene, itt foglalta össze nektek Techet Péter. Bukovics Martin Friedrich Merz mellett érvel: olvasd el, miért!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás