Hajrá, Friedrich Merz!

Bukovics Martin

Szerző:
Bukovics Martin

2021.01.16. 08:18

Az unszimpatikus és bosszúéhes német wannabe Trump CDU-elnökké történő megválasztása mindenkinek érdeke, akit zavarnak a német Zöldek és aki egy erősebb SPD-t szeretne.

Ez a cikk egy olyan véleménycikk, ami kifejezetten leteszi a garast egy választáson induló jelölt mellett, mégpedig a német CDU 2021-es elnökválasztásán. Ez egy endorsment, és nem is egyedüliként.

Szombat délre talán már tudni lehet, ki vezeti ki a Merkel-érából a német kereszténydemokrácia és autóipar pártját.

A lakosságát tekintve majd’ két Magyarországnak, fejenkénti GDP-jét tekintve több, mint két Magyarországnak megfelelő Észak-Rajna-Vesztfáliát vezető Armin Laschet? A Merkel kegyéből egy pont Észak-Rajna-Vesztfáliában minden idők legrosszabb CDU-s választási eredményéből kieső volt környezetvédelmi miniszter, a magát az utóbbi években vizionárius külpolitikusként profilírozó Norbert Röttgen? Vagy a konzervatív öregurak Merkel elleni utolsó lázadását jelképező, Merkel által még pályája elején félretett, bosszúéhes Friedrich Merz?

Anélkül, hogy neki szurkolnék vagy akár csak szimpatizálnék vele, remélem, a küzdelemből az utóbbi kerül ki győztesen. Több okból is.

Merzet ki nem állhatja a német média nagyrésze. Nagyjából Donald Trumphoz hasonló utálat övezi, miután van egy közös tulajdonsága a bukott amerikai elnökkel: van pénze. Merznél nem társul mellé feltűnési viszketegség, ő beéri azzal, ha bemondják a tévében, hogy mellesleg a magángépével repült át az adás kedvéért Berlinbe, amit ő maga vezetett. Merz ugyanis azt követően, hogy Merkel 2002-ben kitúrta a CDU-frakcióvezetésből, rájött arra, amire a magyar ellenzékben még nagyon sokan nem: hogy pénzt keresni nem csak a politikában lehet, laptop és költségtérítés máshol is jár.

A pártbeli szamárlétrát addigra végigjárt Merz számára egyenes út vezetett a Bundestagból a a nagy német és nyugat-európai konszernek, bankok, biztosítók felügyelőbizottságaiba: DVB-Winterthur, Commerzbank, AXA, BASF, Deutsche Börse, majd pedig mindennek megkoronázásaként 2016-ban a világ legnagyobb és leghírhedtebb alapkezelője, a BlackRock lobbistája és fb-tagja lett.

De Merz nem igazán élvezte az üzleti karriert és a meggazdagodást, neki ez kényszerpálya volt. Amint 2018 végén kiderült, hogy Merkel lemond a CDU-elnökségről és a kancellári posztért sem indul 2021-ben, a német sajtótermékek címlapján hirtelen megjelent egy bombahír: Friedrich Merz 14 évnyi hallgatás után visszatér, és CDU-elnök szeretne lenni. De 2018-ban végül nem lett az: a CDU ugyanis szorosan bár, de a merkelista Annegret Kramp-Karrenbauert választotta meg elnöknek. Noha hivatalosan még mindig ő a párt elnöke, sokat mond el róla, hogy a nevét azóta se jegyezte meg igazán senki. 2020 elején be is jelentette, hogy neki ez nem megy, lehet jönni a helyére. Újra megjelent a német sajtótermékek címlapjain a hír: Friedrich Merz CDU-elnök szeretne lenni.

„Ha Merz nyer, és még kancellárjelölt is lesz, nekünk lényegében a BlackRock ügyei miatt végig védekező kampányt kell folytatnunk” – fogalmazott nemrég a Spiegelnek egy befolyásos CDU-s, megvilágítva, hogy miért félnek egy kicsit a tagság körében viszonylag népszerű visszatérőtől. Ez volt ugyanis az a cég, amelynek irodáiban a német ügyészség óriási médiavisszhangot kiváltott házkutatást tartott a CumEx-botrány, vagyis az elmúlt évek legnagyobb vállalati adóelkerülési botránya csúcsán – Merz pedig eközben ott ült az alapkezelő fb-jében.

De Merz ezen túl amiatt, hogy a főleg idősebb CDU-tagoknak kedves dolgokat mond a párt karakteresebb jobboldali jellegéről, a gazdaságpolitikára teendő hangsúlyról, a merkeli irányvonallal való óvatos szakítással, a tökéletes CDU-elnök és kancellárjelölt a baloldali pártok, főleg a gyengélkedő szociáldemokrata SPD számára. 

Kilenc-tíz hónappal a választás előtt kijelenthető: a CDU-nak nagyon el kell csesznie a dolgokat idén ahhoz, hogy ne ők állíthassák a kancellárt, és ne nyerjenek a mostani magabiztossággal ősszel. A leköszönő Merkel öröksége ugyanis éppen ez az állapot: egy 36 százalékon álló kormánypárt, aminek legfőbb kihívója, a 20 százalékon álló Zöldek már most úgy viselkedik ellenzékben, mintha kormánypárt lenne, a harmadik helyen lévő koalíciós partner, a 14 százalékon álló szocdem SPD-nek pedig – hiába riogat a Frankfurter Allgemeine és a Die Welt már most egy piros-vörös-zöld koalíció rémképével – csak a CDU-val van reális esélye kormányrakerülni.

Friedrich Merzben van potenciál elcseszni mindezt.

A kérdésre, hogy melyik politikusról szeretnének hallani a németek 2021-ben, Friedrich Merz nevét nagyjából ugyanannyian mondták, mint az SPD-s kancellárjelöltét, Olaf Scholzét. A különbség csak az, hogy míg Merznél ez egy jóval alacsonyabb érték pártja támogatottságánál, Scholznál magasabb. Még érdekesebb kettejük összehasonlítása, ha egy friss német elitkutatás eredményeit nézzük: a német gazdasági elit leginkább Friedrich Merzet szeretné CDU-elnöknek (a politikai pedig Armin Laschetet), és amennyiben 2021 őszén egy Merz-Scholz-párharc lenne a kancellárságért, a gazdasági elit 70 százalékban Merz mellé állna.

Ennél jobb ajánlólevél egy szociáldemokratának nem is kell, lényegében már maga az ezt ábrázoló infografika is erősebb üzenet, mint bármi, amit az SPD kitalált az elmúlt években.

Merzcel ugyanis óriásit nyerhet a német pártrendszer közepe.

+ Egy markánsan jobbra forduló, hangsúlyosan kapitalistábbá váló CDU a gazdagpárti imidzsét nehézkesen levetkőző polgári-liberális FDP-t elviheti balrább, azaz középre, Merz ugyanis az eddigi nyilatkozatai alapján lényegében egy FDP-lightot csinálna a CDU-ból.

+ Akár a Zöldek polgári, centrista szavazóit is elhalászhatják ezzel az FDP-sek, tartósan 20 százalék alatt tartva ezzel a felsőbbrendű moralizálás pártját, talán még egy CDU-zöld koalíciót is ellehetetlenítve ezzel. Egy hangsúlyosab jobbos, konzervatív CDU-val való közös kormányzástól viszont megrettenhet a Zöldek fundi szárnya, amely így felhangosítana egy piros-vörös-zöld koalícióról való álmodozást.

+ Persze az is lehet, hogy a magukat egyre inkább polgári pártként pozicionáló Zöldek profitálnának leginkább abból, hogy a CDU centrista szavazói elkezdenének lemorzsolódni Merz miatt. Ez talán újra előhozna a pártban olyan arcokat, akiket eddig az egység és a kommunikációs profizmus látszata miatt, a minél jobb választási szereplés érdekében jegeltek: a pragmatikus és rendpárti Cem Özdemir szerepét, vagy épp a pártból való kizárással fenyegetett Boris Palmer lockdownellenes-migrációkritikus tübingeni polgármestert.

+ Az SPD-nek kifejezetten jót tenne a Merkellel való látványos szakítást már személyében megtestesítő Merz, így ugyanis a még mindig népszerű Merkel leggyakoribb koalíciós partnerei, a Merkel-kormányoknak számos programpontot és intézkedést adó, azokért szavazók által meg még sosem jutalmazott SPD talán leszakíthat valami jutalomfalatot végre mindezért. Plusz: a középről jobbközépre tolódó CDU és a balról középre átnyúló Zöldek miatt megüresedik a baloldal. Ez akár egy új nagykoalíciót is hozhat nekik.

+ A Die Linkének tökmindegy, ki a CDU vezetője, ők a cattocommunista Ferenc pápáról is bármikor megérvelik, hogy a tőkés elnyomás megtestesítője. Az AfD pedig a migránsokra és Ferenc pápa beoltatására mutogatna – ha utóbbinak vannak még polgári szavazói, azokat Merz talán el tudja vinni, ami még egy erős érv mellette.

Szóval hajrá, Friedrich Merz!

Hogy melyik CDU-elnökjelölt mit akar, és az milyen Európa-politikát és Orbánhoz való viszonyulást jelentene, itt foglalta össze nektek Techet Péter. Ő amúgy Norbert Röttgen mellett érvel: olvasd el, miért!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek