Két vezető is lemondott annál a kínai vakcinagyártó cégnél, amitől Magyarország is készül vásárolni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.15. 13:41

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

Két vezető is lemondott annál a kínai vakcinagyártó cégnél, amitől Magyarország is készül vásárolni
Li Zhiming, a Sinopharm nevű kínai állami gyógyszeripari óriáscég elnöke kedden távozott az igazgatóságból

írja a CNBC a vállalat közleményére hivatkozva. Ugyancsak kedden távozott az igazgatói posztról a Sinopharm egyik leányvállalata, a China National Medicines Corp. vezetője, Li Hui. 

A Sinofpharm-elnök lemondásának ténye a cég hongkongi tőzsdére eljuttatott közleményéből derült ki – ott jegyzik a Sinopharm részvényeit –, a leányvállalat igazgatójának távozása pedig egy másik közleményből derül ki a CNBC szerint. 

A lemondás hátterében mindkét esetben személyes okok állnak a közlemények szerint.

 

Hogy a két vezető lemondásának lehetett-e köze a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében végzett munkájukhoz, arra a közleményben nincs utalás, a CNBC az erre vonatkozó kérdéseire pedig még nem kapott választ.

A Sinopharm koronavírus elleni vakcináját a kínai hatóságok december végén engedélyezték, miután a harmadik fázisú klinikai teszt 79 százalékos hatékonyságúnak mutatták. A BBC összefoglalója szerint a vakcinát elkezdték az Egyesült Arab Emírségekben is használni, ahol korábban a harmadik fázisú klinikai teszten már 86 százalékos hatékonyságúnak mérték. A Sinopharm vakcinájával oltanak Peruban is; a dél-amerikai országban viszont egy időre felfüggesztették az oltást, mert az egyik beoltottnál súlyos mellékhatások jelentkeztek; a felfüggesztést azonban később feloldották.

Ez az a kínai vakcina, aminek a megvásárlásáról már Magyarország is megállapodott a Sinopharmmal

 

derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Azonban ahhoz, hogy elkezdhessék használni Magyarországon is, az NNK-nak még be kell vizsgálnia és engedélyeztetnie kell a vakcinát.

 

NYITÓKÉP: CGNT Russian / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek