+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 14. csütörtök, 12:33
A kínai Sinopharm vakcinájára már csak a magyar hatóságoknak kell rámondaniuk az áment, és már hozhatják is őket Magyarországra. A kormányinfón azt is megtudtuk, hogy mikor enyhíthet a kormány a korlátozásokon, és hogy hogyan gondolkodik a vakcinaútlevelekről.

Jöhet kemény téli hideg és hó, egy dolog nem változik: ha csütörtök, akkor kormányinfó. 2021 első kormányinfójára azt követően került sor, hogy január 8-án Orbán Viktor bejelentette: február 1-jéig biztosan fennmaradnak a novemberben bevezetett lockdown-intézkedések.

 

Így nem meglepő, hogy a csütörtöki kormányinfót is a koronavírus-járvány kezelése és a vakcinahelyzet uralta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy az oltásra – mivel az önkéntes – jelentkezni kell. Igaz, arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy ezt csak a Vakcinainfó nevű kormányzati tájékoztató oldalon lehet-e megtenni, vagy később akár a háziorvosunknál is.

 

A regisztrációval kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy

 

aki nem ikszelte be a regisztrációkor, hogy hozzájárul adatai kezeléséhez a későbbi kapcsolattartás céljából, csak akkor fog levelet kapni, amikor rá kerül a sor az oltáskor.

 

Eddig egyébként körülbelül 1,3 millió fő regisztrált a vakcinára Gulyás Gergely elmondása szerint.

 

Az Azonnali is feltette a kérdést, hogy hogyan regisztráljanak az elmaradott térségben élő, internetelőfizetéssel nem rendelkező és nem nyugdíjas magyar állampolgárok a vakcinára: Szentkirályi válaszában elmondta, hogy az érintettek a helyi önkormányzat és a jegyző segítségével tudnak internetelérhetőséget szerezni a regisztrációhoz, de akár az ebből a szempontból jobb helyzetben lévő rokonok, ismerősök is segíthetnek, és egy nekik létrehozott e-mailcímmel ők is regisztrálhatnak a nevükben.

 

Hamarosan kínai vakcinával is oltathatjuk magunkat

 

Több újságírói kérdés is elhangzott arról, hogy mikor lesz elérhető a részletes oltási terv (a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán egyelőre csupán a beoltani kívánt csoportok sorrendje szerepel), azonban erre Gulyás Gergely nem adott érdemi választ. Ennek hátterében – mint azt az Azonnalin is megírtuk – az állhat, hogy a kormány valószínűleg csak akkor fogja közzétenni a részletes oltási menetrendet, ha már nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre vakcina.

 

A vakcinák kapcsán a miniszter arról tájékoztatott, hogy Magyarországra az Európai Unión keresztül a jelenlegi állás szerint 19,7 millió adag vakcina fog érkezni, eddig 129 800 adag érkezett meg belőlük Magyarországra, és 96 100 embert oltottak be velük.

 

Ha ilyen maradna a lakosság átoltási üteme, akkor Gulyás szerint 30 hétbe telne, mire beoltanák azt a 3 millió fős kockázati csoportot (idősek és krónikus betegek), akiket egész biztosan életveszély fenyeget, ha elkapják a vírust – azért is tárgyal a kormány folyamatosan az Unión kívüli gyógyszergyártókkal is az ő vakcinájukról, hogy ezt a folyamatot felgyorsíthassák.

 

Közülük Gulyás Gergely a Sinopharmot emelte ki: elmondása szerint

 

a kínai céggel tulajdonképpen már megállapodtak, és már csupán az NNK-nak kell bevizsgálnia és engedélyeztetnie a vakcinát, hogy azt is elkezdhessék használni Magyarországon.

 

A Sinopharm vakcinája egyébként a koronavírus inaktivált változatát juttatja be a szervezetbe – hogy ez pontosan mit jelent és hogyan alakul ki az immunitás, itt szedtük össze.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a most érvényben lévő korlátozások enyhítése, feloldása akkor lesz lehetséges, ha vagy a már említett 3 millió fős veszélyeztetett lakosságot sikerül átoltani, vagy a járványgörbe tartósan alacsonyan marad.

 

Gulyás egyelőre úgy számol, hogy nyáron kerülhet sor a nyitásra.

 

De mi van a sokat hangoztatott orosz vakcinával?

 

Pár hónapja még erős volt a kormányzati kommunikáció az orosz Sputnik-V vakcináról, hogy onnan is fogunk rendelni vakcinát, akár még az EU engedélyeztetésért felelős szervét, az Európai Gyógyszerügynökséget is megkerülve.

 

Ebből az orosz vakcinából került is először minta Magyarországra még tavaly novemberben, azóta azonban majdnem teljes csönd honol a témában: ma már az az EMMI-videó is elérhetetlen, ahol Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter 2020 végén bejelentette, hogy 3000 magyar önkéntessel megkezdődhet a Sputnik-V harmadik fázisú klinikai vizsgálata.

 

Kíváncsiak lettünk volna, hogy hogyan is áll ez a vizsgálat, hogy miért nem gyártunk orosz vakcinát, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter erről tárgyalt az orosz féllel, és a magyar gyártó megfelelt az ezzel kapcsolatos követelményeknek, illetve hogy tulajdonképpen most akar-e Magyarország behozni az orosz vakcinából vagy sem – ezeket a kérdéseinket azonban ignorálták a kormányinfón.

 

Akar-e magyar kormány vakcinaútlevelet?

 

Helyette legalább arról megtudtunk valamit, hogy mi a kormány álláspontja a vakcinaútlevekkel kapcsolatban: azoknak valóban a határon elkérendő „útlevélként” kéne működniük, vagy inkább bizonyos szolgáltatások igénybevételére feljogosító dokumentumként a magánszférában?

 

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely csupán annyit mondott, hogy egyelőre szeretnék megvárni, hogy lesz-e közös uniós szabályozás a kérdésben (január 21-én, csütörtökön lesz erről európai bizottsági egyeztetés), és

 

azt mérlegelve, figyelembe véve kívánják megalkotni a hazai szabályozást

 

– részletekről tehát a kormány még nem tud beszámolni a kérdésben. Arról sem például, hogy a nemzeti szuverenitást úton-útfélen hangoztató Magyarország kormánya egyébként tervezi-e, hogy csak vakcinaútlevéllel engedjen be az ország területére akár EU-s, akár EU-n kívüli külföldi állampolgárokat.

 

A minisztertől azt is megtudtuk, hogy a kormány nem tervez müncheni mintára változtatni a maszkviselési szabályokon, ahol bevezették, hogy csak FFP2-szájmaszkban lehessen boltba menni vagy tömegközlekedési eszközön utazni.

 

A végére egy kis színes

 

Egyelőre ugyan Gulyás Gergely szerint is szinte biztos, hogy még hosszú hónapokig nem fogunk szabadulni a lockdowntól, mi azért kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz majd az első dolga a politikusoknak a lockdown feloldása után.

 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a kislányával meg fogja látogatni a nagypapáját, és valószínűleg egy koncertre is el fog menni. Gulyás Gergely pedig úgy válaszolt: „Nem gondolkoztam ezen a kérdésen, de az biztos, hogy egy étteremben vacsorázom egy jót.”

 

És te mihez fogsz kezdeni, ha vége a korlátozásoknak? Szavazz erről az Azonnali hét kérdésében!

 

NYIÓTKÉP: Magyarország kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás