Küszöbön a megállapodás a kínai vakcináról, nyárra várható lazítás

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.14. 12:33

A kínai Sinopharm vakcinájára már csak a magyar hatóságoknak kell rámondaniuk az áment, és már hozhatják is őket Magyarországra. A kormányinfón azt is megtudtuk, hogy mikor enyhíthet a kormány a korlátozásokon, és hogy hogyan gondolkodik a vakcinaútlevelekről.

Küszöbön a megállapodás a kínai vakcináról, nyárra várható lazítás

Jöhet kemény téli hideg és hó, egy dolog nem változik: ha csütörtök, akkor kormányinfó. 2021 első kormányinfójára azt követően került sor, hogy január 8-án Orbán Viktor bejelentette: február 1-jéig biztosan fennmaradnak a novemberben bevezetett lockdown-intézkedések.

Így nem meglepő, hogy a csütörtöki kormányinfót is a koronavírus-járvány kezelése és a vakcinahelyzet uralta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy az oltásra – mivel az önkéntes – jelentkezni kell. Igaz, arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy ezt csak a Vakcinainfó nevű kormányzati tájékoztató oldalon lehet-e megtenni, vagy később akár a háziorvosunknál is.

A regisztrációval kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy

aki nem ikszelte be a regisztrációkor, hogy hozzájárul adatai kezeléséhez a későbbi kapcsolattartás céljából, csak akkor fog levelet kapni, amikor rá kerül a sor az oltáskor.

Eddig egyébként körülbelül 1,3 millió fő regisztrált a vakcinára Gulyás Gergely elmondása szerint.

Az Azonnali is feltette a kérdést, hogy hogyan regisztráljanak az elmaradott térségben élő, internetelőfizetéssel nem rendelkező és nem nyugdíjas magyar állampolgárok a vakcinára: Szentkirályi válaszában elmondta, hogy az érintettek a helyi önkormányzat és a jegyző segítségével tudnak internetelérhetőséget szerezni a regisztrációhoz, de akár az ebből a szempontból jobb helyzetben lévő rokonok, ismerősök is segíthetnek, és egy nekik létrehozott e-mailcímmel ők is regisztrálhatnak a nevükben.

Hamarosan kínai vakcinával is oltathatjuk magunkat

Több újságírói kérdés is elhangzott arról, hogy mikor lesz elérhető a részletes oltási terv (a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán egyelőre csupán a beoltani kívánt csoportok sorrendje szerepel), azonban erre Gulyás Gergely nem adott érdemi választ. Ennek hátterében – mint azt az Azonnalin is megírtuk – az állhat, hogy a kormány valószínűleg csak akkor fogja közzétenni a részletes oltási menetrendet, ha már nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre vakcina.

A vakcinák kapcsán a miniszter arról tájékoztatott, hogy Magyarországra az Európai Unión keresztül a jelenlegi állás szerint 19,7 millió adag vakcina fog érkezni, eddig 129 800 adag érkezett meg belőlük Magyarországra, és 96 100 embert oltottak be velük.

Ha ilyen maradna a lakosság átoltási üteme, akkor Gulyás szerint 30 hétbe telne, mire beoltanák azt a 3 millió fős kockázati csoportot (idősek és krónikus betegek), akiket egész biztosan életveszély fenyeget, ha elkapják a vírust – azért is tárgyal a kormány folyamatosan az Unión kívüli gyógyszergyártókkal is az ő vakcinájukról, hogy ezt a folyamatot felgyorsíthassák.

Közülük Gulyás Gergely a Sinopharmot emelte ki: elmondása szerint

a kínai céggel tulajdonképpen már megállapodtak, és már csupán az NNK-nak kell bevizsgálnia és engedélyeztetnie a vakcinát, hogy azt is elkezdhessék használni Magyarországon.

A Sinopharm vakcinája egyébként a koronavírus inaktivált változatát juttatja be a szervezetbe – hogy ez pontosan mit jelent és hogyan alakul ki az immunitás, itt szedtük össze.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a most érvényben lévő korlátozások enyhítése, feloldása akkor lesz lehetséges, ha vagy a már említett 3 millió fős veszélyeztetett lakosságot sikerül átoltani, vagy a járványgörbe tartósan alacsonyan marad.

Gulyás egyelőre úgy számol, hogy nyáron kerülhet sor a nyitásra.

De mi van a sokat hangoztatott orosz vakcinával?

Pár hónapja még erős volt a kormányzati kommunikáció az orosz Sputnik-V vakcináról, hogy onnan is fogunk rendelni vakcinát, akár még az EU engedélyeztetésért felelős szervét, az Európai Gyógyszerügynökséget is megkerülve.

Ebből az orosz vakcinából került is először minta Magyarországra még tavaly novemberben, azóta azonban majdnem teljes csönd honol a témában: ma már az az EMMI-videó is elérhetetlen, ahol Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter 2020 végén bejelentette, hogy 3000 magyar önkéntessel megkezdődhet a Sputnik-V harmadik fázisú klinikai vizsgálata.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy hogyan is áll ez a vizsgálat, hogy miért nem gyártunk orosz vakcinát, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter erről tárgyalt az orosz féllel, és a magyar gyártó megfelelt az ezzel kapcsolatos követelményeknek, illetve hogy tulajdonképpen most akar-e Magyarország behozni az orosz vakcinából vagy sem – ezeket a kérdéseinket azonban ignorálták a kormányinfón.

Akar-e magyar kormány vakcinaútlevelet?

Helyette legalább arról megtudtunk valamit, hogy mi a kormány álláspontja a vakcinaútlevekkel kapcsolatban: azoknak valóban a határon elkérendő „útlevélként” kéne működniük, vagy inkább bizonyos szolgáltatások igénybevételére feljogosító dokumentumként a magánszférában?

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely csupán annyit mondott, hogy egyelőre szeretnék megvárni, hogy lesz-e közös uniós szabályozás a kérdésben (január 21-én, csütörtökön lesz erről európai bizottsági egyeztetés), és

azt mérlegelve, figyelembe véve kívánják megalkotni a hazai szabályozást

– részletekről tehát a kormány még nem tud beszámolni a kérdésben. Arról sem például, hogy a nemzeti szuverenitást úton-útfélen hangoztató Magyarország kormánya egyébként tervezi-e, hogy csak vakcinaútlevéllel engedjen be az ország területére akár EU-s, akár EU-n kívüli külföldi állampolgárokat.

A minisztertől azt is megtudtuk, hogy a kormány nem tervez müncheni mintára változtatni a maszkviselési szabályokon, ahol bevezették, hogy csak FFP2-szájmaszkban lehessen boltba menni vagy tömegközlekedési eszközön utazni.

A végére egy kis színes

Egyelőre ugyan Gulyás Gergely szerint is szinte biztos, hogy még hosszú hónapokig nem fogunk szabadulni a lockdowntól, mi azért kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz majd az első dolga a politikusoknak a lockdown feloldása után.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a kislányával meg fogja látogatni a nagypapáját, és valószínűleg egy koncertre is el fog menni. Gulyás Gergely pedig úgy válaszolt: „Nem gondolkoztam ezen a kérdésen, de az biztos, hogy egy étteremben vacsorázom egy jót.”

És te mihez fogsz kezdeni, ha vége a korlátozásoknak? Szavazz erről az Azonnali hét kérdésében!

NYIÓTKÉP: Magyarország kormánya / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek