+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 12. kedd, 17:50
A kemény lockdownpolitikájáról ismert Markus Söder vezette müncheni kormány elrendelte: hétfőtől minden még nyitva lévő boltban, valamint a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz az FFP2-szájmaszk viselete.

A müncheni kormány keddi ülésén döntötte el: hétfőtől kötelezővé teszik az FFP2-szájmaszk viselését mindenki számára, aki boltba megy – a lockdown alatt jelenleg eleve csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak vannak nyitva –, valamint tömegközlekedésen utazik.

 

Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert míg a normál szájmaszkok másokat védenek a megfertőződéstől,

 

az FFP2-szájmaszk a viselőjét is megóvja a kínai koronavírustól.

 

Söder mindenkit biztosított: van elég ilyen maszk a tartományban, tehát nem kell tartani attól, hogy esetleg valaki ne jutna hozzá. Vannak munkahelyek, amelyek eleve adnak ilyet a munkavállalóknak, drogériákban és webshopokban pedig 5-10 euró között mozog egy csomag ára, attól függően, hány darab FFP2-maszk van benne.

 

A bajor ellenzék azonban kevesli a döntést. A szociáldemokraták szerint a kormánynak ingyenesen kéne osztania az FFP2-szájmaszkot. A jobboldali liberális szabaddemokraták meg arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük Söder bejelentése elkésett, elvégre ők már tavaly ősszel azt szorgalmazták: jöjjön a kötelező FFP2-maszkviselet.

 

Söder azt is bejelentette, hogy a bajor hatóságok

 

ismét koronavírus-tesztre fogják kötelezni azokat, akik a munkájuk miatt naponta ingáznak át egy szomszédos államba.

 

Novemberben a müncheni tartományi alkotmánybíróság ugyan ezt akkor alkotmányellenesnek nyilvánította, Söder most azt mondja: egyrészről megváltozott a helyzet, és arra kell reagálni, másrészről jogilag jobban be fogják biztosítani a döntést.

 

Mint ismert: Markus Söder Németországon belül is a kemény lockdownpolitika híve. Ezzel tudja magát amúgy a szövetségi politikában is erősíteni. Nem véletlen, hogy noha hivatalosan nem is jelentette be kancellári ambícióit, mind a CDU/CSU-szavazók, mind az összes német között ő ma a jobbközép legnépszerűbb lehetséges kancellárjelöltje az idei őszi parlamenti választáson.

 

NYITÓKÉP: Cross the pacific

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás