Nem elég a sima maszk, az FFP2-szájmaszk lesz kötelező hétfőtől Bajorországban

Szerző: Techet Péter
2021.01.12. 17:50

A kemény lockdownpolitikájáról ismert Markus Söder vezette müncheni kormány elrendelte: hétfőtől minden még nyitva lévő boltban, valamint a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz az FFP2-szájmaszk viselete.

Nem elég a sima maszk, az FFP2-szájmaszk lesz kötelező hétfőtől Bajorországban

A müncheni kormány keddi ülésén döntötte el: hétfőtől kötelezővé teszik az FFP2-szájmaszk viselését mindenki számára, aki boltba megy – a lockdown alatt jelenleg eleve csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak vannak nyitva –, valamint tömegközlekedésen utazik.

Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert míg a normál szájmaszkok másokat védenek a megfertőződéstől,

az FFP2-szájmaszk a viselőjét is megóvja a kínai koronavírustól.

Söder mindenkit biztosított: van elég ilyen maszk a tartományban, tehát nem kell tartani attól, hogy esetleg valaki ne jutna hozzá. Vannak munkahelyek, amelyek eleve adnak ilyet a munkavállalóknak, drogériákban és webshopokban pedig 5-10 euró között mozog egy csomag ára, attól függően, hány darab FFP2-maszk van benne.

A bajor ellenzék azonban kevesli a döntést. A szociáldemokraták szerint a kormánynak ingyenesen kéne osztania az FFP2-szájmaszkot. A jobboldali liberális szabaddemokraták meg arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük Söder bejelentése elkésett, elvégre ők már tavaly ősszel azt szorgalmazták: jöjjön a kötelező FFP2-maszkviselet.

Söder azt is bejelentette, hogy a bajor hatóságok

ismét koronavírus-tesztre fogják kötelezni azokat, akik a munkájuk miatt naponta ingáznak át egy szomszédos államba.

Novemberben a müncheni tartományi alkotmánybíróság ugyan ezt akkor alkotmányellenesnek nyilvánította, Söder most azt mondja: egyrészről megváltozott a helyzet, és arra kell reagálni, másrészről jogilag jobban be fogják biztosítani a döntést.

Mint ismert: Markus Söder Németországon belül is a kemény lockdownpolitika híve. Ezzel tudja magát amúgy a szövetségi politikában is erősíteni. Nem véletlen, hogy noha hivatalosan nem is jelentette be kancellári ambícióit, mind a CDU/CSU-szavazók, mind az összes német között ő ma a jobbközép legnépszerűbb lehetséges kancellárjelöltje az idei őszi parlamenti választáson.

NYITÓKÉP: Cross the pacific

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek