+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 12. kedd, 17:50
A kemény lockdownpolitikájáról ismert Markus Söder vezette müncheni kormány elrendelte: hétfőtől minden még nyitva lévő boltban, valamint a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz az FFP2-szájmaszk viselete.

A müncheni kormány keddi ülésén döntötte el: hétfőtől kötelezővé teszik az FFP2-szájmaszk viselését mindenki számára, aki boltba megy – a lockdown alatt jelenleg eleve csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak vannak nyitva –, valamint tömegközlekedésen utazik.

 

Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert míg a normál szájmaszkok másokat védenek a megfertőződéstől,

 

az FFP2-szájmaszk a viselőjét is megóvja a kínai koronavírustól.

 

Söder mindenkit biztosított: van elég ilyen maszk a tartományban, tehát nem kell tartani attól, hogy esetleg valaki ne jutna hozzá. Vannak munkahelyek, amelyek eleve adnak ilyet a munkavállalóknak, drogériákban és webshopokban pedig 5-10 euró között mozog egy csomag ára, attól függően, hány darab FFP2-maszk van benne.

 

A bajor ellenzék azonban kevesli a döntést. A szociáldemokraták szerint a kormánynak ingyenesen kéne osztania az FFP2-szájmaszkot. A jobboldali liberális szabaddemokraták meg arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük Söder bejelentése elkésett, elvégre ők már tavaly ősszel azt szorgalmazták: jöjjön a kötelező FFP2-maszkviselet.

 

Söder azt is bejelentette, hogy a bajor hatóságok

 

ismét koronavírus-tesztre fogják kötelezni azokat, akik a munkájuk miatt naponta ingáznak át egy szomszédos államba.

 

Novemberben a müncheni tartományi alkotmánybíróság ugyan ezt akkor alkotmányellenesnek nyilvánította, Söder most azt mondja: egyrészről megváltozott a helyzet, és arra kell reagálni, másrészről jogilag jobban be fogják biztosítani a döntést.

 

Mint ismert: Markus Söder Németországon belül is a kemény lockdownpolitika híve. Ezzel tudja magát amúgy a szövetségi politikában is erősíteni. Nem véletlen, hogy noha hivatalosan nem is jelentette be kancellári ambícióit, mind a CDU/CSU-szavazók, mind az összes német között ő ma a jobbközép legnépszerűbb lehetséges kancellárjelöltje az idei őszi parlamenti választáson.

 

NYITÓKÉP: Cross the pacific

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

400 igen és 248 nem mellett az EP elfogadta a spanyol legfelsőbb bíróság kérését: felfüggesztik Carles Puigdemont és két katalán képviselőtársának a mentelmi jogát.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

A délkelet-ázsiai ország 18 milliárd forintra rúgó bevételt vár a karanténjukat luxuskörülmények között, jachton töltő turistáktól.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás