+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 13. szerda, 18:16
Erre lehet következtetni Rétvári Bence államtitkár válaszából, amit Bangóné Borbély Ildikó azon kérdésére adott: hol található az oltási terv?

Írásbeli kérdést tett fel az MSZP-s képviselő Bangóné Borbély Ildikó az egészségügyért is felelős miniszternek, Kásler Miklósnak arról, hogy hol található az oltási terv. A Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán december 31-én kijött egy lista az oltottak csoportjainak lehetséges sorrendjéről, de ez egy javaslat volt, és sem az oltási pontok, sem az időpontok nem szerepeltek benne.

 

Azt, hogy oltási terv létezik, Müller Cecília mondta el december 30-án az operatív Törzs tájékoztatóján. És azt is hozzátette, "az oltási tervet nemsokráa nyilvánosságra hozzuk a megfelelő formában." Később Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő is próbálta megszerezni, az Európai Bizottságtól kérte el, mert a kormánytól nem sikerült megszerezni.

 

Közben más országokban, mint például Hollandia, könnyen áttekinthető, csoportokra lebontott tervben mondják el, hogy ki nagyjából vagy pontosan mikor lesz beoltva.

 

Pedig az európai országok nagyjából hasonlóan állnak lakosságarányosan a vakcina mennyiségét tekintve, hiszen lakosságarányosan mindenki ugyanannyit kapott a közös EU-s Pfizer- és Moderna-vakcinabeszerzésekből a közös megállapodás alapján. Az egy másik kérdés, hogy az átoltással ki hogy halad. (Itt pedig a különböző vakcinákat, működésüket mutattuk be.)

 

Bangóné kérdésére („hol érhető el az oltási terv?”) Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszolt. Azzal kezdi, hogy a kormány kiket olt először (egészségügyi dolgozók, szociális területen dolgozók és ellátottak), illetve hogy milyen szerződéseket kötött (az Európai Bizottságon keresztül) vakcinabeszerzésre a kormány. Ez hat céget jelent (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, CureVac).

 

Rétvári azt mondja, ezeknek az engedélyezése során elfogadott alkalmazási előiratok fogják meghatározni, ki milyet kaphat, mikor, és milyet nem. Ezek és a vakcina jellemzői döntik majd el, ki milyet kaphat,

 

„amikor majd több vakcina lesz elérhető nagy mennyiségben”.

 

Az egyéni olthatóságra vonatkozó döntést

 

az oltóorvos hozza majd meg, „ez akkor lesz aktuális, ha majd több vakcina lesz egyszerre elérhető”.

 

A mellékhatásokat, sőt az oltás elmaradásának kockázatát is mérlegelni kell, Rétvári idézi a vonatkozó jogszabályokat – ezekről is az orvos dönt. Az orvost a döntésben az NNK által összeállított kérdőív segíti.

 

Emellett Rétvári nem mulasztja el megemlíteni a magyar baloldal politikai felelősségét, amelyre mint írta, nem lehet számítani.

 

Rétvári tehát nem árulja el, hol érhető el az oltási terv.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás