A kormány mintha azt mondaná, csak akkor lesz rendes oltási terv, ha már több vakcina beérkezett az országba

2021.01.13. 18:16

Erre lehet következtetni Rétvári Bence államtitkár válaszából, amit Bangóné Borbély Ildikó azon kérdésére adott: hol található az oltási terv?

A kormány mintha azt mondaná, csak akkor lesz rendes oltási terv, ha már több vakcina beérkezett az országba

Írásbeli kérdést tett fel az MSZP-s képviselő Bangóné Borbély Ildikó az egészségügyért is felelős miniszternek, Kásler Miklósnak arról, hogy hol található az oltási terv. A Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán december 31-én kijött egy lista az oltottak csoportjainak lehetséges sorrendjéről, de ez egy javaslat volt, és sem az oltási pontok, sem az időpontok nem szerepeltek benne.

Azt, hogy oltási terv létezik, Müller Cecília mondta el december 30-án az operatív Törzs tájékoztatóján. És azt is hozzátette, "az oltási tervet nemsokráa nyilvánosságra hozzuk a megfelelő formában." Később Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő is próbálta megszerezni, az Európai Bizottságtól kérte el, mert a kormánytól nem sikerült megszerezni.

Közben más országokban, mint például Hollandia, könnyen áttekinthető, csoportokra lebontott tervben mondják el, hogy ki nagyjából vagy pontosan mikor lesz beoltva.

Pedig az európai országok nagyjából hasonlóan állnak lakosságarányosan a vakcina mennyiségét tekintve, hiszen lakosságarányosan mindenki ugyanannyit kapott a közös EU-s Pfizer- és Moderna-vakcinabeszerzésekből a közös megállapodás alapján. Az egy másik kérdés, hogy az átoltással ki hogy halad. (Itt pedig a különböző vakcinákat, működésüket mutattuk be.)

Bangóné kérdésére („hol érhető el az oltási terv?”) Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszolt. Azzal kezdi, hogy a kormány kiket olt először (egészségügyi dolgozók, szociális területen dolgozók és ellátottak), illetve hogy milyen szerződéseket kötött (az Európai Bizottságon keresztül) vakcinabeszerzésre a kormány. Ez hat céget jelent (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, CureVac).

Rétvári azt mondja, ezeknek az engedélyezése során elfogadott alkalmazási előiratok fogják meghatározni, ki milyet kaphat, mikor, és milyet nem. Ezek és a vakcina jellemzői döntik majd el, ki milyet kaphat,

„amikor majd több vakcina lesz elérhető nagy mennyiségben”.

Az egyéni olthatóságra vonatkozó döntést

az oltóorvos hozza majd meg, „ez akkor lesz aktuális, ha majd több vakcina lesz egyszerre elérhető”.

A mellékhatásokat, sőt az oltás elmaradásának kockázatát is mérlegelni kell, Rétvári idézi a vonatkozó jogszabályokat – ezekről is az orvos dönt. Az orvost a döntésben az NNK által összeállított kérdőív segíti.

Emellett Rétvári nem mulasztja el megemlíteni a magyar baloldal politikai felelősségét, amelyre mint írta, nem lehet számítani.

Rétvári tehát nem árulja el, hol érhető el az oltási terv.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek