Mutatunk egy nagyon rendben lévő állami koronavírus-oldalt Törökországból

2021.01.18. 19:10

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Mutatunk egy nagyon rendben lévő állami koronavírus-oldalt Törökországból

A koronavírus-járvány idején egy jól használható, sok adatot megmutató, mégis áttekinthető, szemléletes kormányzati oldal nagyon fontos. Ilyet rakott össze a török kormány,

még élő oltási számláló is van.

A főoldal közepén rögtön egy számláló mutatja, hány embert oltottak be eddig – ez a számláló tényleg sűrűn, pár percenként frissül. Ez a world-o-meter-es megoldás nyilván arról is szól, hogy az oldalra látogató lássa, a hatóságok ezt a területet is kontroll alatt tartják, értesülnek mindenről, ami növelheti a bizalmat az emberekben.

AZ OLDAL ÁTTEKINTHETŐ, A SZÁMLÁLÓ SZERINT GYORSAN HALADNAK AZ OLTÁSSAL.

Törökországban 2,38 millió koronavírus-fertőzöttről tudnak, és 24 ezren haltak meg eddig benne a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Ankara még 2020 végén 3 millió vakcinát vett és kapott a kínai SinoVac cégtől, ezt két részletben adják be 28 nap különbséggel, írja az aa.com.tr. A SinoVac oltása, a CoronaVac elölt vírussal működik, ami a hagyományos oltási eljárás (a különböző oltástípusok működéséről itt írtunk). A vakcina hűtőben tartva is eláll, nem kell különlegesen hideg környezetben tárolni, mint a módosított mRNS-sel működő vakcinákat (Pfizer-BioNTech, Moderna).

A 85 milliós országban az oltás nem kötelező, a felmérések szerint a török lakosság 41 százaléka akarja beoltatni magát.

Törökország összesen 50 millió adag vakcinát vett Kínától, 20 millió az ígéretek szerint január végére meg is érkezik.

A Bloomberg összehasonlító táblázata szerint Törökország 100 főre 0,85 beoltottal ugyan elmarad az EU-s átlagtól (1,19), és Magyarországtól (1,23) is, de az itt látható szám (707 ezer beoltott) a január 17-i állapotokat mutatja, a cikk írásakor, január 18-án az élő számláló már átlépte a 807 ezret.

A törökök ugyanakkor például hozzánk képest (az első oltás nálunk december 26-án lett beadva) később, január 14-én kezdték meg a tömeges oltást: Fahrettin Koca egészségügyi miniszter kapta az első adagot, majd rögtön Recep Tayyip Erdoğan elnök a másodikat, írja az al-Dzsazira, amely megjegyzi, a kínai vakcina hatékonysága a brazil tömeges tesztfázisban épp csak túllépte az 50 százalékot. A hétezer török önkéntessel végzett oltás viszont 91,25 százalékos hatékonyságot mutatott, az indonéz eredmények pedig 65,3 százalékosat.

A tájékoztató oldalon a legfontosabb témák pörögnek ábrákkal egyértelműsítve. A „Hogyan oltathatom be magam?” aloldalon például elmagyarázzák, hogyan lehet valaki beoltva nyolc lépésben –

levélben és appon keresztül is lehet jelentkezni, az embereket pedig SMS-ben értesítik a teendőkről.

Az elsőt az oltóközpont, a második adagot már a háziorvos adja be. A vakcinákat adagról adagra követni tudják, ami azért fontos, hogy a hűtött szállítási körülmények végig biztosítva legyenek, illetve ha ez a lánc megtörne, akkor arra is fény derüljön.

A „HOGYAN OLTATHATOM BE MAGAM NYOLC LÉPÉSBEN” MENÜPONT RÉSZLETE.

Ankarában egy 35 ezer négyzetméteres nagy közegészségügyi raktárban évente 80 millió adag oltást tárolnak, nyolc sima és két hűtött teherautójuk van. Minden tartománynak van saját raktára is, és 220 teherautó segíti az elosztást, ezeket mind az oldalon lehet elolvasni.

Az oldal röviden elmagyarázza, milyen típusú vakcinák vannak (vírusvektoros, mRNS-alapú, hagyományos elölt vírussal dolgozó stb.), és megtekinthető az oltási terv is. Az 1,1 millió egészégügyi dolgozó után a fontos közellátásban dolgozók (itt is megvan a pontos sorrend), majd a 65 éven felüliek következnek. Utóbbiaknál is a legidősebbekkel kezdik az oltást. Időpontok nincsenek rendelve a prioritási sorendhez.

BETŰ- ÉS SZÁMKÓDOKKAL PRIORIZÁLJÁK A CSOPORTOKAT

Van egy kis szájbarágó arról, hogy működik a vakcina, mit okoz a szervezetben. Rengeteg persze a kérdés, amit a GYIK szekció igyekszik megválaszolni: ha már átestem a betegségen, kapjak-e oltást, szoptatós anyák kaphatnak-e ilyet, kell-e hordani maszkot, ha valaki kapott-e már oltást, a gyerekek kapnak-e, stb. három oldalon át.

Külön rész magyarázza el, milyen mellékhatások jelentkezhetnek, és ilyen esetben mi a teendő.

A török tájékoztató oldal tehát a járvány minden aspektusát lefedi, közérthető, hétköznapi nyelven fogalmaz, és az oltással kapcsolatosan minden török megértheti belőle a lényeget. A vakcinákkal kapcsolatos magyar kormányzati tájékoztató oldal itt tekinthető meg.

NYITÓKÉP: www.covid19asi.saglik.gov.tr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek