Lengyelországban minden, március 31-ig érkező oltást kiutaltak

2021.01.24. 20:08

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

Lengyelországban minden, március 31-ig érkező oltást kiutaltak

Minden március 31-ig érkező oltást kiutalt Lengyelország, az ezekre vonatkozó összes oltási időpont betelt március 31-ig. Azaz, aki mostantól jelentkezik, annak a kérelmét csak regisztrálni tudják,

és amint érkezik az országba újabb szállítmány, további oltási időpontokat osztanak ki,

mondta el sajtótéjkoztatón Michał Dworczyk, a miniszterelnök kabinetfőnöke, írja a Rzeczpospolita. A kormány arra kéri az időseket, ne is menjenek a kórházakba, oltóközpontokba, jelentkezzenek inkább telefonon, interneten oltásra. 

Nem az egészségügyi rendszerrel van probléma, hanem

ennyivel kevesebb Pfizer-oltás érkezett az országba a vártnál.

A lengyel oltási terv december végén még heti 300 ezer adag érkezésével számolt, ami idővel egyre nőtt volna, mostanra 360 ezerre. 509 kórházban és 9000 oltóközpontban lehet oltásthoz jutni.

Dworczyk úgy tájékoztatott, március  végére 3,1 millió embert oltanak be, holott a rendszer megbirkózna 11 millió emberrel is.

Mostanáig a lakosság 1,8 százalékát, 684 ezer embert sikerült beoltaniuk. A lengyel kormány oltási tervében az szerepel, hogy az emberek felét tervezik beoltani, ami 19 millió főt jelent. Egy decemberi felmérés szerint a lengyelek 40 százaléka oltatná be magát.  

A lengyel kormány már korábban szóvá tette, kevés Pfizer-vakcina érkezik hozzá az EU-s beszerzésből, ezért fontolgatja, hogy, ahogy Magyarország is, más forrásból, EU-n kívülről próbálnak meg vakcinát szerezni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy egymillió embernek elég orosz Szputnyik V vakcinát vásárolt Magyarország, amit három hónap alatt szállít le az orosz fél.

A múlt héten Lengyelországba érkezett vakcinaszállítmány csak 176 ezer adagot tartalmazott 360 ezer helyett. Azt még nem tudni, kínai vagy orosz vakcina vásárlását fontolgatják-e.

Vasárnap Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megszólalt a vakcinakésésekről, azt mondta 

rá fogják kényszeríteni a gyógyszercégeket, hogy betartsák a szerződésben foglaltakat,

írja a Reuters, akár jogi eszközökkel is, de Michel konkrét szankciókat nem említett.  

A vakcinaszállítmányok elmaradása a szerződésben foglaltakhoz képest már odáig jutott, hogy Olaszország beperli az amerikai Pfizer és a svéd-brit AstraZeneca cégeket. A Pfizer harmadával kevesebbet szállít február közepéig, mert bővíti a gyártósorát, az AstraZeneca pedig 60 százalékkal kevesebb oltóanyagot tud az EU-27-eknek szállítani: 80 millió adag helyett 31 milliót. Guiseppe Conte olasz miniszterelnök szerint a késlekedés felforgatja az oltási tervet, hetekben mérhető késést okoz a 60 éven felüliek és a tanárok beoltásában.    

Lengyelországban 1,47 millió igazolt fertőzöttet tartanak számon, meghalt 35 363 ember. 

NYITÓKÉP: Dzień na Świecie / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek