+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 24. vasárnap, 20:08
Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

Minden március 31-ig érkező oltást kiutalt Lengyelország, az ezekre vonatkozó összes oltási időpont betelt március 31-ig. Azaz, aki mostantól jelentkezik, annak a kérelmét csak regisztrálni tudják,

 

és amint érkezik az országba újabb szállítmány, további oltási időpontokat osztanak ki,

 

mondta el sajtótéjkoztatón Michał Dworczyk, a miniszterelnök kabinetfőnöke, írja a Rzeczpospolita. A kormány arra kéri az időseket, ne is menjenek a kórházakba, oltóközpontokba, jelentkezzenek inkább telefonon, interneten oltásra. 

 

Nem az egészségügyi rendszerrel van probléma, hanem

 

ennyivel kevesebb Pfizer-oltás érkezett az országba a vártnál.

 

A lengyel oltási terv december végén még heti 300 ezer adag érkezésével számolt, ami idővel egyre nőtt volna, mostanra 360 ezerre. 509 kórházban és 9000 oltóközpontban lehet oltásthoz jutni.

 

Dworczyk úgy tájékoztatott, március  végére 3,1 millió embert oltanak be, holott a rendszer megbirkózna 11 millió emberrel is.

 

Mostanáig a lakosság 1,8 százalékát, 684 ezer embert sikerült beoltaniuk. A lengyel kormány oltási tervében az szerepel, hogy az emberek felét tervezik beoltani, ami 19 millió főt jelent. Egy decemberi felmérés szerint a lengyelek 40 százaléka oltatná be magát.  

 

A lengyel kormány már korábban szóvá tette, kevés Pfizer-vakcina érkezik hozzá az EU-s beszerzésből, ezért fontolgatja, hogy, ahogy Magyarország is, más forrásból, EU-n kívülről próbálnak meg vakcinát szerezni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy egymillió embernek elég orosz Szputnyik V vakcinát vásárolt Magyarország, amit három hónap alatt szállít le az orosz fél.

 

A múlt héten Lengyelországba érkezett vakcinaszállítmány csak 176 ezer adagot tartalmazott 360 ezer helyett. Azt még nem tudni, kínai vagy orosz vakcina vásárlását fontolgatják-e.

 

Vasárnap Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megszólalt a vakcinakésésekről, azt mondta 

 

rá fogják kényszeríteni a gyógyszercégeket, hogy betartsák a szerződésben foglaltakat,

 

írja a Reuters, akár jogi eszközökkel is, de Michel konkrét szankciókat nem említett.  

 

A vakcinaszállítmányok elmaradása a szerződésben foglaltakhoz képest már odáig jutott, hogy Olaszország beperli az amerikai Pfizer és a svéd-brit AstraZeneca cégeket. A Pfizer harmadával kevesebbet szállít február közepéig, mert bővíti a gyártósorát, az AstraZeneca pedig 60 százalékkal kevesebb oltóanyagot tud az EU-27-eknek szállítani: 80 millió adag helyett 31 milliót. Guiseppe Conte olasz miniszterelnök szerint a késlekedés felforgatja az oltási tervet, hetekben mérhető késést okoz a 60 éven felüliek és a tanárok beoltásában.    

 

Lengyelországban 1,47 millió igazolt fertőzöttet tartanak számon, meghalt 35 363 ember. 

 

NYITÓKÉP: Dzień na Świecie / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás