Kamerák előtt oltatta be magát Románia elnöke

Szerző: Vass Csaba
2021.01.15. 09:03

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Kamerák előtt oltatta be magát Románia elnöke

A bukaresti katonai kórházban oltatta be magát pénteken délelőtt a koronavírus ellen kifejlesztett Pfizer/BioNTech-vakcinával Klaus Johannis. A jobboldali román államfő beoltását a romániai hírtévék élőben közvetítették. A Nagy Oltásról már napok óta tudni lehetett, az államfő ugyanis maga szerette volna, hogy nyilvánosan oltsák be,

ezzel is növelve a bizalmat a vakcina iránt a román állampolgárok körében.

Keleti szomszédunknál, ahogyan az Európai Unió többi tagállamában is, a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vakcináival lehet oltani.

Az államfőt az utóbbi napokban rengeteg vád érte, főleg a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, hogy ő és Florin Cîțu (ejtsd. Kücu) jobboldali miniszterelnök soron kívül oltatják be magukat. Klaus Johannis államfő ezekre a vádakra reagálva elmondta, hogy sem ő, sem a kormányfő nem kívánta magát soron kívül beoltani, és január 15-én Romániában egyébként is elkezdődik az oltási kampány második fázisa, amiben lehetségessé válik azoknak a személyeknek a beoltása is, akik olyan tevékenységet végeznek,

ami elengedhetetlen az állam és az infrastruktúra működéséhez – és ehhez a kategóriához tartozik Románia elnöke és miniszterelnöke is.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a parlamenti képviselők is beoltathatják-e magukat Romániában péntektől, de a kormány tagjai biztosan. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és a Florin Cîțu vezette kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese korábban azt nyilatkozta, hogy ő is be fogja oltatni magát, amint az lehetségessé válik.

Amint arról korábban az Azonnali is beszámolt, a közvélemény-kutatások szerint

Romániában a lakosság 30 százaléka tervezi beoltatni magát a koronavírus ellen,

ezért a kormányzat az oltást népszerűsítő kampányba kezdett, amihez sikerült már megnyernie a Román Ortodox Egyházat is, ami korábban eléggé szkeptikusan viszonyult a vakcinához, de a koronavírus-járványhoz is.

Az oltási kampány második szakaszában a 65 év felettieket is elkezdik oltani, közülük is elsőbbséget élveznek a a cukorbetegek, a tüdőbetegségben szenvedők, a vesebetegek, a májbetegségben szenvedők, a Down-szindrómás betegek, a HIV-fertőzöttek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

Keleti szomszédunknál a Bloomberg naponta frissülő adatai szerint csütörtökig 167 612 személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, a pénteken elkezdődött oltási kampány második szakaszában pedig 4 millió ember beoltását tervezik.

Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampány koordinátora szerint a lakosság tömeges oltása várhatóan áprilisban kezdőik majd el.

NYITÓKÉP: Román Államelnöki Hivatal / YouTube

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek