+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 15. péntek, 09:03
A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A bukaresti katonai kórházban oltatta be magát pénteken délelőtt a koronavírus ellen kifejlesztett Pfizer/BioNTech-vakcinával Klaus Johannis. A jobboldali román államfő beoltását a romániai hírtévék élőben közvetítették. A Nagy Oltásról már napok óta tudni lehetett, az államfő ugyanis maga szerette volna, hogy nyilvánosan oltsák be,

 

ezzel is növelve a bizalmat a vakcina iránt a román állampolgárok körében.

 

 

Keleti szomszédunknál, ahogyan az Európai Unió többi tagállamában is, a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vakcináival lehet oltani.

 

Az államfőt az utóbbi napokban rengeteg vád érte, főleg a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről, hogy ő és Florin Cîțu (ejtsd. Kücu) jobboldali miniszterelnök soron kívül oltatják be magukat. Klaus Johannis államfő ezekre a vádakra reagálva elmondta, hogy sem ő, sem a kormányfő nem kívánta magát soron kívül beoltani, és január 15-én Romániában egyébként is elkezdődik az oltási kampány második fázisa, amiben lehetségessé válik azoknak a személyeknek a beoltása is, akik olyan tevékenységet végeznek,

 

ami elengedhetetlen az állam és az infrastruktúra működéséhez – és ehhez a kategóriához tartozik Románia elnöke és miniszterelnöke is.

 

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a parlamenti képviselők is beoltathatják-e magukat Romániában péntektől, de a kormány tagjai biztosan. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és a Florin Cîțu vezette kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese korábban azt nyilatkozta, hogy ő is be fogja oltatni magát, amint az lehetségessé válik.

 

Amint arról korábban az Azonnali is beszámolt, a közvélemény-kutatások szerint

 

Romániában a lakosság 30 százaléka tervezi beoltatni magát a koronavírus ellen,

 

ezért a kormányzat az oltást népszerűsítő kampányba kezdett, amihez sikerült már megnyernie a Román Ortodox Egyházat is, ami korábban eléggé szkeptikusan viszonyult a vakcinához, de a koronavírus-járványhoz is.

 

Az oltási kampány második szakaszában a 65 év felettieket is elkezdik oltani, közülük is elsőbbséget élveznek a a cukorbetegek, a tüdőbetegségben szenvedők, a vesebetegek, a májbetegségben szenvedők, a Down-szindrómás betegek, a HIV-fertőzöttek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

 

Keleti szomszédunknál a Bloomberg naponta frissülő adatai szerint csütörtökig 167 612 személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, a pénteken elkezdődött oltási kampány második szakaszában pedig 4 millió ember beoltását tervezik.

 

Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampány koordinátora szerint a lakosság tömeges oltása várhatóan áprilisban kezdőik majd el.

 

NYITÓKÉP: Román Államelnöki Hivatal / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás