A britek beadták az első koronavírus elleni védőoltást, itthon is elkezdődött a regisztráció

Szerző: Galavits Patrik
2020.12.08. 09:06

Egy 90 éves nő kapta az első koronavírus-vakcinát, aki „kiváltságosnak” érzi magát. Itthon keddtől lehet regisztrálni a védőoltásra.

A britek beadták az első koronavírus elleni védőoltást, itthon is elkezdődött a regisztráció
A 90 éves Margaret Keenan az első ember, aki megkapta a Pfizer és a BioNtech fejlesztette koronavírus-vakcinát,

miután kedden a brit egészségügyi szolgálat (NHS) megkezdte oltási kampányát – írja a The Guardian.

„Kiváltságosnak érzem magam, hogy én lehetek az első, akit beoltanak Covid-19 ellen, ez a legjobb előszülinapi ajándék, amit csak kívánhattam, mert ez azt jelenti, hogy hamarosan a családommal és a baráataimmal tölthetem az időt azok után, hogy az év nagy részében egyedül voltam” – mondta Keenan, aki helyi idő szerint 6:45-kor kapta meg Coventryben az oltást.

Az Egyesült Királyságban elsőként az időseket és az egészségügyi dolgozókat oltják be.

Magyarországon is lehet regisztrálni a vakcinára

A hivatalos tájékoztatóoldal szerint Magyarországon is lehet már regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra.

Hogy itthon mikor kezdődhet el a vakcina beadása, egyelőre nem tudni. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az eddigi kijárási korlátozásokat meghosszabbítását jelentette be, ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy „mindenkivel tárgyalnak”, hogy Magyarország is mielőbb vakcinához jusson.

Kásler Miklós EMMI-miniszter hétfőn azt mondta: „nagyvonalúan felkínált” lehetőség az oroszok részéről, hogy három-ötezer magyar állampolgár részt vehetne az általuk fejlesztett koronavírus-vakcina klinikai tesztelésében. Ez könnyen jelentheti azt is, hogy a magyar kormány majd az orosz védőoltásból szerez be.

Kásler szerint járt Oroszországban magyar szakértői delegáció, hogy az ottani vakcina fejlesztését vizsgálja, szerinte minden „a WHO által előírt körülmények között zajlik” – idézi a minisztert a koronavirus.gov.hu. Magyarország egyébként az EU engedélye nélkül is rendelhet az orosz fejlesztésű vakcinából.

Az azonban kérdés, hogy mennyien oltatnák be magukat ezzel: több közelmúltban végzett közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a magyarok kifejezetten szkeptikusak az orosz és a kínai vakcinákkal szemben.

Aki regisztrálni szeretne a koronavírus-vakcinára, ezen a linken keresztül teheti meg.

NYITÓKÉP: Pixy

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek