+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 19. hétfő, 15:10
A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

Jonathan Van-Tam, brit tisztifőorvos-helyettes a The Times szerint arról beszélt londoni parlamenti képviselőknek egy zárt találkozón, hogy

 

nem sokkal karácsony után előállhatnak egy koronavírus-vakcinával. Az eddigi kísérletek állítólag biztatóak, és azt mutatják, hogy az oltás alkalmas lehet a fertőzések megelőzésére és életmentésre.

 

Van-Tam szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcina a harmadik kísérleti fázisban van (már embereken is tesztelik), és akár már decemberben használható lehet. A The Times emlékeztet, hogy a brit parlament a napokban törvényt módosított annak érdekében, hogy kiterjessze az oltásokat beadni jogosult egészségügyi dolgozók körét. Ennek értelmében fogorvosokat, gyógyszerészeket, mentősöket és szülészeket is betanítanak a vakcina beadására.

 

Boris Johnson óvatos

 

A Business Insider idéz egy képviselőt, aki részt vett a Van-Tammal történt megbeszélésen, szerinte a szakember nagyon lelkesnek tűnt a vakcinával kapcsolatban.

 

Hétfőn a brit parlamentben Boris Johnson brit miniszterelnök képviselői kérdésre válaszolva sokkal óvatosabb volt.

 

„Nem tudok pontos dátumot mondani azzal kapcsolatban, mikor lehet oltásunk. Vannak biztató jelek – nem utolsósorban az Oxford és az AstraZeneca kísérleteiből, de mint tudják, a SARS 18 évvel ezelőtt jelent meg, és azóta sincs ellene vakcina.

 

Senkit nem akarok elkeseríteni, de legyünk realisták: jó esély van az oltásra, de nem vehetjük biztosra”

 

– fogalmazott Johnson, aki tavasszal maga is megfertőződött a koronavírussal, és az életéért küzdöttek.

 

Ha azonban mégis az optimista forgatókönyv valósul meg, úgy a britek először az időseket és a legfontosabb munkákat végzőket oltanák be, ezzel mérsékelve a járvány terjedését és a kórházi ellátásra szorulók számát. Ezzel a fiatalok között is gátat szabhatnának a vírus terjedésének, és ők is nehezebben tudnák megfertőzni a veszélyeztetett csoportokat. Arról nem szólnak a hírek, hogy ezzel együtt más országoknak is elérhetővé tennék-e a vakcinát.

 

Versenyfutás

 

Az elmúlt hónapokban több gyógyszergyártó is előrehaladott fázisba lépett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Ilyen a Johnshon&Johnshon, amely az AstraZenecához hasonlóan már a harmadik fázisban tesztelte az oltását. Október 12-én azonban arról szóltak a hírek, hogy a cég egy időre leállította a kísérleteket, mert az egyik páciens „váratlanul rosszul lett”, miután megkapta az oltást.

 

A Moderna ügyvezetője, Stéphane Bancel október elején mondta azt, hogy leghamarabb 2021 márciusában vagy áprilisában dobhatják piacra az általuk fejlesztett oltóanyagot. Ennél sokkal derűlátóbbak a Pfizernél, amely Belgiumban fejleszti a vakcináját: ennél a cégnél azt tervezik, hogy még idén 100 millió oltóanyaggal látják el a piacot, 2021-ben pedig további 1,3 milliárdot szállítanának le.

 

Mellettük még a német CureVac és a BioNTech is elkezdett embereken tesztelni. Előbbi ügyeiből diplomáciai bonyodalom is származott, mivel – bár mind az amerikai kormány, mind a CureVac tagadta – Donald Trump a pletykák szerint arra akart rábírni a cég vezetőit, hogy kutatásaikat vigyék át az Egyesült Államokba, ahol a később kifejlesztett vakcinához kizárólagos hozzáférést biztosíthatnának az amerikaiaknak. A német kormány ezért inkább 300 millió euróért 23 százalékos részesedést vásárolt a CureVac-ben.

 

NYITÓKÉP: Pixy

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás