A britek is arra jutottak, enyhébbek az omikron tünetei

Szerző: Aradi Péter
2021.12.22. 13:51

Még mindig nem lehet biztosat tudni, de brit egészségügyi biztonsági hivatal hamarosan bejelenti a korai adatait.

A britek is arra jutottak, enyhébbek az omikron tünetei

A híresztelések szerint a brit egészségügyi biztonsági hivatal (UKHSA) legfrissebb adatai is azt fogják alátámasztani, hogy

az omikron ugyan gyorsabban terjed, mint a többi koronavírusvariáns, azonban a tünetei enyhébbek.

Az lehet, hogy az omikronos esetek összességében enyhébbnek tűnnek, az UKHSA ennek ellenére figyelmeztetni fog, hogy annyival azért nem enyhébbek, hogy a kórházak ne legyenek hamarosan megint tömve.

Azok ugyanis, akiknél az omikron súlyos, ugyanúgy kórházi kezelésre szorulnak, és ugyanúgy bele is halhatnak.

Szükség lehet a harmadik oltásra

A Politico is azt írja, hogy a hivatal várhatóan arra a következtetésre fog jutni, hogy két oltás nem elég, hogy erős védelmet nyújtson a variáns ellen, a harmadik, emlékeztetőoltás ugyanakkor jelentősen csökkentheti mind a tünetekkel járó fertőzés, mind a kórházi kezelés esélyét.

Az UKHSA szóvivője eddig nem kommentálta híreket.

A hivatal december 10-én közölt korai adatai alapján három Pfizer-oltás 70-75 százalékos védelmet adhat omikronos tünetes megbetegedéssel szemben.

Valószínűleg hasonló eredményekre jutnak majd az Egyesült Államok Nemzeti Allergiaügyi és Járványügyi Intézetében is. Anthony Fauci, az intézet vezetője még december 14-én azt nyilatkozta a CNN-nek, az omikron a terjedési rátája alapján

át fogja venni a deltától a domináns szerepet az Egyesült Államokban.

Hozzátette azt is, hogy a korai oltási adatok azt mutatják, két dózis mRNS-oltás nem ad biztosítékot a fertőzéssel szemben.

A Pfizer-BioNTech december 8-án közölte, hogy az ő adataik alapján is három dózis Pfizer-oltás generál csak elegendő antitestet az omikron semlegesítésére.

A legrosszabbra készülnek

Boris Johnson brit miniszterelnök december 22-én, kedden azt mondta, még mindig nem tudják pontosan, az omikron milyen súlyos megbetegedéseket okoz, de karácsony előtt már nem fognak újabb korlátozásokat bevezetni.

Németország viszont a legrosszabbra készül a második korona-karácsony közeledtével. Olaf Scholz kancellár arra szólította fel a szolgálatokat, hogy porolják le katasztrófa-terveit arra az esetre, ha elszabadulni az omikron.

„Szerettem volna jobb híreket közölni önökkel karácsony előtt"

– mondta Scholz, mielőtt rátért volna, hogy megállapodtak a szövetségi tartományok vezetőivel, hogy még az új év előtt korlátozásokat fognak bevezetni.

A dél-afrikai adatok biztatóak

Az omikront egyébként először Dél-Afrikában mutatták ki, ott gyorsan növekszik a fertőzöttek száma, de az Egészségügyi Világszervezetnél sem tudják, máshol is hasonlóan fog-e terjedni. Egyelőre úgy néz ki, igen.

A Bloomberg híre szerint Dél-Afrikában 91%-kal csökkent a koronavírusos betegek kórházi felvételének aránya az omikron variáns által kiváltott hullám második hetében, mint a korábbi, delta okozta harmadik hullám második hetében.

December 13-án aztán hazánkban is megjelent az omikron.

De mit tudunk eddig az omikronról? Mennyire kell tőle tartani? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: fernandozhiminaicela / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek