Beszólt a brit járványkezelésnek a kötelező vakcinát akaró német miniszter

Szerző: Kósa András
2022.01.11. 20:58

Karl Lauterbach szerint etikátlan, hogy amíg máshol szigorítanak, a britek lazán kezelik a korlátozásokat.

Beszólt a brit járványkezelésnek a kötelező vakcinát akaró német miniszter

Etikátlannak nevezte a koronavírussal kapcsolatos brit járványügyi intézkedéseket a német köztévé egyik műsorában Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

Az egyébként epidemiológus végzettségű Lauterbach úgy látja, míg a brit kormány a szigorú járványügyi szabályok bevezetése helyett a lakosság személyes felelősségére támaszkodik, addig a német szövetségi állam elsősorban az emberi élet védelmét helyezte előtérbe. A lazább brit járványkezeléssel kapcsolatosan úgy fogalmazott,

számára az egy „etikátlan fogadás”.

Szerinte a németek jól jártak az eddigi német irányvonallal, mivel a szigorúbb covidszabályok ellenére a német gazdaságot nem érintette rosszabbul a járvány, mint a britet, cserébe viszont megvédték az emberek életét.

Az SPD-s politikus szerint kormányának semmiképpen nem lenne szabad Nagy-Britannia példáját követni a járványkezeléssel kapcsolatban,

mivel ha a németek eddig úgy kezelték volna a járványt, mint a britek, akkor az egészségügyi miniszter szerint kétszer annyian haltak volna meg Németországban, mint eddig,

azonban hozzátette, szerinte így is sokan haltak meg a járvány következtében.

Ugyanakkor nem csak negatív dolgot tudott mondani a brit járványkezelésről: szerinte Johnsonék jobban állnak az oltásokkal, mivel a szigetországban jóval több időst oltottak be, mint Németországban.

Azonban a német egészségügyi miniszter szerint a britek stratégiája elképzelhetetlen lenne a 83,24 millió lakosú Németország számára, ahol az új, első adatok szerint könnyebben terjedő, ám kevésbé halálos omikron variáns miatt már a 7,5 milliót is meghaladta a koronavírussal fertőzött aktív esetek száma száma – igaz, ez a legfrissebb adatok szerint a 65 millió lakosú Nagy-Britanniában 14,6 millió –, és a decemberben beiktatott új Scholz-kormány szerint olyan aggasztó gyorsasággal terjed a fertőzés, hogy a kötelező oltás bevezetését fontolgatják mindenki számára – eddig még csak az egészségügyben dolgozóknak írták elő a kötelező oltást.

A kötelező oltás egyik legnagyobb lobbistája Németországban – mint a hírről beszámoló Politico megjegyzi – éppen az egyébként epidemiológus végzettségű Lauterbach.

Nagy-Britanniában a népesség 71 százaléka számít teljes körűen beoltottnak – tehát azok, akik már legalább két koronavírus elleni oltást kaptak –, ez az arány ugyan Németországban egy kicsivel magasabb a 71,9 százalékos átoltottsággal, de míg a britek 53 százaléka már az emlékeztető oltást is megkapta, a német lakosság esetében ez a szám csak 43 százalék.

Lauterbachot a kötelező oltás ellen tüntetőkről is megkérdezték. Róluk elmondta, szerinte őket már nem lehet meggyőzni ész érvekkel, viszont tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott többségi véleményt.

„Nem változtatunk a döntéshozatali folyamatunkon csak azért, mert egy kis csoport nyomást gyakorol” – fogalmazott a miniszter.

A kötelező oltások kapcsán elmondta, soha nem gondolt arra, hogy valamit, ami szerinte helyes és tudományosan bizonyított, ne hajtson végre csak amiatt, mert mások tüntetnek miatta. „Nem hagyjuk magunkat megzsarolni” – zárta gondolatait a miniszter.

Németországban a hétvégén egyébként több városban is tüntettek a koronavírus elleni oltások kötelezővé tétele ellen. A legtöbben Hamburgban vettek részt a megmozduláson, ahol közel 16 ezer fős tömeg követelte azt, hogy ne tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást, de Magdeburgban, Freiburgban és Berlinben is utcára vonultak a kötelező oltást ellenzők.

NYITÓKÉP: Stephan Röhl (Heinrich-Böll Stiftung) / Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek