Oltatlanok voltak a szülők, nem operálták meg a hároméves szívbeteg gyereket

Szerző: Kósa András
2022.02.01. 08:55

A hároméves szívbeteg gyereket Németországban, Izraelben és Nagy-Britanniában sem látták el, végül egy görög magánklinika vállalta a beavatkozást.

Oltatlanok voltak a szülők, nem operálták meg a hároméves szívbeteg gyereket

Kisebb diplomáciai bonyodalom támadt belőle, hogy több kórház is megtagadta egy ciprusi kisgyerektől a megfelelő kezelést arra hivatkozva, hogy a szülei nincsenek beoltva.

A Politico szerint a szívbeteg hároméves gyereket Cipruson vitték kórházba, de mivel a szigetországban nem tudtak neki megfelelő kezelést biztosítani, az egészségügyi minisztérium külföldön keresett segítséget.

Először egy frankfurti kórház vállalta, hogy elvégzi a beavatkozást, de amikor megtudták, hogy a fiú szülei nincsenek beoltva koronavírus ellen, megtagadták a kezelést.

A ciprusiak még azt is felajánlották, hogy a gyereket a szülők helyett egy más – beoltott – törvényes képviselő kísérje el, de így sem értek célt.

Ezután több brit és izraeli szívklinikát is megkerestek, de ezek is elutasították a kérést, szintén arra hivatkozva, hogy a gyermek szülei oltatlanok.

Végül egy görög magánklinika vállalta a műtétet, de szintén a szülők jelenléte nélkül nélkül. Nekik ugyanis – bár időközben kaptak egy Pfizer oltást – még hat hetet várniuk kell, hogy a másodikat is megkaphassák, és külföldre utazhassanak.

A ciprusi egészségügyi minisztérium azt nyilatkozta, hogy idejében szóltak az egyébként orosz-ciprusi kettős állampolgár szülőknek, hogy oltás nélkül nem utazhatnak, és még azt is felajánlották nekik, hogy egy egydózisú Johnson&Johnson vakcinát kapjanak, de a szülők nem éltek a lehetőséggel.

NYITÓKÉP: Illusztráció, FOTÓ: Pfree2014 / Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek