Ez a botrány nem Szájer, hanem a Fidesz számára kellemetlen igazán

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.02. 07:07

Volt EP-képviselőket kérdeztünk: Szanyi Tibor szerint az ügy Brüsszelben nem érdekelne senkit, itthon viszont az apa-anya-alkotmányt hirdető Fidesz valódi arcát mutatja meg, Ujhelyi Istán pedig meglepődött Szájer bátorságán. Az ügyet „valamennyire kellemetlennek" tartja Schöpflin György is, aki Szájer lebuktatásának lehetséges politikai motivációiról is beszélt az Azonnalinak.

Ez a botrány nem Szájer, hanem a Fidesz számára kellemetlen igazán

Vasárnap körbekérdeztünk Szájer József lemondásának lehetséges okairól; akkor belső dilemmákról, a Fidesz vállalhatatlan irányáról, jobb ajánlatról és megunt EP-beli munkáról beszéltek nekünk volt és jelenlegi EP-képviselők. A keddi hírek az illegális buliról, amin – ahogy azt maga is elismerte – Szájer József is részt vett, árnyalják a képet. Az Azonnali újra körbekérdezett, hogyan látják a volt és jelenlegi EP-képviselők a Szájer József körüli botrányt.

Brüsszelben ez még pletykának is kevés

Szanyi Tibort, az MSZP volt EP-képviselőjét, az ISZOMM párt alelnökét meglepte a hír, bár azt mondja, pletykákat ő is hallott korábban, de elmondása szerint Brüsszel „egy annyira liberális buborék”, hogy ott az, hogy

 

kinek milyenek a szexuális preferenciái, vagy hogy ki milyen drogot fogyaszt, olyan szinten nem érdekel senkit, hogy abból jóformán még „pletyka sem tud lenni”.

 

A volt EP-képviselő egyébként Szájer Józsefet nagyon kedveli és szakemberként nagyra tartja, ez az ügy pedig szerinte inkább a Fidesz képmutatását szemlélteti; azt, hogy „a Fidesz egyfolytában hazudik”.

 

Brüsszelben Szájer József ügye egy szabálysértés, legfeljebb abból lehet gond, hogy a buliban drog is volt, bár Belgiumban az erre vonatkozó szabályok is lazábbak – magyarázta az Azonnalinak Szanyi –, itthon viszont ez egy sikamlós történet. „Hirdetünk mindenféle apa-anya-alkotmányt, közben meg cédákkal mászkálunk az adriai hajókon és élvezzük a brüsszeli liberalizmus minden szépségét” – jellemezte Szanyi Tibor a Fidesz „kettősségét”. Hogy kit delegál Szájer József helyett a Fidesz, az Szanyi szerint „tökmindegy”, mert „annyi otromba hazugságot, amit a Fidesz már összehordott, csak romlottságból és rengeteg pénzért lehet csinálni”.

 

Ujhelyit meglepte Szájer bátorsága

 

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István a felvetődő erkölcsi kérdéseket Szájer lelkiismeretére bízza, az sokkal inkább zavarja, hogy „az egész rendszer hazugságra épül, a kereszténydemokrata értékek álszent hangsúlyozásától kezdve a család szerepének matrázásán át a homofóbiáig”. Az EP-képviselő úgy látja, az értékek ebben a rendszerben megszűnnek létezni; ha egy kalózpárti képviselővel esne meg egy ilyen, arra csak legyintenénk,

 

de egészen más a helyzet, ha valakik a politikájukat a kereszténydemokrata értékekre építik.

 

Ujhelyi azt mondja, nem lepődött meg a hír hallatán. Ő is „hallott pletykákat”, bár ezeket nem akarta részletezni; az MSZP EP-képviselőjét inkább az lepte meg, hogy valaki „ennyire bátor”, hogy elmegy egy ilyen buliba, miközben magukat a lengyelekkel a keresztény Európa utolsó bástyáiként beállítva „a legnagyobb konfliktusát éli egymás közt az Orbán-rendszer és az egész világ”.

Schöpflinnek inkább kérdései vannak

Schöpflin György politológus, a Fidesz volt EP-képviselője szerint „az ügy magáért beszél”, amihez nincs mit hozzáfűzni. Schöpflin szerint egy keresztény-konzervatív értékrendet valló ember számára „valamennyire kényes” egy ilyen homoszexualitással kapcsolatba hozható ügy, ami az ellenzék számára is egy olyan magas labda, amit muszáj leütniük, mert „ez a politika”.

 

Ugyanakkor a volt EP-képviselőben egy sor kérdés is felmerül: házibuliban volt-e Szájer József vagy orgián, ki és miért szivárogtatták ki a magyar EP-képviselő nevét, és miért csak az övét, és miért nem tudni, kik és milyen beosztásúak voltak a hírekben szereplő diplomaták. A politológus nem zárja ki, hogy

 

politikailag motivált lehetett Szájer nevének kiszivárogtatása, az összefüggésben lehet a magyar-lengyel vétó ügyével.

 

Úgy látja, a belga kormány nagyon elkötelezett az Unió szorosabb integrációja mellett, és „nem nagy barátja a Fidesz-kormánynak”, és szerinte biztosak lehetünk abban, hogy „egyes belga képviselők most nagyon örülnek”. A volt képviselő egyébként nem emlékszik, hogy az EP-ben végzett munkája során bárkitől hallott volna pletykákat Szájer Józsefről.

 

Schöpflin további következményekre számít: szerinte „ez egy olyan nagyszabású botrány”, hogy nem kizárt, a Fidesz valamilyen módon ellentámadásba lendül. Az, hogy ki lép Szájer József helyére (az esetleges jelölteket itt ismertettük), Schöpflin szerint attól is függ, hogy milyen stratégiát akar követni a Fidesz-delegáció Brüsszelben az elkövetkező években, illetve hogy meddig marad a Fidesz-delegáció a Néppártban. A volt EP-képviselő nem tartja kizártnak, hogy Szájer József botránya most „ad egy csavart”, aminek nyomán ismét napirendre kerül a Fidesz néppárti tagsága.

 

Csáky szerint Szájer kilőtte a Fidesz lehetőségeit Brüsszelben

 

Csáky Pál, a felvidéki MKP volt EP-képviselője, aki 2014-2019 között szintén az Európai Néppárt frakciójában ült, Szájer József részvételét a pénteki bulin „nagyon nagy bakinak” tartja, amire nincs mentség. Csáky szerint ez Szájer részéről egy komoly botlás – ahogy Borkai Zsolt ügye is az volt –,

 

ami egyértelműen elítélendő, egyúttal világosabbá teszi Szájer lemondásának okait.

 

A volt EP-képviselő szerint azonban az ügy politikai vetületén Szájer lemondásának okai tulajdonképpen nem változtatnak: Csáky úgy látja, hogy Szájer a Fidesz „nagykövete” volt Brüsszelben, akinek volt „egyfajta személyes hitele” a néppárti és a többi frakció vezetői előtt is, amitől most a Fidesz elesik. A magát a vétóval nagy csatába manőverező Fidesznek Csáky szerint nagy szüksége lenne valakire, aki a két fél között közvetíteni tud, viszont a volt EP-képviselő úgy gondolja, hogy ezzel az afférral Szájer „kilőtte magát és kilőtte a Fidesz lehetőségeit is, ami rossz a magyar miniszterelnöknek, rossz a Fidesznek és rossz Magyarországnak is”.

 

Nyilatkozatstop

 

Több alkalommal kerestük az RMDSZ EP-képviselőjét, a szintén a Néppárt soraiban ülő Winkler Gyulát is; ő végül csak annyit reagált SMS-ben, hogy

 

„Jó estét, no comment.”

 

A Pesti Hírlap egyébként úgy értesült, hogy a kormánypárti politikusok körében nyilatkozatstop van a lemondott EP-képviselő rendőrségi ügyéről. A lap kormányközeli forrásra hivatkozva azt írja, központi utasítás értelmében minden, Szájer József ügyével kapcsolatos megkeresést vissza kell utasítaniuk.

NYITÓKÉP: Az Európai Parlament fotószolgálata

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek