Távozik a legbefolyásosabb brüsszeli fideszes: Szájer József lemond az EP-képviselőségről

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.29. 10:52

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Távozik a legbefolyásosabb brüsszeli fideszes: Szájer József lemond az EP-képviselőségről

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője lemond az európai parlamenti képviselői mandátumáról, értesítette a soproni politikus a Nyugat.hu szerkesztőségét egy közleményben, amit szöveghűen közlünk egyéb érdemi információ hiányában:

„A mai napon David Sassoli európai parlamenti elnök úrnál benyújtottam a lemondásomat az európai parlamenti képviselői tisztségemről. A lemondás 2020. december 31-vel hatályos. Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.

Egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számomra, márpedig akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcrakész állapotban kell lenniük. Harminc éve szolgálom Magyarországot hivatásos politikusként. Ennek túlnyomó részében az európai terepen dolgoztam. Feladataimat igyekeztem lelkiismeretesen ellátni, a magyar emberek, a választóim érdekeit képviselni.

A választóknak köszönöm, hogy szavazataikkal négyszer juttattak be a magyar Országgyűlésbe és négyszer az Európai Parlamentbe. Mindkét intézményben teljes erőmmel a hazámat szolgáltam, szép munka volt a magyarokat szolgálni. Választott képviselői tevékenységemnek ezzel vége. Köszönöm politikustársaim és kollégáim támogatását.

A jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett a távlatosabb, szellemi területen kívánom folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkát. Új feladataimat az eddigi elkötelezettséggel és elszántsággal fogom teljesíteni. A konkrétumokról később adok tájékoztatást.”

Szájer Magyarország uniós tagsága óta, azaz 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, az Európai Néppárt-frakcióban hosszú időn át Manfred Weber frakcióvezető jobbkezének számított, aki a bajor politikus távollétei esetén, és mint az a fenti képen látszik, gyakran mellőle is irányította a jobbközép EP-képviselőket.

A brüsszeli fideszes EP-képviselők ezzel elég erős hetet zártak: amellett, hogy a járványügyi határzár és az orbáni médiapolitikát illetően is Budapest álláspontja ellenében szavaztak, Deutsch Tamás a Gestapohóz és az ÁVO-hoz hasonlította Manfred Weber azon kijelentését a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, miszerint ha Orbán azt állítja, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás, és szabad a média, akkor „nincs semmi félnivalója”. Emiatt a Néppárt forrongani kezdett, és a szokásos Fidesz-kritikus politikuson túl már osztrák ÖVP-s és német CDU-s politikusok is a Fidesz tényleges Néppártból való távozását kezdték el követelni. Még a Fidesszel szemben eddig kifejezetten megértő Esteban González Pons is közölte: Deutsch megnyilvánulása sértő a néppárti EP-frakció minden tagjára nézve.

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének és egy CDU-s politikus véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

Noha Szájer maga ezt a közleményben cáfolja, a gyakran jól értesült Káncz Csaba biztonságpolitikai szakértő szerint dehogy nincs köze a Néppárt egyik legmegbízhatóbb brüsszeli magyarja távozásának a mostani orbáni irányvonalhoz. Mint Facebookon írja: „Nem figyeltek föl sokan a napokban arra a hírre, hogy Orbán Viktor EU-ügyi főtanácsadója, Gottfried Péter mintegy 15 éves szolgálat után lelépett a miniszterelnök mellől, és ezek után az MNB monetáris tanácsában tevékenykedik. Most a Vezénylő Tábornok egy másik EU-s főtisztje lép le, mégpedig sietve. Hát igen, a vétó óriási hiba volt, a csata vesztésre áll.”

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyébként eddig sikeresen blokkolta az uniós költségvetést, a következő EU-s költségvetési ciklus számairól szóló Európa Tanács-beli szavazást pedig múlt héten decemberre halasztották. Hogy miről is szól pontosan az indulatokat kiváltó jogállamisági javaslat, arról itt írtunk részletesen az Azonnalin.

FOTÓ: Mathieu Cugnot / Európai Parlament

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek