Melyik fideszes ülhet be a szexbotrányba belebukó Szájer EP-képviselői helyére?

2020.12.01. 19:55

Az egyik legtapasztaltabb fideszes politikus helyére kormánybarát beszélőfej, korábbi EP-képviselő és saját családügyi szervezeteihez uniós pénzeket sikerrel becsatornázó korábbi fidelitasos is eséllyel pályázhat. Ki mellett mi szól? Végignéztük Szájer potenciális utódjait!

Melyik fideszes ülhet be a szexbotrányba belebukó Szájer EP-képviselői helyére?

Noha Szájer József vasárnap az EP-képviselői mandátumról való lemondásakor még „a napi politikai küzdelem okozta lelki megterheléssel” indokolta döntését, kedden kiderült, hogy valójában valami egészen másról van itt szó, hiszen a brüsszeli Fidesz első embere egy, a járványügyi szabályokkal ellentétesen megtartott szexpartin vett részt, a brüsszeli ügyészség már kábítószer illegális birtoklása miatt készül őt megvádolni.

Szájer lemondásával a Fidesz tapasztalt, jelentős kapcsolatokkal rendelkező és befolyásos EP-képviselőjét vesztette el. A kormánypárti politikus 2004, vagyis Magyarország uniós csatlakozása óta volt képviselő az Európai Parlamentben, és Manfred Weber jobbkezeként, frakcióvezető-helyettesként az Európai Néppárt EP-frakciójának is fontos szereplője volt.

A Fidesz a hatályos szabályok szerint a 2019-es EP-listájáról pótolhatja Szájert. A törvény szerint az EP-képviselők lemondása esetén

a párt a listáján szereplő és mandátumot nem szerzett bármely politikusát küldheti a megüresedett helyre, nincs kötve a lista eredeti sorrendjéhez.

A lényeg csupán annyi, hogy olyasvalakit válasszanak, aki a listán rajta volt. 

Megnéztük, kik azok, akik reálisan szóba jöhetnek. Annyi mindenesetre biztos, hogy

Szájer tapasztalatát és kapcsolatait egyikük sem lesz képes rövidtávon pótolni.

+ Kovács István

A 2019-es EP-választáson tizennegyedik helyen volt a Fidesz listáján, tehát épphogy lecsúszott a mandátumról. A 35 éves Kovács a kormánypárti beszélőfejeket adó Alapjogokért Központ alapítója, jelenleg stratégiai igazgatója. A fiatal fideszes generáció képviselőjeként a hűsége megkérdőjelezhetetlen, az AK-nak jellemzően nem is a kutatás, inkább a kormányzati üzenetek minél pontosabb közvetítése a feladata.

A jogász végzettségű Kovács arcát igazán 2020 nyarán ismerhette meg a közvélemény. Ekkor indult el a jobboldali fiatalokat megszólítani próbáló, Kovács által vezetett Megafon nevű valaminek a kampánya, amelyben konzervatív influenszereket kerestek, és képzéseket ígértek nekik, hogy hatékonyabban tudják elérni potenciális követőiket. Ha őt küldenék az EP-be, azzal kommunikációs vonalon tudnának csak erősíteni, ám hogy a konzervatív influenszerek és a Megafon Központ nélkülözni tudják-e Kovácsot, hamarosan kiderül.

+ Erdős Norbert

Mellette szólhat, hogy a potenciális jelöltek közül neki van egyedül EP-képviselői tapasztalata, mondhatni, ott kezdené újra a munkát, ahol abbahagyta. A mezőgazdasági szakember 2014 és 2019 között ült a Fidesz színeiben a néppárti frakcióban, előtte pedig 2002 és 2014 között a békési választókerület országgyűlési képviselője is volt. A Brüsszelben és Strasbourgban eltöltött öt éve alatt tagja volt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságnak, a Halászati Bizottságnak és Kulturális és Oktatási Bizottságnak. A 48 éves Erdőst október végén nevezték ki élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárnak az Agrárminisztériumban.

ERDŐS MÁR KIPRÓBÁLTA MAGÁT AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. FOTÓ: GEERT VANDEN WIJNGAERT / EURÓPAI PARLAMENT

+ Rákossy Balázs

A 49 éves pécsi közgazdász jelenleg a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. (Bár a minisztérium korábbi tájékoztatása szerint ebben a minőségben sem illetékes abban a kérdésben, hogy mi lesz, ha felfüggesztik a Magyarországnak járó EU-s pénzeket a jogállamiságsértések miatt.) 

A 2019-es EP-választáson 16. volt a Fidesz listáján. Mellette szólhat, hogy már ma is uniós ügyekkel foglalkozik, 2002 és 2004 között az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezető jogtanácsosa volt, illetve a koronavírus-járvány alatt a korábbi, civil munkája alatt szerzett tapasztalatait és kapcsolatait is kamatoztathatja: 2004 és 2006 között éppen annak Pfizernek volt a magyarország jogi igazgatója, amely a BioNtech-kel közösen nagyon közel áll ahhoz, hogy Európába is szállítson koronavírus elleni vakcinát. Ha a Fidesz az EP-be egy olyan embert akar küldeni, aki Szájerhez hasonlóan érdemi munkával tudna hozzájárulni a frakcióhoz (legyen az bármelyik is), logikus lenne Rákossyt választani.

RÁKOSSY (KÖZÉPEN, NYAKKENDŐBEN) ÜZLETI ÉLETBEN SZERZETT KAPCSOLATAI JÓL JÖHETNEK AZ EP-BEN. FOTÓ: TÜKE ALAPÍTVÁNY / WIKIMEDIA

+ Schanda Tamás

A mindössze 33 éves Schanda Tamás 2020-ban lett a KDNP alelnöke, egy évvel korábban pedig a párt II. kerületi alapszervezetének élére választották. Fiatal kora ellenére jelentős tapasztalatra tett szert a politikában: volt önkormányzati képviselő, 2014-ben, mindössze 27 évesen már az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett, 2016-tól pedig a tárca európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkáraként dolgozott. 2018-tól az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára volt, 2019-től pedig az ITM parlamenti stratégiai államtitkára és egyben Palkovics László miniszter helyettese. A Fidesz 2019-es EP-listáján a tizenhetedik volt.

Ha esetleg őrá esne a Fidesz választása, az azt jelentené, hogy nemzetközi környezetben is megmerítkezhetne és kapcsolatokat szerezhetne az eleve sok területen kipróbált káder. Ha pedig keménykedni kellene az EP-ben, az is menne Schandának: épp a Szájer-botrány napján küldte el melegebb éghajlatra a magyar parlamentben az Országgyűlés jobbikos alelnökét, Brenner Kolomant. Méghozzá egy uniós témában. Véletlen lenne?

SCHANDA TAMÁS: FIATAL, DE TAPASZTALT. FOTÓ: SCHANDA TAMÁS / FACEBOOK

+ Király Nóra

A 42 éves Király Nóra Varga Judithoz és Novák Katalinhoz hasonlóan, a határozott, konzervatív és családcentrikus nő képét igyekszik festeni magáról, amely könnyen a szexbotrányba belebukó Szájer helyére repítheti. A tavalyi EP-listán a 19. helyen szerepelt. Király nevét több kormányközeli családbarát szervezet alapítása és azokban történő szerepvállalás fémjelzi. Ezekhez az utóbbi években több száz millió forintnyi uniós támogatást sikerült becsatornáznia

A fiatalabb generáció képviselőjeként ő is végigjárta a szamárlétrát a Fideszben: 2002-től Fidelitas- majd később Fidesz-tag, 2006-tól a párt XI. kerületi önkormányzati képviselője, 2014 és 2019 között pedig a kerület alpolgármestere volt. A karrierútja kifejezetten családpolitikai fókuszú: ám ha a Fidesz a Néppártból átmenne a hagyományos értékekre nagyobb hangsúlyt helyező ECR- vagy akár a salvinista-lepenista ID-frakcióba, logikus lehet Király Brüsszelbe küldése.

FOTÓ: KIRÁLY NÓRA / FACEBOOK

+ Faragó Csaba

Az Európai Parlamentbe gyakran küldenek háttérembereket is EP-képviselőként a nagyobb pártok, hiszen annyira sok meló Brüsszelben eleve nincs, kapcsolatot építeni és felderíteni dolgokat ellenben kiváló terep az EU fővárosa. A Fidesz mögötti thinktank, a Századvég külügyi részlegét vezető, angolul, spanyolul és németül beszélő, 1982-es miskolci születésű Faragó ezért jó választás lenne Szájer utódjaként: EP-képviselőként akár későbbi első- vagy másodvonalbeli fideszes politikust is tudna belőle nevelni a párt. Mellette szól, hogy az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének is volt már az alelnöke.

BALRA FARAGÓ CSABA, JOBBRA ORBÁN VIKTOR. FOTÓ: FELVIDÉK.MA

NYITÓKÉP: Üres EP-képviselői szék Brüsszelben

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek