+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 23. hétfő, 12:30
A tavaszi időszakkal ellentétben ingyen netet most nem adnak, sokkal inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A tavaszi lockdown akkora sokként érte a magyar társadalmat, hogy kis túlzással mindenki mindenkin segíteni akart: a fiatalabbak bevásároltak az idősebbeknek, az otthon maradók kutyáit mások sétáltatták meg, digitális platformok tucatjainak felfedezésében segítettek egymásnak a tanárok és az oldalfejlesztők az online oktatás első hullámában, sőt, még a közkedvelt, szürkezónás torrentoldal, az nCore is megkönnyítette a torrentezést, hogy az emberek egyszerűbben le tudják tölteni a munkájukhoz vagy a tanulmányaikhoz szükséges tartalmakat.

 

 

Nem maradt ki a sorból tavasszal a három nagy mobilszolgáltató sem: a Telekom, a Telenor és a Vodafone is térítésmentes netezési lehetőséget (szolgáltatótól függően tíztől száz gigabájt adatforgalomig) biztosított minden ügyfele számára, továbbá a Vodafone feloldotta néhány prémiumtartalmának, valamint több, a tanulást segítő oldal és videó elérhetőségét.

 

Már majd’ két hete, hogy tart az újabb lockdown, de még nem érkezett értesítés arról, hogy újra ingyen mobilnetet kapnánk, így utánakérdeztünk a szolgáltatóknál:

 

hogyan könnyítik meg most az emberek életét?

 

+ Telekom

 

A Telekomnál ingyen netet most csak a Magenta 1-es ügyfelek – akiknek van legalább két otthoni (mondjuk vezetékes internet és tévé) előfizetésük, és még mellé mobil-előfizetésük is – kapnak: ők november 16-tól heti két napot netezhetnek vagy telefonálhatnak ingyen, ha aktiválják ezt a Telekom appjában.

 

A többi lakossági ügyfél a netbővítő lehetőségek közül válogathat: a Telekom az Azonnalinak küldött válaszában a három és tíz nap korlátlan mobilnetet emelte ki: az előbbiért 1190, az utóbbiért 3490 forintot kell fizetni.

 

A Telekom továbbá határozatlan időre ingyenessé tette az egyes, a digitális oktatáshoz kapcsolódó oldalak elérését (azaz ezen oldalak látogatása nem fogyasztja a mobilnetet): ezek között található például az állami iskolákban használatos KRÉTA, az M5 csatornája, az Arcanum vagy több oktatási tippeket és feladatokat adó portál, mint a Zanza tévé vagy az Okosdoboz. A teljes listát innen lehet elérni.

 

+ Telenor

 

A Telenor egyelőre ennél kevesebb lehetőséget biztosít előfizetői számára, azonban a HiperSuli projektjükkel eddig is nagy szerepet vállaltak a digitális oktatás fejlesztésében és terjesztésében. A HiperSuli – a Telenor égisze alatt – 2015 óta fog össze iskolákat és támogatja a digitális újításra nyitott pedagógusok munkáját, épít tanári közösséget, és segíti gyors nethozzáféréssel az oktatás digitalizációját.

 

A mostani lockdownra tekintettel a Telenor 2020. november 27-től 2021. február 8-ig minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb oldalak elérését: így például nem fogyasztja a netkeretünket a KórházSuli Alapítvány, az e-Palatábla Alapítvány vagy a Digipedagógia oldala. Az ingyenesen látogatható oldalak listája itt érhető el.

 

+ Vodafone

 

Ugyanebbe a mintába illeszkedik a Vodafone is, ami azonban a digitális oktatási felületek helyett arra fókuszál, hogy „a gazdaság újraindítását, a versenyképesség helyreállítását és a munkahelyteremtést” támogassa.

 

Így a Vodafone 2021. január 31-ig ingyenesen elérhető tartalmai között sokkal inkább a munkavállalók számára fontos álláskereső portálok, valamint a vállalkozói szféra számára releváns oldalak találhatóak, mint például a Virtuális Munkaerőpiaci Portál, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, vagy az országos és megyei iparkamarák oldalai. A teljes lista ide kattintva érhető el.

 

Az Azonnali ingyenes mobilnetet firtató kérdéseire – minthogy az egyes szolgáltatók tervezik-e azt bevezetni ha nem is az egész lakosságra, hanem csak egyes társadalmi szegmensekre kiterjedően – egyik mobilszolgáltató sem válaszolt.

 

NYITÓKÉP: PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás