Mivel segítenek a mobilszolgáltatók a második hullám alatt az embereknek?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.23. 12:30

A tavaszi időszakkal ellentétben ingyen netet most nem adnak, sokkal inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

Mivel segítenek a mobilszolgáltatók a második hullám alatt az embereknek?

A tavaszi lockdown akkora sokként érte a magyar társadalmat, hogy kis túlzással mindenki mindenkin segíteni akart: a fiatalabbak bevásároltak az idősebbeknek, az otthon maradók kutyáit mások sétáltatták meg, digitális platformok tucatjainak felfedezésében segítettek egymásnak a tanárok és az oldalfejlesztők az online oktatás első hullámában, sőt, még a közkedvelt, szürkezónás torrentoldal, az nCore is megkönnyítette a torrentezést, hogy az emberek egyszerűbben le tudják tölteni a munkájukhoz vagy a tanulmányaikhoz szükséges tartalmakat.

Nem maradt ki a sorból tavasszal a három nagy mobilszolgáltató sem: a Telekom, a Telenor és a Vodafone is térítésmentes netezési lehetőséget (szolgáltatótól függően tíztől száz gigabájt adatforgalomig) biztosított minden ügyfele számára, továbbá a Vodafone feloldotta néhány prémiumtartalmának, valamint több, a tanulást segítő oldal és videó elérhetőségét.

Már majd’ két hete, hogy tart az újabb lockdown, de még nem érkezett értesítés arról, hogy újra ingyen mobilnetet kapnánk, így utánakérdeztünk a szolgáltatóknál:

hogyan könnyítik meg most az emberek életét?

+ Telekom

A Telekomnál ingyen netet most csak a Magenta 1-es ügyfelek – akiknek van legalább két otthoni (mondjuk vezetékes internet és tévé) előfizetésük, és még mellé mobil-előfizetésük is – kapnak: ők november 16-tól heti két napot netezhetnek vagy telefonálhatnak ingyen, ha aktiválják ezt a Telekom appjában.

A többi lakossági ügyfél a netbővítő lehetőségek közül válogathat: a Telekom az Azonnalinak küldött válaszában a három és tíz nap korlátlan mobilnetet emelte ki: az előbbiért 1190, az utóbbiért 3490 forintot kell fizetni.

A Telekom továbbá határozatlan időre ingyenessé tette az egyes, a digitális oktatáshoz kapcsolódó oldalak elérését (azaz ezen oldalak látogatása nem fogyasztja a mobilnetet): ezek között található például az állami iskolákban használatos KRÉTA, az M5 csatornája, az Arcanum vagy több oktatási tippeket és feladatokat adó portál, mint a Zanza tévé vagy az Okosdoboz. A teljes listát innen lehet elérni.

+ Telenor

A Telenor egyelőre ennél kevesebb lehetőséget biztosít előfizetői számára, azonban a HiperSuli projektjükkel eddig is nagy szerepet vállaltak a digitális oktatás fejlesztésében és terjesztésében. A HiperSuli – a Telenor égisze alatt – 2015 óta fog össze iskolákat és támogatja a digitális újításra nyitott pedagógusok munkáját, épít tanári közösséget, és segíti gyors nethozzáféréssel az oktatás digitalizációját.

A mostani lockdownra tekintettel a Telenor 2020. november 27-től 2021. február 8-ig minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb oldalak elérését: így például nem fogyasztja a netkeretünket a KórházSuli Alapítvány, az e-Palatábla Alapítvány vagy a Digipedagógia oldala. Az ingyenesen látogatható oldalak listája itt érhető el.

+ Vodafone

Ugyanebbe a mintába illeszkedik a Vodafone is, ami azonban a digitális oktatási felületek helyett arra fókuszál, hogy „a gazdaság újraindítását, a versenyképesség helyreállítását és a munkahelyteremtést” támogassa.

Így a Vodafone 2021. január 31-ig ingyenesen elérhető tartalmai között sokkal inkább a munkavállalók számára fontos álláskereső portálok, valamint a vállalkozói szféra számára releváns oldalak találhatóak, mint például a Virtuális Munkaerőpiaci Portál, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, vagy az országos és megyei iparkamarák oldalai. A teljes lista ide kattintva érhető el.

Az Azonnali ingyenes mobilnetet firtató kérdéseire – minthogy az egyes szolgáltatók tervezik-e azt bevezetni ha nem is az egész lakosságra, hanem csak egyes társadalmi szegmensekre kiterjedően – egyik mobilszolgáltató sem válaszolt.

NYITÓKÉP: PxHere

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek