A koronavírus miatt könnyebb lesz torrentezni

Szerző: Petróczi Rafael
2020.03.20. 15:30

Sokkal kényelmesebbé válik mostantól a torrentezés, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, az nCore-felhasználóknak nem szabad visszaélniük a helyzettel.

A koronavírus miatt könnyebb lesz torrentezni

Magyarország legnépszerűbb torrentoldalát, az nCore-t is elérte a koronavírus – már ami az emiatt kihirdetett veszélyhelyzetre válaszul született intézkedéseket illeti. Az nCore annak érdekében, hogy megkönnyítse az otthon tanuló diákok vagy a home office-ba kényszerülők életét, március 19-től határozatlan időre eltörölte a hit'n'run korlátozását.

Azaz jelenleg minden nCore-felhasználó annyi torrentet tölthet le, és akár törölhet is egyből büntetlenül, amennyit csak nem szégyell.

KOVÁCS ANDRÁS PÉTER HUMORISTA KARANTÉNRAPJE ANNYIRA NÉPSZERŰ LETT, HOGY MÉG AZ NCORE IS EZZEL A SZÁMMAL BÍZTAT AZ OTTHONMARADÁSRA.

Mi az a hit'n'run, és miért van rá szükség?

A torrentezés leegyszerűsítve úgy működik, hogy az ember letölti a torrentben található adatokat (filmet, sorozatot, zenét, képgalériát, programot stb.), és ha a letöltés befejeződött, a többi felhasználó rajta keresztül tudja letölteni ugyanazt a tartalmat.

A torrent így válik virálissá: minél több ember tölti le, és segít utána azáltal, hogy lehetőséget ad a saját letöltésén keresztül más felhasználóknak a letöltésre, úgy válik egyre gyorsabbá a további felhasználók számára a letöltés. Először csak egy ember tölti le a torrentet, rá támaszkodva letölti tíz ember, rájuk támaszkodva már negyven-ötven, és így tovább, amíg már annyira sok ember gépén fut egyszerre ugyanaz a torrent, hogy pillanatok alatt le lehet szedni annak tartalmát. (A letöltők száma magyarázza például, hogy a népszerű sorozatok miért jönnek le villámgyorsan, míg a kevésbé populáris társaikra akár órákat is várni kell.)

Ahhoz viszont, hogy ez az önmagát gerjesztő folyamat beindulhasson, szükség van arra, hogy a letöltő hagyja futni a gépén a torrentet azután is, hogy ő már befejezte a letöltést. Ennek érdekében alkalmazza az nCore és más regisztrációköteles torrentoldalak is az úgynevezett seedkötelezettséget, vagyis hogy egy megadott ideig (vagy amíg egy bizonyos mennyiségű adatot nem tölt vissza a felhasználó) a letöltő nem törölheti a torrentet, így garantálva, hogy mások az ő hátára kapaszkodva letölthessék a torrent tartalmát.

A hit'n'run (amit az értesítésben említett „aktivitás” fül alatt lehet nyomon követni) azokat a torrenteket jelöli az nCore-nál, amiknél ezt a kötelezettségét nem teljesíti a felhasználó. Ha egy hónapban túl sok hit'n'run-os torrent gyűlik össze, akkor – attól függően, hogy korábban hányszor nem teljesítetted a seedkötelezettséget – az nCore három naptól akár határozatlan idejű letöltésmegvonással szankcionálhat.

A hit'n'run-rendszer tehát azt garantálja, hogy a torrentezők ne önző egyénként, hanem csapatjátékosként viselkedjenek. Az nCore mostani döntése így arról szól, hogy nem kell többé csapatjátékosnak lenned,

és a március 19. után letöltött torrenteket anélkül is törölheted, hogy visszaadtad volna a torrentközösségnek azt, amit kaptál.

De miért jó ez a koronavírus miatti veszélyhelyzetben?

Praktikusan azért, mert aki most egyik pillanatról a másikra ott találta magát, hogy sürgősen le kéne tölteni a tanulmányai vagy a munkája digitális átállása miatt valamilyen tartalmat, annak nCore-osként úgy van erre lehetősége, hogy bármikor letörölheti a már feleslegessé vált torrenteket, így kímélve a gépe tárhelyét és kapacitását.

Egy nCore-ról beszerzett programnál például büntetlenül lehet törölni a sok gigabájtos telepítőfájlokat, ahogy a felesleges torrentek azonnali törlésével átláthatóbbá válhat a felhasználó mindennapi élete is.

A seedkötelezettség eltörlése ugyanakkor könnyen visszarúghat, amennyiben ezen felbuzdulva tömegek döntenek úgy, hogy most töltenek le sok-sok gigabájtnyi torrentet. Hiszen ki tudja, meddig lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Az internet ugyanis egy háztartáson, utcán vagy városrészen belül olyan, mint az autópálya: amíg kevés autó (felhasználó) van rajta, addig gyorsan lehet rajta haladni, de ha mindenki egyszerre akar elindulni (netezni, letölteni), annak dugó lesz a vége.

Általában nincs gond, mivel az emberek az iskolában és a munkahelyükön vannak, így az autópálya terhelése is eloszlik a nap során, és csak időlegesen alakulhatnak ki dugók, mondjuk amikor az emberek hazaérkeznek a munkából. Most viszont, hogy mindenki egész nap otthon van, és az egyik legfőbb szórakozási lehetőséget az internetes szolgáltatások adják, az átlagos terhelés sokszorosát kell elviselnie az autópályának.

Az így létrejött virtuális dugó a gyakorlatban azzal jár, hogy csökken a sávszélesség, magyarul lassabb lesz az internet.

És a megnövekedett terhelésből adódó problémákat fokozza az, ha valaki – kihasználva például, hogy alapból nagyobb sávszélességgel rendelkezik – az nCore mostani akcióján felbuzdulva pusztán szórakozási célból nagy mennyiségű adatot tölt le, így fojtva meg azokat a kevésbé szerencsés felhasználókat, akiknek valóban a tanulmányaikhoz vagy a munkájukhoz kéne, hogy gyorsan és kényelmesen torrentezhessenek. Így nyer értelmet az nCore-értesítés azon része, hogy az emberek gondoljanak az otthon dolgozó vagy tanuló társaikra, és a kárukra ne most tárazzák be „az elkövetkező száz évre a sorozat- és pornótartalékokat”.

NYITÓKÉP: nCore / Facebook

A műszaki részletek tisztázásáért köszönet Várszegi Arnoldnak.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek