A szlovák kormány nekimegy az álhíreknek, bevonják a sajtót és a civil szervezeteket is

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.09. 15:14

A kezdeményezés szerint a kormány senkit nem akar elhallgattatni, csak hatékonyabban szeretné cáfolni az inteneten terjedő álhíreket, amiket egy összehangolt mechanizmus gyűjt és elemez majd.

A szlovák kormány nekimegy az álhíreknek, bevonják a sajtót és a civil szervezeteket is

Központilag kíván fellépni Igor Matovič szlovák jobbközép kormánya az álhírek ellen – írja a Denník N. A kormány kidolgozott és tárcaközi egyeztetésre bocsátott

 

egy munkaanyagot, amely felvázolja az álhírek terjedése elleni összehangolt intézkedéseket.

„A Szlovák Köztársaság információs műveletekkel szembeni ellenálló képességének öszehangolt mechanizmusa” című dokumentum szerint az egyes minisztériumok és államigazgatási szervek sajtó- vagy elemzési osztályai fogják gyűjteni az álhíreket, amiket három kategóriába sorolnak majd:

+ a csekély befolyásúakra,

 

+ a nyugtalanító befolyásúakra,

 

+ és a kritikus befolyásúakra.

A csekély hatású álhírekre a dokumentum szerint szükségtelen lesz reagálni, a nyugtalanító vagy kritikus hatásúként értékelt álhírekre viszont összehangolt kommunikáció lesz a válasz az egyes állami szervek részéről, illetve ezek terjedését, forrásait részletesebben elemzik majd,

 

ha pedig felmerül a bűncselekmény gyanúja, bevonják a rendőrséget is.

 

A minisztériumok együttműködnek majd a Nemzetbiztonsági Tanácshoz tartozó, a belföldi és nemzetközi biztonsági helyzet alakulását folyamatosan nyomon követő Helyzetelemző Központtal és a hírszerzés alá tartozó Nemzeti Biztonsági Elemző Központtal, ami szintén a biztonsági fenyegetéseket monitorozza és elemzi. 

Az álhírek azonosítását egy szoftver segíti majd, ami a hálózatelemzés és a mesterséges intelligencia bevonásával keres majd kulcsszavakat és narratívákat, az egyes minisztériumok és az elemző központok munkáját pedig egy informatikai rendszerrel tervezik összefogni. 

Néhány szlovákiai minisztérium már eddig is fellépett az álhírek ellen. Az Egészségügyi Minisztérium például igyekezett a saját kommunikációs csatornáin cáfolni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket; ezeket a törekvéseket fogja majd össze az új rendszer, amelybe a tervezet szerint bevonnák

 

az álhírek leleplezésének munkáját eddig is elvégző sajtó képviselőit és a civil szervezeteket is.

 

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az új mechanizmus összhangban működik majd az alkotmányban is rögzített szabad véleménynyilvánítás és információhoz való hozzáférés jogával, vagyis nem arra törekszik, hogy bárkit elhallgattason, csupán az álhírek terjedése elleni hatékony kommunikációs fellépést kívánja összehangolni és elősegíteni.

A Denník N úgy értesült, hogy a tervezetet a kormány még idén elfogadja; a dokumentum szerint az egyes minisztériumoknak és állami szerveknek saját hatáskörben 2021. december 31-ig kell biztosítaniuk a feladatok ellátását a mechanizmussal összhangban, de a tervezet azt nem határozza meg, hogy az egész rendszernek mikorra kell felállnia.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek