+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 3. kedd, 08:58
A Falter újságírói épp cigit venni mentek le, mikor a lövöldözés kezdődött. A főszerkesztő hírlevélben írta le, mit élt át a szerkesztőség hétfő este, és mit mondott neki telefonon a belügyminiszter.

A hétfő esti bécsi belvárosi terrortámadás helyszínétől mindössze pár méterre található a Falter hetilap szerkesztősége. Mint azóta valószínűsíteni lehet, az iszlamista szállal rendelkező támadás célpontja nem a Stadttempel zsinagóga, hanem a környékén található szórakozóhelyek voltak. Bécs ezen, a Schwedenplatz körüli részét Bermuda-háromszögnek is nevezik. A hetilap főszerkesztője, Florian Klenk hétfő este rengeteg értesüléssel látta el az osztrák médiát, ám a szerkesztőség egész éjszaka nem tudta elhagyni az irodát. Klenk a történteket kedd reggeli hírlevelében idézte fel.

 

„Igen, félünk. Közel jött hozzánk a halál.

 

A zsinagóga közelében lévő Salzamt étteremhez közel, ahol lapzártát követően gyakran közösen vacsorázunk, egy áldozat fekszik a saját vérében.

 

Egy járókelő által erről készített videó kevéssel 20 óra után jut el hozzánk. Egy második filmen egy terroristát látunk teljes harci felszerelésben, automata fegyverrel a kezében, valahol egy pisztolya is van. Lelő egy második járókelőt, aki a Seitenstattengasséban egy szórakozóhely előtt áll a zsinagógával szemben. Az ember összeesik, felemeli a kezét. Ekkor a terrorista újra rálő a földön fekvőre” – idézi fel az este kezdetét Klenk.

 

Ekkor a helyszín miatt még gyakorlatilag minden médium antiszemita motivációjú támadásként kezeli az ügyet, ám a helyszínen lakó rabbi, Schlomo Hofmeister nem győzi telenyilatkozni az osztrák médiát: a zsinagóga épületét nem érte lövés, az épület addigra eleve bezárt már, nem is tartózkodott benne senki.

 

Amikor a lövések végigszáguldottak a zsinagóga melletti közön, Klenk kollégái, Eva Konzett és Lukas Matzinger épp cigarettáért mentek le. „Valami idióta elkezdett tűzijátékozni, gondoltam. De Konzett és Matzinger már szaladt is vissza a szerkesztőségbe, és vadul dörömböltek a biztonsági ajtón” – írja Klenk. Miután beengedték őket, azonnal leoltották a villanyt a szerkesztőségben, és ott egy biztonságosnak vélt helyen bújtak el. Ekkor kint újabb lövések dördültek el. „Egyesek közülünk teljesen lefagytak, videókat kerestek a neten, mások felhívták a családjaikat. Röviddel a támadást követően,

 

20:24-kor személyesen hívott fel engem Karl Nehammer belügyminiszter. Valami nagyon, nagyon súlyos dolog történik, mondta,

 

ne posztoljon senki videókat sem az intézkedő speciális egységekről, sem a tettesekről, a közösségi médián azt kommunikáljuk, hogy mindenki maradjon otthon.” Klenk szerint Nehammer hangjában ugyan érezni lehetett a mély aggodalmat, ám mégis nyugodtnak tűnt. Mindenféle pletykák keringtek ekkor túszejtésről, akár tíz támadóról, mindenféle feltűnési mániás bolond elkezdte kiadni magát a helyszínről érkező szemtanúnak a különböző közösségimédia-felületeken. Az osztrák rendőrség éppen ezért azt kérte: senki ne posztoljon semmilyen felvételt a támadásról vagy az intézkedő rendőrökről, küldjék el azokat nekik: reggelre vagy 20 ezer felvételt kaptak, amiken egy 35 fős csapat azóta dolgozik.

 

Mindeközben a Falter-szerkesztőség épülete előtt az utcán rendkívül változatos jelenetek játszódtak le: egy öregember feltartott kezekkel sétált, miközben a rendőrség üvöltözött vele. A Grabenen pólójukat levenni kénytelen fiatalok térdepeltek, miközben a Meinl étteremben ülők fotózták őket, idézi fel Klenk. „Ezek olyan képek, amiket eddig csak más nagyvárosokból ismertünk. Bécs egészen eddig érintetlen volt az ISIS terrorja által, noha a városban működik egy kis, de igencsak radikális iszlamista közösség és rengeteg nemzetközi szervezet.” Azóta ugyanis kiderült, a rendőrség által éjszaka lelőtt (egyik?) támadó „egy radikalizált személy, aki különösebb kötődést érez az Iszlám Állam iránt”, ahogy azt Nehammer belügyminiszter a reggel 6 órai sajtótájékoztatóján megfogalmazta.

 

Mint Klenk írja, a terrortámadás helyszíne szimbolikus: a Schwedenplatz környéke mind földrajzilag, mind tömegközlekedési szempontból, mind az ottani bulinegyed miatt Bécs szíve. A főszerkesztő szerint az osztrák kormánynak minél előbb deeszkalálnia kell a helyzetet, a terroristák célja ugyanis az osztrák társadalom megosztása és ezáltal muszlimbashing kiváltása. Ehhez először is azt kellene felderítenie az osztrák tikosszolgálatoknak, miként történhetett meg, hogy valaki egy gépfegyverrel lövöldözhessen Bécs kellős közepén. „Kemény hetek következnek. Maradjanak egészségesek” – zárja hírlevelét Florian Klenk.

 

Folyamatosan frissülő cikkünket a bécsi fejleményekről itt találod.

 

CÍMLAPFOTÓ: Michael Ludwig bécsi polgármester a Falter szerkesztőségében. Fotó: Falter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás