Így verte át az igazságszolgáltatást a bécsi albán terrorista

Szerző: Bakó Bea
2020.11.03. 16:46

Korábban az ISIS-hoz akart csatlakozni a Bécsben született albán elkövető, le is csukták, majd feltételes szabadságra bocsátása alatt félrevezette a pártfogó felügyelőjét.

Így verte át az igazságszolgáltatást a bécsi albán terrorista

Értékelésre és optimalizálásra szorul a rendszer – nyilatkozta Karl Nehammer ÖVP-s osztrák belügyminiszter, miután kiderült: a hétfő este Bécs belvárosában lövöldöző, négy embert halálosan megsebesítő észak-macedóniai albán származású, de már Bécsben született Kujtim Fejzulai már korábban is volt büntetve.

A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, ezután pedig „tudatosan kijátszotta az igazságügyi rendszer deradikalizációs programját”, amint a belügyminiszter fogalmazott.

Ahogy Magyarországon, úgy Ausztriában is bíró dönt a feltételes szabadságra bocsátásról, bizonyos törvényi keretek közt. (Például Magyarországon még a legkedvezőbb esetben is kötelező a kiszabott büntetésnek legalább a felét letölteni, az osztrák szabályok szerint viszont az elkövető fiatal kora miatt ennél jóval kevesebb letöltése is elég volt.) Fiatal, korábban nem büntetett elkövetőknél főleg gyakran szokták ezt alkalmazni: iIlyenkor a feltételes szabadulás idejére kap egy pártfogó felügyelőt is az elítélt, akinél rendszeresen jelentkeznie kell, és aki ellenőrzi, hogy jól viselkedik-e.

Azonban Kujtim Fejzulai

a pártfogó felügyelőjét és az iszlamista elkövetők deradikalizálására specializálódott szakembert is átverte a feltételes szabadsága alatt: kifejezetten együttműködően viselkedett velük és ügyesen beadta nekik, hogy már elfordult az Iszlám Állam ideológiájától,

egy jól integrált fiatal férfi képét mutatta, miközben valójában a rendszer lerombolása volt a célja – részletezte Nehammer.

A lövöldöző alig pár napja, október végén volt utoljára deradikalizációs foglalkozáson, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, azonban Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatóságának vezetője szerint egy sor jel mutatott arra, hogy valójában radikalizálódott. De ezeket (mint például tölténydarabkákat, vagy hogy az Instagramon feltöltött magáról és a fegyverekről egy képet a támadás előtt) már csak a terrortámadást követően találták meg az illető lakásán.

FRISSÍTÉS (november 4. 14:40): A cikk egy korábbi változatában az osztrák sajtó nyomán azt írtuk, hogy a támadónak még most, a merénylet idején is ülnie kellett volna elméletileg. Ez azonban nincs így: Armin Wolf, az osztrák közszolgálati ORF műsorvezetője magyarázta el, hogy 2020 júliusában telt volna le a 22 hónapos büntetés, mégpedig azért, mert abba beleszámították már a 2018 szeptemberétől Törökországban töltött börtönbüntetését, valamint a 2019 januárjától töltött őrizetet.

Folyamatosan frissülő cikkünk a bécsi fejleményekről itt olvasható.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek