+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 4. szerda, 22:49
Méghozzá azután, hogy a feltételes szabadlábon lévő terrorista töltényeket akart vásárolni Szlovákiában. A rendőrség közben a koronavírusra fogja, hogy nincs elég gépfegyver a rendőrautókban.

Amikor a Cobra nevű osztrák terrorelhárító különítmény kedd hajnalban a hétfő esti bécsi terrortámadást követően megrohamozta tizenkét, vélhetően ISIS-szimpatizáns fiatal lakásait Bécsben és St. Pöltenben, egyáltalán nem ismeretlen címekre mentek. A bécsi Kurier napilap ugyanis megtudta:

 

ez a rendőrségi különleges egység kedden a terrortámadástól függetlenül is elment volna erre a tizenkét címre egy Ramses nevű, előre eltervezett akció keretében.

 

Nem tudni, hogy ezt valahogy megérezhette, megsejthette-e a támadó, és ezért kezdett-e el lövöldözni hétfő este nyolckor Bécs bulinegyedében. Az mindenesetre tény, hogy másnap életbe lépett volna a kínai koronavírus miatti ausztriai lockdown, azaz gyakorlatilag alig lettek volna emberek az utcán, a szórakozóhelyek pedig eleve ki se nyitottak volna. Azt viszont tudni, hogy azon illető lakása, akivel a bécsi merénylő kiment volna Szíriába, hogy csatlakozzon az ISIS-hoz, rajta volt a Cobra keddre tervezett látogatási listáján.

 

A magukat komolyan vevő szlovákok

 

Akár a merénylő lakása is rajta lehetett volna. Csakhogy ő egy deradikalizációs program résztvevője volt, és a felügyelőjének nem tűnt fel semmiféle dzsihadista visszaesés. (A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ám már decemberben feltételesen szabadult, ennek feltétele volt deradikalizációs programban való részvétel.) A lövöldöző öt nappal a támadás előtt volt utoljára a felügyelőnél, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, és végig kifejezetten együttműködően viselkedett az erre specializálódott szakemberekkel. Így hát nem is vettek észre semmit. 

 

Holott a hétfőn 20:09-kor lelőtt, Ausztriában született észak-macedóniai albán terrorista az egyes foglalkozások között, 2020. július 21-én Szlovákiába utazott egy egyelőre ismeretlen személlyel. Mégpedig Pozsonyba, fegyverboltokba: hevesen érdeklődtek arról, be tudnának-e szerezni AK-47-be (más néven kalasnyikovba) való töltényeket. Abba a fegyverbe, ami hétfő este négy ember halálát okozta a bécsi bulinegyedben. (Ellentmondó értesülések jelennek meg a fegyvertípusról: a Kurier határozottan AK-47-ről ír, a Süddeutsche Zeitung viszont Szerbiából származó Zastava M70-esről.)

 

Végül Pozsonyban nem jutott töltényhez, mert nem volt meg minden papírja, amivel igazolni tudta volna fegyvertartási jogosultságát. Az utazáshoz használt, bécsi rendszámú fehér BMW egy, az osztrák hatóságok előtt jól ismert, Bécsben lakó iszlamista anyjának nevére van bejegyezve.

 

Az Europol szlovákiai kirendeltsége minderről július 23-án értesítette is az osztrákokat.

 

A BÉCSI MERÉNYLŐ, AZAZ AZ OASCHLOCH. ITT VÉGIGOLVASHATOD AZ ÖSSZES FEJLEMÉNYT A TÁMADÁS ESTÉJÉRŐL ÉS AZ AZT KÖVETŐEN TÖRTÉNTEKRŐL. FOTÓ: FALTER

 

Mint a Kurier írja, már eleve ez a szlovákoktól kapott füles elég indok lett volna arra, hogy újra letartóztassák és börtönbe dugják a későbbi merénylőt, ám az információ egész egyszerűen nem jutott el a deradikalizációs programokért is felelős igazságügyi minisztériumhoz. Mindez még különösebb annak fényében, hogy Herbert Kickl volt FPÖ-s belügyminiszter állítja:

 

a terroristát az osztrák alkotmányvédelem ki is kérdezte a szlovákiai töltényvásárlási kísérletet követően.

 

Kickl a tavaly nyáron kirobbant Ibiza-botrányig volt Ausztria belügyminisztere, alá tartozott már akkor is ez a terület.

 

A szlovák hatóságok azért kíváncsiak voltak arra is, hogy pontosan ki is az a férfi, akiről információt küldtek Ausztriának, ezért küldtek egy megkeresést az osztrák illetékeseknek. Az Europol ausztriai lerakata szeptember 10-én válaszolt erre. Közölték:

 

a gyanúsított egy veszélyes és egyszer már elítélt dzsihadista, aki eleve megfigyelés alatt áll.

 

Hogy mennyire volt hatékony a megfigyelés, azt a hétfőn este történtek bemutatták. A jobbközép-zöld Kurz-kormány ellenzéke mindenesetre parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

 

A koronavírus a hibás

 

Ám a bakisorozat itt még nem ért véget. Még 2017-ben az akkori belügyminiszter, a szintén ÖVP-s Wolfgang Sobotka (ő most a parlament alsóházának elnöke) 6500 darab Steyr AUG A3 gépfegyver beszerzését rendelte el annak érdekében, hogy minden rendőri járőrkocsi csomagtartójában rendelkezésre álljon két darab. Határidőt is rendelt mellé: 2019 vége. A terrortámadás estéjén azonban a helyszínre siető járőrök nem találták a rendőrautó csomagtartójában ezeket, így Glock 17-es pisztolyokkal mentek neki a kalasnyikovos támadónak. A gépfegyverek az örsön pihentek. Csak a harmadik, helyszínre kiérkező járőrautóban volt gépfegyver – ám ők valószínűleg nem átlagos rendőrök, hanem a WEGA nevű különleges egység tagjai voltak, ők is lőtték végül le a terroristát.

 

Gerhard Zauner, a bécsi rendőrszakszervezet vezetője a Kuriernak elmondta: a 6500 darab gépfegyver beszerzéséről szóló belügyminiszteri utasítással szemben a valóság az, hogy jelenleg a komplett osztrák fővárosban mindössze 14 járőrautó csomagtartójában számít alapfelszereltségnek a két-két gépfegyver, illetve kerületenként a rendőrkapitányságokon van még 8-8 darab belőlük egy szekrényben. Ha szükség lenne rájuk, onnan kell elhozni őket, mondja Zauner. A bécsi rendőrség megerősítette az általa elmondottakat.

 

Hogy miért nincs még mindig az összes járőrautóban két-két gépfegyver, azt a bécsi rendőrség a koronavírusra fogja: a rendőröket ugyanis ki kell képezni a használatukra, ez pedig a járvány alatt lassabban megy a tervezettnél.

 

A Kurier szerint emiatt legalább egy percet elpazaroltak a rendőrök hétfő este: mivel annyira korlátozottan fértek hozzá a kapitányságok szekrényében őrzött gépfegyverekhez, sokan eleve inkább otthonról hozták el a saját, magánhasználatra tartott fegyvereiket.

 

Vaj van a belügyminiszter füle mögött

 

Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer a támadás éjszakáján félóránként bejelentkezett az ORF köztévén, hogy elmondja, noha egy embert már 20:09-kor lekapcsoltak, abból indulnak ki, hogy a terrortámadás még zajlik. A 48 éves Nehammer a belügyminisztersége előtt Sebastian Kurz jobbközép pártjának, az Osztrák Néppártnak volt a főtitkára 2018 és 2020 januárja között, politikai karrierje előtt katona, majd tisztek kiképzője volt az osztrák védelmi minisztériumban. 2012-ben elvégzett egy politikai kommunikációs tanfolyamot is, aminek a terrortámadás óta nagy hasznát veszi.

 

WERNER KOGLER ZÖLD ALKANCELLÁR, SEBASTIAN KURZ JOBBOLDALI KANCELLÁR ÉS PÁRTTÁRSA, BELÜGYMINISZTERE, KARL NEHAMMER. AMIKOR A KÉP KÉSZÜLT, MÉG NEM VOLTAK KOALÍCIÓS FESZÜLTSÉGEK, NEHAMMER MIATT MOST ÚGY NÉZ KI, LESZNEK.

 

Ugyanis a támadás másnapján Nehammer már elpanaszolta egy sajtótájékoztatón, hogy az igazságügyi rendszer a hibás, amiért feltételes szabadságra bocsátották a korábban az ISIS-hez való csatlakozási szándéka miatt elítélt albán származású terroristát, a Bécsben már csak Oaschlochként, azaz segglyukként emlegetett Kujtim Fejzulait, aki a deradikalizációs program szakembereinek és a pártfogó felügyelőjének is ügyesen beadta, hogy ő bizony jó útra tért.

 

Az viszont már aligha csak és kizárólag az igazságügy hibája, hogy a belügy alá tartozó alkotmányvédelemtől nem jutott el hozzájuk az infó, miszerint Fezulait közben ki is hallgatták, mert gépfegyverhez akart volna töltényeket vásárolni külföldön.

 

Feltételes szabadság alatt ugyanis a legapróbb stikli miatt is rögtön repül vissza a börtönbe az ember – már ha a stikliről szóló információ nem veszik el az államigazgatás rengetegében.

 

Alma Zadić zöld igazságügyi miniszter – aki akkor még nem is töltötte be ezt a pozíciót – ezért vissza is utasította kollégái vádjait még aznap, hozzátéve: értesítették a férfi feltételes szabadságra bocsátásakor az alkotmányvédelmet. Nehammer egy szerdai nyilatkozatában már elismerte: az illetékes szerveknél „valami egyértelműen kisiklott a kommunikációban”. A fentiek miatt már biztonságpolitikai gigabotrányt emlegető FPÖ-s volt belügyminiszter, Herbert Kickl mindenesetre védelmébe vette a zöld Zadićot, és Nehammer távozását követeli. A jelenlegi belügyminiszter szerint viszont pont Kickl ne dumáljon, ugyanis „ő tette tönkre” az osztrák alkotmányvédelmet.

 

NYITÓKÉP: Karl Nehammer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás