+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A koronavírus-járvány kiváló táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, az Azonnali is több alkalommal foglalkozott a kérdéssel: készítettünk videót a koronavírus-tagadók budapesti tüntetéséről, összegyűjtöttük a leggyakoribb álhíreket a járvánnyal kapcsolatban, és szakértővel is körbejártuk ezek terjedésének az okait. A hétvégi szlovákiai tömeges tesztelésnek is terjedtek az alternatív magyarázatai: voltak, akik szerint a tesztelés arra szolgál, hogy az emberekbe chipet ültessenek, mások szerint pedig nem tesztek készültek, hanem így fertőztek meg mindenkit egyenként, aki részt vett a mintavételen.

 

Idegen hatalom megszálló erői

 

Az országos tesztelés hiteltelenítésével kapcsolatban a hétvégén kétségkívül Ľuboš Blaha Smer-es képviselő, Fico párttársa és egyben a párt alelnöke ment a legnagyobbat. Vele már az Azonnalin is foglalkoztunk: az 1979-es születésű, magát egyébként nyíltan marxistának valló, Szovjetunió-rajongó

 

baloldali politikus az orosz dezinformációs propaganda egyik legerősebb szlovákiai bástyája:

 

parlamenti képviselőként terjeszti a nyugat-, EU-, Amerika-, kapitalizmus-, globalizáció- és mindenellenes álhíreket a legendás Facebook-oldalán, és harcos baloldali elkötelezettsége az európai trendeknek és főleg a kommunizmust a fasizmussal összeházasító hivatalos orosz állami ideológiának megfelelően nem zárta ki azt sem, hogy ő maga a szlovák szélsőjobboldal egyik ikonjává váljon.

 

Igor Matovič egyik legelszántabb kritikusaként ezúttal sem hazudtolta meg magát: szombaton több hosszú posztban is bírálta az országos tesztelést és a miniszterelnököt; a legviccesebb közülük a 15 pontba szedett tanácsait tartalmazó posztja volt azok számára, akik nem értenek egyet a teszteléssel, de elmennek, mert féltik a megélhetésüket (aki nem tud negatív teszteredményt felmutatni, arra mától szigorú korlátozások vonatkoznak, például munkába sem járhat).

 

Őket Blaha többek között – az Ausztriából és Magyarországról segítségként küldött egészségügyi dolgozókra utalva – arra biztatta, hogy

 

ha németül vagy magyarul beszélő medikussal találkoznak, azonnal értesítsék a rendőrséget,

 

mert ők idegen hadseregek katonái, akik a szlovák parlament felhatalmazása nélkül tevékenykednek az országban, ily módon formálisan megszállók; aki pedig ilyennel találkozik, állampolgári kötelessége értesíteni a szlovák biztonsági erőket. Arról nincs hír, hogy ezt bárki megtette volna, mindenesetre magyarul beszélő egészségügyi dolgozóval Dél-Szlovákiában nem volt nehéz összefutni a tesztelésen, figyelembe véve, hogy a magyarok az ország lakosságának majd’ 10 százalékát teszik ki.

 

Nincs már igény a mečiari hangnemre

 

Az Azonnali meg is kereste Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának elnökét, hogy megkérdezze, mit gondol a szlovák politikus felhívásáról, és hogy hogyan reagált erre a szlovákiai magyarság. Forró szerint

 

Luboš Blaha szavai a kilencvenes évek mečiari korszakát idézik, és mélyen felháborították a magyar közösséget.

 

A politikus úgy látja, a segítséget inkább megköszönni illett volna még úgy is, hogy Blaha pártja nem támogatta az országos tesztelést, nem pedig uszítani a segítséget nyújtók ellen.

 

Arról Forrónak sincs tudomása, hogy bárki eleget tett volna Blaha felhívásának, és feljelentett volna magyarul vagy németül beszélő egészségügyi dolgozókat a tesztelés során. A pártelnök bízik benne, hogy minden józanul ítélőképességű ember elutasítja az ilyen megnyilvánulásokat, és úgy látja, ezekre már a szlovákok körében sincs fogadókészség. Kiemelte, hogy

 

a magyarországi segítségnek egyébként nagyon pozitív visszhangja volt a szlovákok körében,

 

és a felvidéki magyar közösség is felelősen állt hozzá a teszteléshez: például a többségében magyarok lakta Galántai és Dunaszerdahelyi járásokban volt a legmagasabb az országban a tesztelésen való részvétel.

 

NYITÓKÉP: Ľuboš Blaha / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás