A szlovákok többsége inkább vállalná a teljes lezárást, mint a kötelező tesztelést

Szerző: Varsányi Bence
2020.12.15. 20:40

A felmérés eredménye a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa szerint akár annak is köszönhető, hogy az országos tesztelés szorosan kötődik a a csökkenő népszerűségű miniszterelnök, Igor Matovič személyéhez.

A szlovákok többsége inkább vállalná a teljes lezárást, mint a kötelező tesztelést

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV), az MNFORCE, és a Seesame kezdeményezésére, december 10. és 14. között, ezer fő részvételével készült, „Hogy vagy, Szlovákia?” névre hallgató felmérés szerint

a válaszadók 40,7 százaléka inkább a teljes lezárást támogatta, szemben az országos, kötelező tesztelést pártoló 23,1 százalékkal

– írja a Felvidék.ma. A válaszadók egy jelentős csoportja, a megkérdezettek 36,1 százaléka egyik lehetőséget sem támogatta.

A fenti számok a válaszukban kevésbé biztos megkérdezetteket is figyelembe veszi, de nagyjából akkor is megmaradnak az arányok, ha csak a válaszukban biztosakat számítjuk, így a teljes lezárást 21,4, míg a kötelező tesztelést a válaszadók 14,8 százaléka támogatja.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy a megkérdezettek mennyire értenek egyet a kormány járványkezelési stratégiájával: azok, akik egyetértenek vele, 32,6 százalékban részesítették előnyben a tesztelést, azok pedig, akik nem értenek vele egyet, csupán 18 százalékban.

Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa szerint az eredménynek kétféle magyarázata lehetséges:

a tesztelés vagy túl szorosan kapcsolódik a folyamatosan csökkenő népszerűségű miniszterelnök, Igor Matovič személyéhez,

vagy pedig az emberek túl nagy beavatkozásnak érzik a magánéletükbe a kötelező tesztelést, ami a lezárásokkal szemben ráadásul aktív részvétellel is jár.

Matovič népszerűségének csökkenése pedig azzal magyarázható, hogy a szlovák jobboldalon jelenleg két párt versenyez egymással, a miniszterelnök Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű pártja, illetve a Szabadság és Szolidaritás (SaS), amit az a Richard Sulík gazdasági miniszter vezet, akit Matovič ahelyett, hogy partnerként kezelne, folyamatosan támad.

Ezek a támadások viszont leperegtek Sulíkról, „hidegvérrel reagált rájuk”, és „a racionális megoldásokat helyezte előtérbe”, míg a miniszeterelnöknek a járványkezelés közben több indulatos kirohanása is volt,

a szlovákok pedig inkább a számukra racionálisabbnak tűnő gazdasági miniszter ötleteit hajlandóak meghallgatni.

Egyébként mint az Azonnalinál beszámoltunk róla, hétfőn újabb szigorítások léptek életbe Szlovákiában, de a lockdown ellenére sem a síszezon, sem a karácsony nem marad el.

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek