+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. november 2. hétfő, 18:05
Szlovákiának sikerült a bravúr: kisebb fennakadásokkal leteszteltek 3,6 millió embert. Ha csődöt mond a szervezés, vagy alacsony a részvétel, az akár Igor Matovič kormányának bukását is jelenthette volna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

3 625 332 embert teszteltek le a hétvégén, közülük 38 359 tesztje lett pozitív, vagyis az összes letesztelt személy 1,06 százaléka volt fertőző 

 

– jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Igor Matovič miniszterelnök. 

 

A hétvégén az ország világpolitikai súlyát meghaladó figyelem irányult Szlovákiára: az ország elsőként választotta a koronavírus elleni harc fegyveréül a teljes lakosság letesztelését, az akció tapasztalatai pedig tanulságosak és felhasználhatók lehetnek a többi koronavírussal küzdő ország számára is. Az egész lakosság letesztelésének ötlete egyébként magától Igor Matovič miniszterelnöktől származik, az akció pedig egyúttal egy népszavazás is volt a miniszterelnökségéről.

 

Matovič alapból megosztó személyiség, a hívei zabálják a közvetlen stílusát, de a koronavírus-járvány idején irányítani az országot egy tapasztalt politikusnak is kihívás lenne, Matovič kommunikációja pedig nagyon gyakran következetlen és kapkodó. 

 

Az embereknek már amúgy is elegük van a járvány miatti korlátozásokból, sokan megalomán ötletnek tartották a teljes tesztelést, az elégedetlenséget pedig Matovič politikai ellenfelei meg is próbálják ellene fordítani: hétfőn Robert Fico exminiszterelnök bizalmi szavazást kezdeményez a parlamentben Matovič ellen. Matovič egyébként maga is belefáradt a miniszterelnökségbe: szerdán a Denník N videós műsorában arról beszélt:

 

nem akar többé miniszterelnök lenni, az emberek meg választhatnak maguknak olyan korrupt szemétládákat, mint Fico és Pellegrini.

 

Bár az egy héttel korábbi pilot-tesztelés, amikor az ország négy legfertőzöttebb járásának lakosságát tesztelték le, a várakozásokat felülmúlva lett sikeres, a hét folyamán úgy tűnt: komoly nehézségekbe ütközik majd az országos tesztelés lebonyolítása. Péntek délelőttig a szükséges mennyiségű egészségügyi dolgozók 60 százaléka jelentkezett csak, emiatt még az akciót egyébként sem egyértelműen támogató

 

Čaputová elnökasszony is arra kérte a miniszterelnököt, engedjék el a teljes tesztelést,

 

és csak ott teszteljenek, ahol feltétlenül szükségesnek vélik. Matovič azonban hajthatatlan volt.

 

Sokan antidemokratikus zsarolásként értékelték a kormány azon döntését, hogy akik nem vesznek részt a tesztelésen, azokra hétfőtől továbbra is vonatkoznak a szigorú kijárási korlátozások – negatív teszt híján többek között munkába sem járhatnak –, sokan pedig azért vállalták a hosszú sorbanállással járó mintavétel kellemetlenségét, mert féltették a megélhetésüket.

 

Ennek ellenére benne volt a pakliban, hogy alacsony lesz a részvétel, ahogy az is, hogy végül több helyen nem sikerül megszervezni rendesen az akciót, és olyanoknak is otthon kell maradniuk hétfőtől, akik szerették volna leteszteltetni magukat, de nem a szervezés összeomlása miatt nem került rájuk sor – Zuzana Čaputová is emiatt aggódott pénteken. Szombat délelőtt azonban a mintavételi pontok több mint 90 százaléka kisebb-nagyobb fennakadással kinyitott, mindenhol hatalmas sorokban várakoztak az emberek, és a jó példával elöl járva a miniszterelnök és a kormány több tagja is kint voltak terepen. 

 

Az akcióban Ausztria és Magyarország is segítséget nyújtott Szlovákiának: osztrák és magyarországi egészségügyi dolgozók is segédkeztek több helyszínen a mintavételben. A segítséget – 50-50 szakembert – Szlovákia kérte a két szomszédjától, Ausztria ennyi embert is küldött, Magyarország azonban nagyvonalú volt, és ezzel nagy sikert is aratott a szlovákok körében: a kért 50 helyett 200 magyarországi medikus segítette a tesztelés lebonyolítását.

 

Az 5,4 milliós országban csak szombaton több mint 2,5 millió ember vett részt a tesztelésen, a végeredmény pedig több mint 3,6 millió elvégzett teszt – az emberekre nem hatottak sem a középkori apokalipszis-próféták huszonegyedik századi facebookos megfelelőinek a chipbeültetésről és az emberek szándékos megfertőzéséról szóló víziói, sem az országos tesztelés értelmét rendre kétségbe vonó ellenzéki politikusok.

 

Ezek alapján úgy tűnik: Szlovákia sikeresen lebonyolította történetének legnagyobb logisztikai akcióját,

 

Igor Matovič pedig egyúttal megnyerte a róla szóló népszavazást.

 

Olvass még Renczes Ágostontól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Aleksandar Vučić szerb államfő ocsmány bornak nevezte az isztriai malvaziját, ami szerinte ihatatlan. Utánajártunk: nem az.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás