Szlovákiában a sikeres országos tesztelés egyúttal egy Matovičról szóló népszavazás is volt

Renczes Ágoston

Szerző:
Renczes Ágoston

2020.11.02. 18:05

Szlovákiának sikerült a bravúr: kisebb fennakadásokkal leteszteltek 3,6 millió embert. Ha csődöt mond a szervezés, vagy alacsony a részvétel, az akár Igor Matovič kormányának bukását is jelenthette volna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

3 625 332 embert teszteltek le a hétvégén, közülük 38 359 tesztje lett pozitív, vagyis az összes letesztelt személy 1,06 százaléka volt fertőző 

 

– jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Igor Matovič miniszterelnök. 

 

A hétvégén az ország világpolitikai súlyát meghaladó figyelem irányult Szlovákiára: az ország elsőként választotta a koronavírus elleni harc fegyveréül a teljes lakosság letesztelését, az akció tapasztalatai pedig tanulságosak és felhasználhatók lehetnek a többi koronavírussal küzdő ország számára is. Az egész lakosság letesztelésének ötlete egyébként magától Igor Matovič miniszterelnöktől származik, az akció pedig egyúttal egy népszavazás is volt a miniszterelnökségéről.

 

Matovič alapból megosztó személyiség, a hívei zabálják a közvetlen stílusát, de a koronavírus-járvány idején irányítani az országot egy tapasztalt politikusnak is kihívás lenne, Matovič kommunikációja pedig nagyon gyakran következetlen és kapkodó. 

 

Az embereknek már amúgy is elegük van a járvány miatti korlátozásokból, sokan megalomán ötletnek tartották a teljes tesztelést, az elégedetlenséget pedig Matovič politikai ellenfelei meg is próbálják ellene fordítani: hétfőn Robert Fico exminiszterelnök bizalmi szavazást kezdeményez a parlamentben Matovič ellen. Matovič egyébként maga is belefáradt a miniszterelnökségbe: szerdán a Denník N videós műsorában arról beszélt:

 

nem akar többé miniszterelnök lenni, az emberek meg választhatnak maguknak olyan korrupt szemétládákat, mint Fico és Pellegrini.

 

Bár az egy héttel korábbi pilot-tesztelés, amikor az ország négy legfertőzöttebb járásának lakosságát tesztelték le, a várakozásokat felülmúlva lett sikeres, a hét folyamán úgy tűnt: komoly nehézségekbe ütközik majd az országos tesztelés lebonyolítása. Péntek délelőttig a szükséges mennyiségű egészségügyi dolgozók 60 százaléka jelentkezett csak, emiatt még az akciót egyébként sem egyértelműen támogató

 

Čaputová elnökasszony is arra kérte a miniszterelnököt, engedjék el a teljes tesztelést,

 

és csak ott teszteljenek, ahol feltétlenül szükségesnek vélik. Matovič azonban hajthatatlan volt.

 

Sokan antidemokratikus zsarolásként értékelték a kormány azon döntését, hogy akik nem vesznek részt a tesztelésen, azokra hétfőtől továbbra is vonatkoznak a szigorú kijárási korlátozások – negatív teszt híján többek között munkába sem járhatnak –, sokan pedig azért vállalták a hosszú sorbanállással járó mintavétel kellemetlenségét, mert féltették a megélhetésüket.

 

Ennek ellenére benne volt a pakliban, hogy alacsony lesz a részvétel, ahogy az is, hogy végül több helyen nem sikerül megszervezni rendesen az akciót, és olyanoknak is otthon kell maradniuk hétfőtől, akik szerették volna leteszteltetni magukat, de nem a szervezés összeomlása miatt nem került rájuk sor – Zuzana Čaputová is emiatt aggódott pénteken. Szombat délelőtt azonban a mintavételi pontok több mint 90 százaléka kisebb-nagyobb fennakadással kinyitott, mindenhol hatalmas sorokban várakoztak az emberek, és a jó példával elöl járva a miniszterelnök és a kormány több tagja is kint voltak terepen. 

 

Az akcióban Ausztria és Magyarország is segítséget nyújtott Szlovákiának: osztrák és magyarországi egészségügyi dolgozók is segédkeztek több helyszínen a mintavételben. A segítséget – 50-50 szakembert – Szlovákia kérte a két szomszédjától, Ausztria ennyi embert is küldött, Magyarország azonban nagyvonalú volt, és ezzel nagy sikert is aratott a szlovákok körében: a kért 50 helyett 200 magyarországi medikus segítette a tesztelés lebonyolítását.

 

Az 5,4 milliós országban csak szombaton több mint 2,5 millió ember vett részt a tesztelésen, a végeredmény pedig több mint 3,6 millió elvégzett teszt – az emberekre nem hatottak sem a középkori apokalipszis-próféták huszonegyedik századi facebookos megfelelőinek a chipbeültetésről és az emberek szándékos megfertőzéséról szóló víziói, sem az országos tesztelés értelmét rendre kétségbe vonó ellenzéki politikusok.

 

Ezek alapján úgy tűnik: Szlovákia sikeresen lebonyolította történetének legnagyobb logisztikai akcióját,

 

Igor Matovič pedig egyúttal megnyerte a róla szóló népszavazást.

Olvass még Renczes Ágostontól az Azonnalin!

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek