+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. október 21. szerda, 14:26
Még a helyi operatív törzset vezető belügyminiszter is koronavírusos, Andrej Babiš miniszterelnök pedig magyarázkodni kényszerült, amiért nyáron elbagatellizálta a második hullámot. A szigorításokra azért van szükség, mert a jelenlegi esetszámokkal heteken belül összeomlana az egészségügy.

Miután keddről szerdára rekordszámú, 11 984 új koronavírusos esetet rögzítettek Csehországban, rendkívüli válságtanácskozást hívott össze a cseh kormány, melyen a járvány tavaszi, első hullámához hasonló szigorú intézkedéseket jelentettek be. Ennek értelmében

 

csütörtöktől a patikákon, drogériákon és az élelmiszerboltokon kívül minden bolt köteles lesz bezárni,

 

ahogyan nem maradhatnak nyitva a szolgáltatásokat nyújtó üzletek – például a fodrászatok, manikűrösök – sem.

 

Jön a kijárási korlátozás is

 

Az intézkedést, amely egyelőre csak november 3-ig érvényes, a Cseh Rádió tudósítása szerint az ország új egészségügyi minisztere, Roman Prymula, valamint Andrej Babiš miniszterelnök jelentették be a kormány rendkívüli ülését követően. Egyelőre a koronavírus miatti rendkívüli válsághelyzet november 3-ig érvényes, de szükség esetén ezt meghosszabbíthatják.

 

Nem ez az egyetlen új korlátozás, mellyel a cseh kormány próbálja megfékezni az elszabaduló esetszámokat: csütörtökön reggel 6 órától kezdve szintén november 3-ig kijárási korlátozások lépnek érvénybe,

 

csak munkába, bevásárolni, orvoshoz menni, vagy családot látogatni lesz engedélyezett.

 

Jó hír viszont, hogy a szabadban továbbra is lehet sétálni – igaz, ezt legfeljebb két ember teheti együtt, többen csak akkor, ha egy háztartásban élnek.

 

Prymula szavai szerint a közigazgatás is átáll távmunkára, így a hivatalokba hetente kétszer, egy öt-öt órás idősávban lehet csak menni.

 

Az újabb szigorításokra azért volt szükség, mert az eddigi, enyhébb rendelkezések ellenére nem csökkentek az esetszámok, és a csehek még mindig harmadával többször érintkeznek egymással, mint a járvány tavaszi, első hulláma idején. Először az éttermek és bárok nyitvatartási idejét korlátozták este 10 órára, majd ezt este 8-ra redukálták.

 

Mivel ez nem működött, a kormány múlt héten megtiltotta az éttermekben, kávézókban és bárokban a helyben fogyasztást – igaz, elvitelre, vagy házhozszállítással továbbra is lehetett ételt-italt rendelni.

 

A kormány a kültéri alkoholfogyasztást is megtiltotta, igaz, ez személyes tapasztalataink szerint nem működött valami olajozottan:

 

sok bár elvitelre gond nélkül adott ki alkoholos italokat. Az ekkori intézkedésekről készült fotóriportunkat ide kattintva olvashatod.

 

LÁTVÁNY A KÁROLY HÍDRÓL PRÁGÁBAN MÚLT SZOMBATON. EKKOR MÉG NEM VOLT ÉLETBEN A KÖTELEZŐ KÜLTÉRI MASZKVISELÉS. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

A miniszterelnök már magyarázkodik, az operatív törzs vezetője is beteg

 

Szerda óta pedig immár nemcsak a boltokban, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban kötelező a maszkok viselése, hanem kültéren is, minden olyan esetben, ahol a nem egy háztartásban élők két méteren belül megközelítenék egymást. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a parkokban, erdőkben természetesen nincs szükség maszkra, de a zsúfolt bevásárlóutcákon, gyalogátkelőhelyeknél már igen.

 

Amíg Magyarországon Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-tesztje lett pozitív, Csehországban a helyi operatív törzset – a válságstábot – vezető Jan Hamáček belügyminiszter betegedett meg, miután párttársával, a szintén korona-pozitív, szociáldemokrata agrárminiszter Miroslav Tomannal érintkezett.

 

A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy Babiš miniszterelnök kénytelen volt elnézést kérni a csehektől, amiért nyáron még teljesen kizárt egy lockdown-szituációt, vagyis a gazdaság ismételt teljes leállítását. „Elnézést kérek a vállalkozóktól, állampolgároktól, alkalmazottaktól,

 

elnézést kérek, hogy a múltban kizártam ezt a lehetőséget, mert nem tudtam elképzelni, hogy megtörténhet.

 

Sajnos megtörtént, és most elsősorban az állampolgáraink életét kell megvédenünk” – magyarázta.

 

Az egész világon csak Andorra áll rosszabbul

 

Való igaz, hogy az első hullám kezdeti szigora után Babiš nyáron már elbagatellizálta a koronavírus jelentőségét, egyben partvonalra rakta a második hullámmal fenyegető, akkor még csak fővirológus Prymulát is – saját embere, az akkori egészségügyi miniszter Adam Vojtěch pedig nem támogatott szigorításokat. Az esetszámok elszabadulásával szeptember 21-én Vojtěch távozásra kényszerült, helyére a szigorításokat támogató fővirológus Prymula került.

 

Ő, bár azonnali szigorításokba kezdett, addigra az esetszámok elszabadultak, és a kontaktkutatás is összeomlott. A vírus jelenlegi reprodukciós rátája Csehországban 1,36, míg ahhoz, hogy a járvány terjedése megálljon vagy lelassuljon, ennek 1 alá kéne esnie. Így viszont rengetegen kerülnek koronavírussal kórházba, és félővé vált, hogy egy lockdown híján az egészségügyi rendszer nem fogja bírni a terhelést.

 

Babiš szerint a jelenlegi trendekkel számolva ugyanis november 7 és 11 között összeomlana az ellátórendszer.

 

A jelenlegi számokkal Csehországról lényegében kijelenthető: az egész világon a második legfertőzöttebb ország. A New York Times gyűjtése szerint az elmúlt 7 napban csak Andorra regisztrált százezer főre vetítve több új esetet a cseheknél – a miniállamban százezer főre 816 megbetegedés jutott, Csehországban ez a szám jelenleg 604. Ezzel összehasonlítva Magyarországon csupán 91 megbetegedés történt százezer főre vetítve az elmúlt egy hétben. Igaz, míg Magyarország a népességarányos teszteléseket tekintve Európa sereghajtói közé tartozik, Csehország kétségtelenül rengeteget tesztel:

 

míg kedden hazánkban 9 651 új teszt készült, addig – a Magyarországhoz hasonló népességű – Csehországban 30 686.

 

Ami azonban a cseh adatokban egészen sokkoló, az az új tesztek pozitivitási rátája: a kedden elvégzett magyar tesztek 14,7 százaléka bizonyult pozitívnak, míg Csehországban 39,1 százalékuk.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás