Totális koronakáosz Csehországban: jön a kijárási korlátozás, szinte az összes bolt bezár

Szerző: Illés Gergő
2020.10.21. 14:26

Még a helyi operatív törzset vezető belügyminiszter is koronavírusos, Andrej Babiš miniszterelnök pedig magyarázkodni kényszerült, amiért nyáron elbagatellizálta a második hullámot. A szigorításokra azért van szükség, mert a jelenlegi esetszámokkal heteken belül összeomlana az egészségügy.

Totális koronakáosz Csehországban: jön a kijárási korlátozás, szinte az összes bolt bezár

Miután keddről szerdára rekordszámú, 11 984 új koronavírusos esetet rögzítettek Csehországban, rendkívüli válságtanácskozást hívott össze a cseh kormány, melyen a járvány tavaszi, első hullámához hasonló szigorú intézkedéseket jelentettek be. Ennek értelmében

csütörtöktől a patikákon, drogériákon és az élelmiszerboltokon kívül minden bolt köteles lesz bezárni,

ahogyan nem maradhatnak nyitva a szolgáltatásokat nyújtó üzletek – például a fodrászatok, manikűrösök – sem.

Jön a kijárási korlátozás is

Az intézkedést, amely egyelőre csak november 3-ig érvényes, a Cseh Rádió tudósítása szerint az ország új egészségügyi minisztere, Roman Prymula, valamint Andrej Babiš miniszterelnök jelentették be a kormány rendkívüli ülését követően. Egyelőre a koronavírus miatti rendkívüli válsághelyzet november 3-ig érvényes, de szükség esetén ezt meghosszabbíthatják.

Nem ez az egyetlen új korlátozás, mellyel a cseh kormány próbálja megfékezni az elszabaduló esetszámokat: csütörtökön reggel 6 órától kezdve szintén november 3-ig kijárási korlátozások lépnek érvénybe,

csak munkába, bevásárolni, orvoshoz menni, vagy családot látogatni lesz engedélyezett.

Jó hír viszont, hogy a szabadban továbbra is lehet sétálni – igaz, ezt legfeljebb két ember teheti együtt, többen csak akkor, ha egy háztartásban élnek.

Prymula szavai szerint a közigazgatás is átáll távmunkára, így a hivatalokba hetente kétszer, egy öt-öt órás idősávban lehet csak menni.

Az újabb szigorításokra azért volt szükség, mert az eddigi, enyhébb rendelkezések ellenére nem csökkentek az esetszámok, és a csehek még mindig harmadával többször érintkeznek egymással, mint a járvány tavaszi, első hulláma idején. Először az éttermek és bárok nyitvatartási idejét korlátozták este 10 órára, majd ezt este 8-ra redukálták.

Mivel ez nem működött, a kormány múlt héten megtiltotta az éttermekben, kávézókban és bárokban a helyben fogyasztást – igaz, elvitelre, vagy házhozszállítással továbbra is lehetett ételt-italt rendelni.

A kormány a kültéri alkoholfogyasztást is megtiltotta, igaz, ez személyes tapasztalataink szerint nem működött valami olajozottan:

sok bár elvitelre gond nélkül adott ki alkoholos italokat. Az ekkori intézkedésekről készült fotóriportunkat ide kattintva olvashatod.

LÁTVÁNY A KÁROLY HÍDRÓL PRÁGÁBAN MÚLT SZOMBATON. EKKOR MÉG NEM VOLT ÉLETBEN A KÖTELEZŐ KÜLTÉRI MASZKVISELÉS. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

A miniszterelnök már magyarázkodik, az operatív törzs vezetője is beteg

Szerda óta pedig immár nemcsak a boltokban, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban kötelező a maszkok viselése, hanem kültéren is, minden olyan esetben, ahol a nem egy háztartásban élők két méteren belül megközelítenék egymást. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a parkokban, erdőkben természetesen nincs szükség maszkra, de a zsúfolt bevásárlóutcákon, gyalogátkelőhelyeknél már igen.

Amíg Magyarországon Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-tesztje lett pozitív, Csehországban a helyi operatív törzset – a válságstábot – vezető Jan Hamáček belügyminiszter betegedett meg, miután párttársával, a szintén korona-pozitív, szociáldemokrata agrárminiszter Miroslav Tomannal érintkezett.

A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy Babiš miniszterelnök kénytelen volt elnézést kérni a csehektől, amiért nyáron még teljesen kizárt egy lockdown-szituációt, vagyis a gazdaság ismételt teljes leállítását. „Elnézést kérek a vállalkozóktól, állampolgároktól, alkalmazottaktól,

elnézést kérek, hogy a múltban kizártam ezt a lehetőséget, mert nem tudtam elképzelni, hogy megtörténhet.

Sajnos megtörtént, és most elsősorban az állampolgáraink életét kell megvédenünk” – magyarázta.

Az egész világon csak Andorra áll rosszabbul

Való igaz, hogy az első hullám kezdeti szigora után Babiš nyáron már elbagatellizálta a koronavírus jelentőségét, egyben partvonalra rakta a második hullámmal fenyegető, akkor még csak fővirológus Prymulát is – saját embere, az akkori egészségügyi miniszter Adam Vojtěch pedig nem támogatott szigorításokat. Az esetszámok elszabadulásával szeptember 21-én Vojtěch távozásra kényszerült, helyére a szigorításokat támogató fővirológus Prymula került.

Ő, bár azonnali szigorításokba kezdett, addigra az esetszámok elszabadultak, és a kontaktkutatás is összeomlott. A vírus jelenlegi reprodukciós rátája Csehországban 1,36, míg ahhoz, hogy a járvány terjedése megálljon vagy lelassuljon, ennek 1 alá kéne esnie. Így viszont rengetegen kerülnek koronavírussal kórházba, és félővé vált, hogy egy lockdown híján az egészségügyi rendszer nem fogja bírni a terhelést.

Babiš szerint a jelenlegi trendekkel számolva ugyanis november 7 és 11 között összeomlana az ellátórendszer.

A jelenlegi számokkal Csehországról lényegében kijelenthető: az egész világon a második legfertőzöttebb ország. A New York Times gyűjtése szerint az elmúlt 7 napban csak Andorra regisztrált százezer főre vetítve több új esetet a cseheknél – a miniállamban százezer főre 816 megbetegedés jutott, Csehországban ez a szám jelenleg 604. Ezzel összehasonlítva Magyarországon csupán 91 megbetegedés történt százezer főre vetítve az elmúlt egy hétben. Igaz, míg Magyarország a népességarányos teszteléseket tekintve Európa sereghajtói közé tartozik, Csehország kétségtelenül rengeteget tesztel:

míg kedden hazánkban 9 651 új teszt készült, addig – a Magyarországhoz hasonló népességű – Csehországban 30 686.

Ami azonban a cseh adatokban egészen sokkoló, az az új tesztek pozitivitási rátája: a kedden elvégzett magyar tesztek 14,7 százaléka bizonyult pozitívnak, míg Csehországban 39,1 százalékuk.

BORÍTÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek