+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 22. hétfő, 15:40
A boltok azonban nem nyithatnak ki, ugyanis már egy másik intézkedés alapján kell zárva tartaniuk.

A cseh alkotmánybíróság eltörölte a kiskeresekedelemre vonatkozó korlátozó intézkedések egy részét – írja a Mladá fronta dnes internetes kiadása.

 

Az alkotmánybíróság szerint a boltok bezárása nem volt kellőképpen megindokolva,

 

ahogy az sem, hogy mi alapján mentesültek egyes termékcsoportokat áruló üzletek a korlátozások alól.

 

A döntés indoklása hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróság nem kérdőjelezi meg a cél legitimitását, aminek érdekében az intézkedést meghozták, sokkal inkább azt vitatja, hogy kellően indokolt és arányos volt-e az eltérő bánásmód a vállakozók egyes csoportjaival szemben. A bírák kifogásolták, hogy „telefonkönyv méretű” volt azon termékcsoportokat áruló boltok és szolgáltatások listája, amiknek nem kellett bezárniuk, miközben nem volt világos, hogy mi alapján kerültek fel a listára például a kertészeti eszközöket áruló boltok, és maradtak le róla a gyerekcipőket vagy téli ruhákat árulók.

 

Az alkotmánybíróság döntése azonban nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a boltok,

 

mert a döntés egy olyan intézkedésre vonatkozik, ami február 14-ig volt érvényben.

 

Ekkor járt le ugyanis a szeptember óta hosszabítgatott szükségállapot, azonban Csehország február 15-én új szükségállapotot hirdetett, ami két hétig, február 28-ig tart. Ennek keretében pedig a boltok többsége ugyanúgy nem tarthat nyitva, mint eddig – kivételt jelentenek az élelmiszereket, alapvető higiéniai termékeket áruló boltok, valamint az állattartással, kertészkedéssel, gépjárművekkel kapcsolatos üzletek és szolgáltatások telephelyei. 

 

A döntés nyomán azonban a cseh Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség figyelmeztette a kormányt, hogy egy héten belül

 

dolgozza ki a bezárt boltok kártalananításának tervét, ellenkező esetben kártérítési perek ezreivel fog szembesülni.

 

A Szövetség szerint a boltok egyébként is biztonságosak voltak és azok is lesznek, hiszen a járvány kezdete óta az üzemeltetők hétmilliárd koronát (azaz körülbelül 97 milliárd forintot) költöttek arra, hogy gondoskodjanak a biztonsági és higiéniai intézkedések betartásáról.

 

NYITÓKÉP: ivabalk / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás