Alkotmányellenes volt a boltzár a cseh alkotmánybíróság szerint, kártérítési perek ezrei jöhetnek

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.22. 15:40

A boltok azonban nem nyithatnak ki, ugyanis már egy másik intézkedés alapján kell zárva tartaniuk.

Alkotmányellenes volt a boltzár a cseh alkotmánybíróság szerint, kártérítési perek ezrei jöhetnek

A cseh alkotmánybíróság eltörölte a kiskeresekedelemre vonatkozó korlátozó intézkedések egy részét – írja a Mladá fronta dnes internetes kiadása.

 

Az alkotmánybíróság szerint a boltok bezárása nem volt kellőképpen megindokolva,

 

ahogy az sem, hogy mi alapján mentesültek egyes termékcsoportokat áruló üzletek a korlátozások alól.

A döntés indoklása hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróság nem kérdőjelezi meg a cél legitimitását, aminek érdekében az intézkedést meghozták, sokkal inkább azt vitatja, hogy kellően indokolt és arányos volt-e az eltérő bánásmód a vállakozók egyes csoportjaival szemben. A bírák kifogásolták, hogy „telefonkönyv méretű” volt azon termékcsoportokat áruló boltok és szolgáltatások listája, amiknek nem kellett bezárniuk, miközben nem volt világos, hogy mi alapján kerültek fel a listára például a kertészeti eszközöket áruló boltok, és maradtak le róla a gyerekcipőket vagy téli ruhákat árulók.

Az alkotmánybíróság döntése azonban nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a boltok,

 

mert a döntés egy olyan intézkedésre vonatkozik, ami február 14-ig volt érvényben.

Ekkor járt le ugyanis a szeptember óta hosszabítgatott szükségállapot, azonban Csehország február 15-én új szükségállapotot hirdetett, ami két hétig, február 28-ig tart. Ennek keretében pedig a boltok többsége ugyanúgy nem tarthat nyitva, mint eddig – kivételt jelentenek az élelmiszereket, alapvető higiéniai termékeket áruló boltok, valamint az állattartással, kertészkedéssel, gépjárművekkel kapcsolatos üzletek és szolgáltatások telephelyei. 

A döntés nyomán azonban a cseh Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség figyelmeztette a kormányt, hogy egy héten belül

 

dolgozza ki a bezárt boltok kártalananításának tervét, ellenkező esetben kártérítési perek ezreivel fog szembesülni.

 

A Szövetség szerint a boltok egyébként is biztonságosak voltak és azok is lesznek, hiszen a járvány kezdete óta az üzemeltetők hétmilliárd koronát (azaz körülbelül 97 milliárd forintot) költöttek arra, hogy gondoskodjanak a biztonsági és higiéniai intézkedések betartásáról.

 

NYITÓKÉP: ivabalk / Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek