Hogy néz ki az ír járványügyi modell, aminek keretében most lezárták egész Írországot?

2020.10.20. 16:24

Hétfő késő este jelentette be az ír kormány, hogy ismét kijárási korlátozások lesznek Írországban, pontosabban bevezetik az ötszintű intézkedések legszigorúbb szintjét, az ötöst. De mit jelent ez a gyakorlatban? És hogy állnak a járvánnyal az írek?

Hogy néz ki az ír járványügyi modell, aminek keretében most lezárták egész Írországot?

Hétfő késő este jelentette be az ír kormány, hogy a növekvő esetszám miatt a lehető legszigorúbb korlátozáskat vezetik be Írország területén. Ez azt jelenti, hogy az ötszintű ír korlátozási rendszerből bevezetik a legszigorúbb fokozatot, az ötös szintet.

Ezzel lényegében Írország az első európai uniós ország, ahol ismételten bevezetik a kijárási tilalmat.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök-helyettes (vagy ahogy az írek hívják: Tánaiste), a jobbközép, liberális fine gaeles Leo Varadkar elmondta, hogy a növekvő esetek miatt muszáj csökkenteni a társadalmi interakciókat a felnőttek között, és ennek ez az egyetlen módja.

„Semmi rosszat nem csináltatok, épp ellenkezőleg: mindent jól csináltatok az elmúlt pár hónapban, de muszáj csökkentenünk a társadalmi interakciókat.”

– mondta Varadkar, aki az előző ciklusban még a miniszterelnöki pozíciót töltötte be, azonban a februári választásokat követően egy elég hosszadalmas koalíciós tárgyalás időszak után ezt átengedte a jobbközép, ám kulturálisan a Fine Gaelnél konzervatívabb Fianna Fáil elnökének, Micheál Martinnak egészen 2022 decemberéig.

Varadkar a sajtótájékoztatón arra kérte a vállalkozásokat, hogy tartsák meg az alkalmazottaikat – viszont nem kell aggódnia annak sem, akit esetleg elbocsátanának: ők 350 eurót kapnak majd hetente az államtól.

Mit jelent a level 5?

Írországban még szeptember közepén jelentette be a kormány a középtávú Covid-tervét. Ennek lényege, hogy kidolgoztak egy öt szintből álló rendszert, ahol az egyes szint a leggyengébb – ennél a legminimálisabb korlátozásokat vezetik csak be –, míg az ötös a legsúlyosabb, ahol már komoly kijárási korlátozásokat vezetnek be.

AZ ÍR COVID-TERV. AZ EDDIGI HÁRMASRÓL MOST LÉPTETTÉK AZ EGÉSZ ORSZÁGOT AZ ÖTÖS SZINTRE, BÁR A SZEMPTEMBERI TERVTŐL KICSIT ELTÉRŐEN. FOTÓ: RTÉ NEWS / FACEBOOK

Ezek a szintek eddig nem az egész országra vonatkoztak, hanem az átfertőzöttség tekintetében más-más szinteket írnak elő a tartományoknak és az alájuk tartozó megyéknek. (Írországban összesen négy tartomány, az alatta lévő közigazgatási szinten pedig 32 megye van.)

Azonban most a növekvő esetszámok miatt az egész országot az eddigi hármas szintről az ötös szintre léptették, hogy így csökkentsék a kontaktusok számát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bezárnak a nem alapvető javakat áruló boltok, az edzőtermek, a kulturális intézmények. Ahol lehet, átállnak a távmunkára, a tömegközlekedési eszközökön a férőhelyek maximum 25 százalékát használhatják egyszerre, míg a pubokból és az éttermekből csak elvitelre vagy kiszállításra lehet rendelni.

Ezenkívül senki sem hagyhatja el a lakóhelye öt kilóméteres körzetét, otthon pedig senki sem fogadhat vendéget.

A szeptemberben bemutatott terv ötös szintjétől azonban kicsit eltérnek: ugyanis az egyedül élők egy másik személlyel kialakíthatnak egy „támogató buborékot”, illetve egy háztartásban élők egy kijelölt másik háztartással találkozhatnak a szabadban, de ott is figyelve a két méteres távolság és az egyéb intézkedések betartására.

Az óvodák és az iskolák nyitva maradnak, mivel azok bezárásáról helyi szinten dönthetnek. A kormány ugyanakkor már jelezte: ők azt szeretnék, ha nyitva maradnának az iskolák.

A kormányfő (vagy ahogy az írek hívják: Taioseach), a korábban történelemtanárként dolgozó Micheál Martin ezt azzal magyarázta, hogy nem szabad, hogy a gyerekek lemaradjanak a tanulással:

„Nem engedhetjük, hogy a gyerekeink jövője legyen a vírus újabb áldozata.”

Ugyanakkor ennek nem mindenki örül: a tanárok szakszervezete közleményt adott ki, amiben bírálják a kormányt, hogy az iskolák továbbra is nyitva maradnak. A mostani intézkedés bevezetésénél a kormány úgy fogalmazott, hogy „a helyzet és az adatok” függvényében fogják bezárni az iskolákat, de a szakszervezet szerint nagyon sok olyan eset van, ahol ezt a lehetőséget már most meg kéne fontolni.

Növekvő esetszámok a határ mindkét oldalán

Ugyan az elmúlt hetekben Írországban is nőttek az esetszámok – emiatt sokan kritizálták is a kormányt, hogy az ír operatív törzs javaslata ellenére sem voltak hajlandóak a harmadik szintről átléptetni a negyedik vagy ötödik szintre az országot –, de a mostani döntés meghozatala mögött más okok is állnak.

A kormányfő még október 5-én azzal magyarázta, hogy miért csak a hármas szintre emelte a járványügyi készültséget, hogy szerinte súlyos következményekkel járt volna, ha azonnal ötös szintre léptek volna országosan. Akkor arra kérte a lakosságot, hogy vegyék komolyan a korlátozásokat, mivel ezzel elérhető, hogy ne kelljen bevezetni a szigorúbb intézkedéseket.

Azonban sokan az akkori szigorításoknak sem örültek: a bejelentés után egy héttel a fővárosban, Dublinban több mint százan mentek ki demonstrálni a korlátozások ellen, amit a Let Ireland live (hagyjátok Írországot élni) nevű szervezet hirdetett meg, akik – hasonlóan az Egyesült Államokban és Németországban – a szélsőjobboldali pártokhoz állnak közel.

Viszont amellett, hogy Írországban is hirtelen emelkedésnek indult a járványgörbe, az ír kormánynak más problémája is akad: az északír-helyzet.

Észak-Írországban ugyanis szintén exponenciálisan nő a kínai koronavírussal fertőzöttek száma, és a Nagypénteki Egyezmény értelmében ők is szabadon járhatnak-kelhetnek Írországban.

Az ír kormányfő még a brit miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak is jelezte, hogy jó lenne, ha a brit kormány jobban odafigyelne az északír vírushelyzetre, ami lassan már tarthatatlan.

Észak-Írországban ugyanis jelenleg annyi beteg szorul kórházi ellátásra, hogy a kórházak már 83 százalékig telítettek, és Észak-Írország tesztelési rendszere sem a legjobb az Egyesült Királyságon belül.

Az 1,88 milliós Észak-Írországban jelenleg 25 371 aktív eset van, jelenleg kéthetente duplázódnak az esetek. Eközben a közel 5 millió lakosú Írországban 25 777 aktív eset van, és szintén kéthetente duplázódnak az esetek. Az ír kormány most a szigorúbb járványügyi intézkedésekkel azt akarja elérni, hogy elkerüljék a még nagyobb bajt.

Az ír járványhelyzet jelenleg jóval súlyosabb mint a magyar: az Ír-sziget déli államában egymillió főre vetítve 5202,9 aktív eset jut és Magyarországhoz képest lakosságarányosan majdnem háromszor annyian haltak meg: 373,8-an. Eközben Magyarországon a hivatalos adatok szerint az egymillió főre vetített aktív esetek száma 3408,1, míg a halottak esetében ez a szám 125,4.

Igaz, Írországban jóval többet tesztelnek: a járvány kitörése óta 1 453 608 teszt készült, ami azt jelenti, hogy egymillió főre 293 401 teszt jut – Magyarországon összesen 910 368 darab teszt készült, így egymillió főre jóval kevesebb, csak 94 310 teszt jut.

NYITÓKÉP: Sebészi maszk Molly Malone-on, Dublin egyik leghíresebb szobrán. FORRÁS: Cityswift / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek