+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 6. kedd, 08:57
Az ír kormányfő az egészségügyi szakemberek tanácsai helyett az üzleti élet szereplőire hallgat.

A hárompárti ír kormánykoalíció miniszterelnöke, Micheál Martin egészségügyi tanácsadói a koronavírus írországi terjedése miatt az ország négyhetes lezárását tanácsolták, ő azonban figyelembe vette az üzleti élet szereplőinek figyelmeztetését is. Ezek alapján pedig úgy ítélte meg, a tavaszihoz hasonló szigorú kijárási korlátozások – amelyekhez hasonlót március közepétől tartottak fenn, és májusban kezdtek enyhíteni – túl súlyos károkat okoznának az ország gazdaságának.

 

„Úgy döntöttük, jelenleg nem fogunk bele átfogó lezárásokba. Életek és megélhetések megvédéséről is szó van – nem csinálhatjuk egyiket a másik nélkül”

 

fogalmazott Martin az ír közszolgálati televízióban hétfőn este, amit a Politico szemlézett.

 

A kormány egészségügyi tanácsadói úgynevezett ötös szintű korlátozások bevezetését kérték, mondván „ez az egyetlen lehetőség a vírus megfékezésére úgy, hogy közben az iskolák továbbra is működhetnek” – az ír szabályozások szerint az ötös szintű korlátozások a legszigorúbbak, ekkor az iskolákon és a létfontosságú szolgáltatások üzemeltetőin kívül gyakorlatilag mindent lezárnak az országban.

 

A szakemberek aggodalma érthető, mert Írországban az aktív koronavírus-fertőzött esetek száma az utóbbi két hétben rohamosan növekedett: két héttel ezelőtt, szeptember 22-én 8294-en állt az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, október 5-én pedig már átlépte a 13 ezret. Az utóbbi napokban rendre 400-600 közötti új fertőzést regisztrálnak az írek.

 

„Létfontosságú, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a jelenlegi járványgörbét lefékezzük” – mondta Tony Holohan tiszti főorvos, aki a júliustól emelkedő fertőzésszámok miatt érvelt a legszigorúbb korlátozások bevezetése mellett, és arra figyelmeztette az íreket, hogy „csökkentsék minimálisra” a társasági érintkezéseiket.

 

Ennek ellenére döntött úgy az ír kormány, hogy az ötös helyett csak hármas szintű óvintézkedéseket vezet be: ennek értelmében 25 főre korlátozzák a temetéseken és esküvőkön résztvevők számát, nem rendezhetőek amatőr sportesemények, a miséket csak online celebrálhatják és a legtöbb társasági összejövetelt is megtiltják.

 

Az ír kormány a járvány kezdete óta először nem cselekszik az egészségügyi szakemberek tanácsainak megfelelően.

 

A mérleg másik serpenyőjében ugyanis gazdasági megfontolások vannak: közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy komolyabb lezárások súlyos problémákat okozhatnak a gazdaságnak, amely már így is 20 milliárd eurós hiányt hozott össze 2020-ra.

 

Az Éttermek Szövetsége pedig úgy becsülte, 180 ezer munkahely kerülhetne veszélybe az ötös szintű korlátozásokkal.

 

Az új szabályok értelmében ugyanakkor – bár a társasági élet kerülését kérik az emberektől – Dublinon kívül 4000 kocsma maradhat nyitva, és az éttermek is fogadhatnak vendégeket. Az ország többi részéhez képest a fővárosban szigorúbbak voltak a korlátozások: ott március óta nem nyithatnak ki a kocsmák, az éttermek pedig csak a teraszon szolgálhatják ki a vendégeket.

 

NYITÓKÉP: A dublini Grafton Street

FOTÓ: Donaldytong / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás