+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. június 26. péntek, 22:19
Annak ellenére, hogy a pártok vezetői megegyeztek a történelmi Fine Gael-Fianna Fáil-Zöldek koalícióban, egyáltalán nem volt biztos, hogy végül össze is tud állni a történelmi kabinet, ugyanis a Zöldek elég nagy akadályt állítottak magukkal a belső szavazásnál a kétharmados küszöbbel. Szorosan, de összejött, megmutatjuk, hogyan!

Megnyugodhat Eamon Ryan, az írországi Zöldek vezetője, aki az elmúlt egy hetet azzal töltötte, hogy rábeszélje párttársait, fogadják el a kormányprogramot és pártja lépjen kormányra a jobbos-liberális Fine Gael-Fianna Fáil kormánykoalícióval,

 

ugyanis a Zöldek végül a vártnál könnyebben megszavazták a kormányprogramot.

 

A szavazáson 1962 párttag rendelkezett szavazati joggal, amivel végül 1904-en éltek. Közül 1435 fő támogatta a kormányprogramot, míg 457 fő elutasította azt. Ez azt jelenti, hogy végül 76 százalékkal megszavazták a Zöldek a kormányprogramot.

 

Lázongó északír szárny

 

Mint arról korábban beszámoltunk, egyáltalán nem volt biztos, hogy ez össze fog jönni. A Zöldek ugyanis egy elég magas, kétharmados küszöböt húztak meg a belső szavazásnál és a párton belül többen is kritizálták a programot, mondván, az gazdaságilag az ír történelem egyik legkonzervatívabb programja, illetve szerintük a programban vállalt környezetvédelmi célok nem elég ambiciózusak, annak ellenére, hogy végül sikerült kiharcolnia Ryanéknek, hogy évente 7 százalékkal csökkentsék a károsanyag-kibocsátásokat – ami közel sem biztos, hogy egyáltalán teljesíthető.

 

A szavazás előtt sok párttag kritizálta a programot:

 

az északír zöldek például teljes mértékben elfogadhatatlannak tartották azt, és a program újratárgyalását követelték Ryantől.

 

Az ökopárt északír tagjai közül – akik 2006-ban egyesültek az Ír Köztársaságon belüli Zöldekkel – 195-en jelentkeztek a szavazásra és vélhetően a nagy részük a program elutasítása mellett voksoltak, ugyanis az északír vezetőjük, Claire Bailey erre kérte párttásait.

 

De nemcsak az északírek közül, hanem az ír törvényhozás alsóházában, a Dáilban is mandátumot szerző zöld képviselők közül is akadtak olyanok, akik elutasították a programot. Például Neasa Hourigan, aki szerint a kormányprogram nem foglalkozik eléggé a lakhatási problémával – annak ellenére, hogy a programban 6 oldalon keresztül részletezik a tervet –, és szerinte a kormányprogram csak rontana a jelenleg se túl rózsás helyzeten.

 

Rotációs rendszerben működik majd a miniszterelnöki pozíció

 

A fiatalabb zöld képviselők pedig amiatt kritizálták a programot, mert szerintük a Fine Gael és a Fianna Fáil a múlt század politikáját képviselik és nem elég zöld a program.

 

Ennek ellenére sikerült a párttagságon átverni a programot Ryanéknek, így egy rendkívüli ülésen, már június 27-én, szombaton megszavazhatják az új Taioseachot (így hívják az ír miniszterelnököt), aki a kormányprogram szerint először Micheál Martin, a Fianna Fáil vezetője lesz, miután a két jobbközéppárt tagsága is elfogadta a programot.

 

A Fine Gaelnél több, mint 80 százalékkal támogatták a programot. Mint korábban említettük, náluk a parlamenti frakció tagjainak a szavazatai eleve a teljes szavazat 50 százalékát adják: a parlamenti frakció 90 százaléka bólítotott rá a történelmi kiegyezésre, míg a vidéki delegáltak 71 százaléka döntött így. A párt elnöke, Leo Varadkar elmondta, örül, hogy a pártja ilyen magabiztosan támogatta a programot, és elmondta, hogy ez a koalíció egy nagyon erős és összetartó szövetség, ami készen áll a kihívásokra.

 

A Fianna Fáilnál, ahol összesen 11 071 szavazatot számoltak meg, végül 74 százalékkal szavazták meg az új kormánykoalíció programját, míg 26 százalék ellenezte. A leendő miniszterelnök és egyben a Fianna Fáil elnöke, Martin azt mondta az eredményekről, hogy hatalmas legitimitást nyújt a pártjának, lévén, hogy messze a legtöbb párttag a Fianna Fáilban szavazatott a programról. Ezenkívül az RTÉ-nek elmondta, hogy elfogadja, ha mások ellenezték a pártján belül a programot, de hát ilyen a demokrácia, tudni kell tiszteletben tartani az eltérő véleményeket. Attól pedig nem tartanak, hogy a két jobbközép párt kiegyezésével a Fianna Fáil elvesztené az identitását és megkülönböztethetetlenségig összeolvadna a Fine Gaellel.

 

Így a választások után kereken 140 nappal úgy tűnik, végre lesz új miniszterelnöke, majd kormánya is Írországnak.

 

A kormányprogram szerint a miniszterelnöki pozíciót egy rotációs elv szerint váltogatják majd: 2022. december 15-ig azt Martin fogja majd betölteni, míg utána majd a Fine Gael adja a következő Taoiseach-t, aki vélhetően a februárban még bukottnak hitt Leo Varadkar, a Fine Gael vezetője és jelenleg ügyvivő miniszterelnök lesz. Varadkar 2022-ig miniszterelnökhelyettesi pozíciót kapja majd meg, amit az írek Tánaiste-nek neveznek.

 

Történelmi megállapodás

 

A kormány összetételéről bővebb információ jelenleg még nincs. A kormányprogram szerint a most kiegyező két jobbközép párt, a Fine Gael és Fianna Fáil is 6-6 minisztert fog adni, míg a Zöldek csak hármat. Az Irish Times már belső információk alapján közölt pár adatot, ami szerint a környezetvédelemért, illetve a közlekedésért a Zöldek fognak majd felelni.

 

Mindenesetre így is egy történelmi kabinet fog megalakulni, mivel a Fine Gael és a Fianna Fáil eddig örök riválisnak számítottak, mivel a pártok ellentétesen viszonyulnak az 1921-es angol-ír békéhez.

 

Viszont azért, hogy ne a választásokon a legtöbb szavazatot szerző baloldali-nacionalista Sinn Féin kerüljön hatalomra, inkább elásták a közel 90 éves csatabárdot.

 

Hogyan jutottunk el idáig? Érdekel, hogy miért ennyire fordulatos az ír politika? Olvasd el a korábbi cikkeinket az ír politikáról itt!

 

NYITÓKÉP: Micheál Martin (Fianna Fáil), Eamon Ryan (Zöldek), Leo Varadkar (Fine Gael)

KÉPEK FORRÁSAI: Web Summit / Flickr, Green Party of Ireland / Flickr, International Transport Forum / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás