A borvilág jedijévé válhat a brit fordító, aki a brexit miatt felvenné a magyar állampolgárságot

2020.10.18. 08:05

Sue Tolson borszakíró és fordító, 2006 óta él Magyarországon. Jelenleg úgy tűnik, hogy december 31-én az Egyesült Királyság megállapodás nélkül kilép az Európai Unióból – Sue ezért úgy döntött, felveszi a magyar állampolgárságot, így ő lehet az első magyar állampolgár, aki megkapja a rangos Master of Wine-címet. Hogyan készül az állampolgársági vizsgára az, aki idegen nyelvként tanulta a magyart? Mi jelenti a legnagyobb nehézséget neki a felkészülés során? Mik a legalulértékeltebb magyar borvidékek? Videó!

Az immár negyedik éve húzódó brexit – az EU költségvetésének megcsappanásán és az Angliában élő magyarok bizonytalanságban tartásán kívül – értelemszerűen a brit állampolgárokra van a legnagyobb hatással. Vannak köztük például olyanok, akik többek között az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot.

Sue Tolson is közéjük tartozik, mégsem nevezhetjük egyszerű brexitmenekültnek: 2006 óta él Magyarországon, folyékonyan beszél magyarul, és a magyar borvilágban is jól ismerik a nevét. Jelenleg minden erejét arra fordítja, hogy megszerezze a Master of Wine minősítést. 

A Master of Wine a borvilágban olyan, mint a Star Warsban a jedi: kevés van belőlük, mindent tudnak a borról, és nagyon nehéz azzá válni.

Ha Sue sikeresen átmegy az állampolgársági vizsgán és halad tovább a Master of Wine felé vezető úton, ő lehet az első ilyen minősítésű borhoz értő magyar állampolgár, de az egész világon is csak 409 van belőlük. Ha pedig lenne egy itthon is, azzal a magyar bor nyerne egy, a szakmában világszerte ismert nagykövetet – ezáltal a magyar borokra sokkal nagyobb figyelem irányulna a külföldi piacokon.

Sue-val arról beszélgettünk, hogy megy neki az állampolgársági vizsgára való felkészülés, mi okozza a legnagyobb nehézséget. Az is szóba került, mit gondol a brexitről, milyen nyelven olvassa Esterházy Pétert, és melyik szerinte jelenleg a legalulértékeltebb magyar borvidék. Videó!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek