+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 19. szerda, 07:39
Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

A brit belügyminisztérium nyilvánosságra hozta új külföldiekre vonatkozó munkavállalási törvényeiről alkotott elképzeléseit, ezek pedig már bőségesen érintik Magyarországot is. A brexit teljes lezajlása után szándékaik szerint le akarják szoktatni a munkáltatókat az olcsó munkaerőre támaszkodástól, és inkább az szeretnék, ha a meglévő személyzet megtartásába, illetve automatizálásba fektetnének.

 

Priti Patel államtitkár szerint a jövőben a legragyogóbbak és legjobbak jöhetnek az Egyesült Királyságba.

 

Ez a tervek szerint egy pontalapú bevándorlási rendszerrel lesz megoldva, amit az EU-ból és EU-n kívülről érkezőkre is alkalmaznak majd. Beszélni kell például angolul, illetve fel kell tudni mutatni egy szaktudást igénylő munkára állásajánlatot hitelesítve, illetve be kell mutatnunk az állás betöltéséhez szükséges végzettségünket. Ezek ötven pontot érnek.

 

Az előző három kritériummal együtt összesen 130 pontot lehet majd szerezni, ebből hetvenet kell mindenkinek begyűjteni ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a munkavállalást.

 

A belügyminisztérium külön kiemelte, hogy a pontrendszert még biztosan fogják finomítani, jövőre biztosan véget ér az Unió által biztosított szabad munkaerő áramlás a részükről.

 

Aki esetleg nem felel meg a feltételeknek, de mindenképp le akarna telepedni a briteknél, az még idén december 31-ig törvényesen megteheti, aki pedig már ott lakik, annak nincs mitől félnie, ha kitölti a megfelelő papírokat.

 

A bevándorlási szabályok mostani formája egy magyar üzletágat már szinte biztosan kinyír: a munka jellegét be sem mutató állásközvetítőkét, akik jellemzően könnyebb munkákra utaztatták ki az általában képzettséggel és nyelvtudással sem rendelkező magyarokat. 

 

Arról, hogy a már ott lévő honfirátsaink hogy viszonyulnak a brexithez, itt írtunk egy cikket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás