Vége a nyelvtudás nélküli munkavállalásnak az Egyesült Királyságban

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.19. 07:39

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Vége a nyelvtudás nélküli munkavállalásnak az Egyesült Királyságban

A brit belügyminisztérium nyilvánosságra hozta új külföldiekre vonatkozó munkavállalási törvényeiről alkotott elképzeléseit, ezek pedig már bőségesen érintik Magyarországot is. A brexit teljes lezajlása után szándékaik szerint le akarják szoktatni a munkáltatókat az olcsó munkaerőre támaszkodástól, és inkább az szeretnék, ha a meglévő személyzet megtartásába, illetve automatizálásba fektetnének.

Priti Patel államtitkár szerint a jövőben a legragyogóbbak és legjobbak jöhetnek az Egyesült Királyságba.

Ez a tervek szerint egy pontalapú bevándorlási rendszerrel lesz megoldva, amit az EU-ból és EU-n kívülről érkezőkre is alkalmaznak majd. Beszélni kell például angolul, illetve fel kell tudni mutatni egy szaktudást igénylő munkára állásajánlatot hitelesítve, illetve be kell mutatnunk az állás betöltéséhez szükséges végzettségünket. Ezek ötven pontot érnek.

Az előző három kritériummal együtt összesen 130 pontot lehet majd szerezni, ebből hetvenet kell mindenkinek begyűjteni ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a munkavállalást.

A belügyminisztérium külön kiemelte, hogy a pontrendszert még biztosan fogják finomítani, jövőre biztosan véget ér az Unió által biztosított szabad munkaerő áramlás a részükről.

Aki esetleg nem felel meg a feltételeknek, de mindenképp le akarna telepedni a briteknél, az még idén december 31-ig törvényesen megteheti, aki pedig már ott lakik, annak nincs mitől félnie, ha kitölti a megfelelő papírokat.

A bevándorlási szabályok mostani formája egy magyar üzletágat már szinte biztosan kinyír: a munka jellegét be sem mutató állásközvetítőkét, akik jellemzően könnyebb munkákra utaztatták ki az általában képzettséggel és nyelvtudással sem rendelkező magyarokat. 

Arról, hogy a már ott lévő honfirátsaink hogy viszonyulnak a brexithez, itt írtunk egy cikket.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek