+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 13. vasárnap, 18:07
Semmi meglepetés nem történt a Párbeszéd tisztújító kongresszusán: az eddigi társelnökök, Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak a vezetők, a sajtót pedig az udvarra engedték csak be. Ott megtudtuk: a ellenzék 2022-es közös programjába beraknák a havi 100 ezer forintos alapjövedelmet.

Vasárnap tartotta tisztújító kongresszusát a Párbeszéd, hogy a küldöttek döntsenek a következő társelnökök személyéről. A pártot eddig Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szabó Tímea országgyűlési képviselő vezették. A kongresszuson csak a sajtótájékoztató volt nyilvános, így az épületbe nem is engedtek be, ezért a kiszolgálásról és a kávé hiányáról való beszámolóm elmarad.

 

SZELFIZÉS MÉG A TÁRSELNÖKÖK ÉRKEZTE ELŐTT

 

Mintegy negyven-ötven fő gyűlt össze a kongresszus helyszínének helyt adó épület kertjében, így bármennyire is szerettem volna élcelődni azon, hogy a sajtó munkatársai többen voltak, mint a párbeszédesek, ez végül nem teljesülhetett. Az viszont könnyen lehet, hogy a kongresszusi delegáltak egyben a Párbeszéd teljes párttagságát is jelentették.

 

A résztvevők a Párbeszéd-feliratos, pártlogós fehér pólójukban a szokásos öltönyös-nyakkendős politikusok antitézisét jelentették.

 

A TÁRSELNÖKÖK, AZ ELNÖKSÉG ÉS A PÁRTTAGOK

 

Már örültem is ennek, amikor hirtelen eszembe jutott: várjunk csak, hiszen a fehérpólós párbeszédesek mellett ott vannak velük pártszövetségben másik kedvenceim, a vörösszegfűs MSZP-sek, akiknek a támogatottsága lassan a P-ét súrolja. Ekkor minden illúzióm és naivitásom elszállt a Párbeszéddel kapcsolatban és visszazökkentem a magyar valóságba, amelynek mágikus ereje az ellenzéki összefogás, Karácsony Gergelytől Gyurcsány Ferencig, Fekete-Győr Andrástól Jakab Péterig.

 

A vasárnapi kongresszuson minden maradt a régiben, a párt társelnökei Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak.

 

A Párbeszéd a 2022-es választásokra készülve a korábban ötfős elnökségét héttagúvá bővítette. Ennek értelmében az elnökség tagjai: Béres András óbudai-békásmegyeri alpolgármester, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, Erőss Gábor VIII. kerületi alpolgármester, Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő, Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, Tordai Bence országgyűlési képviselő és V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester lettek.

 

A kongresszuson újraválasztott férfi társelnök beszéde valójában semmiről nem szólt: Karácsony Gergely felsorolta a megválasztott új vezetőségi tagokat, majd ismertette pártja javaslatait a következő, 2022-es parlamenti választásokra.

 

KARÁCSONY GERGELY, A RÉGI/ÚJ FÉRFI TÁRSELNÖK

 

A Párbeszéd három javaslatot tett az ellenzéki pártoknak a közös indulás kapcsán.

 

Karácsonyék szerint előválasztással kell döntenie az ellenzéki összefogás pártjainak a közös miniszterelnök-jelölt személyéről.

 

A főpolgármester szerint ugyancsak előválasztással kell dönteni a 106 választási körzetben elinduló közös ellenzéki jelöltekről is. Ez nem meglepő a párt részéről, hiszen Karácsony Gergely is így lehetett 2018-as bukott MSZP-PM miniszterelnök-jelöltből az ellenzéki összefogás 2019-es budapesti főpolgármester-jelöltje, majd Budapest főpolgármestere.

 

SZABÓ TÍMEA, A RÉGI/ÚJ NŐI TÁRSELNÖK

 

A párt harmadik javaslata az alapjövedelem bevezetése, erről az újraválasztott női társelnök, Szabó Tímea beszélt többet. Szerinte 2022 után nemcsak kormányt kell váltaniuk, hanem modellt is. Társadalmi egyenlőség kell, meg kívánják szüntetni a létbizonytalanságot, mégpedig az alapjövedelem nevű csodafegyverrel.

 

Az alapjövedelem minden felnőtt magyar állampolgárnak havi 100 ezer forintos jövedelmet,

 

minden gyerekkorú magyar állampolgárnak havi 50 ezer forintot biztosítana. Az alapjövedelem mellett a havi minimálbért is növelnék úgy, hogy egy dolgozó havi nettó 166 ezer forintot vihessen haza. (Ma a minimálbér bruttó 161 ezer forint.) Mindezt egy 3300 milliárd forintos költségvetés iátcsoportosítással oldanák meg.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás