+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. július 18. szombat, 16:58
Horn Gyula örökségét felvállalva, az Aranybullával példálózva döntené meg a NER-t az MSZP-ből év elején kilépett, saját pártot alapító Szanyi Tibor. Az ISZOMM résztvenne a 2022-es ellenzéki összefogásban is, de csak akkor, ha bérköveteléseiket a többiek is átveszik. Ott voltunk az alakuló kongresszuson!

A magyarországi baloldal régi hagyományaihoz visszanyúlva nem máshol, mint az egyik szakszervezeti székházban került sor az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szombati országos alakuló kongresszusára. A valódi munkáskörnyezetben a rendezvény a magyar himnusszal keződött: már a himnusz felcsendülése is cáfolta azt a jobboldali mítoszt, hogy a baloldaliak csupán egy hazaáruló társaság lennének. Lám, mégis szorult hazaszeretet ebbe a „csürhébe”, mégsem a külföld zsoldjában állnak. A kongresszus nyilvános részének sokkal inkább sajtótájékoztató jellege volt, ugyanis a mikrofonnál nem történt más, mint hogy nevesítették az

 

ISZOMM miniszterelnök-jelöltjét, aki nem lett más, mint „dr. Szanyi Tibor, Szanyi Kapitány”

 

– mint azt Huszti Andrea, a párt elnöke bejelentette. Így a 2022-es ellenzéki választási kampányt előkészítő miniszterelnök-jelölti előválasztás eddigi egyetlen biztos indulója, Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester kapott is egy baloldali kihívót.

 

Kik ők és mit akarnak?

 

Az MSZP-ből év elején nagy visszhangot kapott interjúk sorával kilépő Szanyi Tibor az „igyatok szódát, mindenki igyon szódát” mondattal érkezett meg a terembe. A szóda végül is ideális megoldás a felszolgált, valódi szociáldemokrata puritanizmusról tanúbizonyságot tett paprikás-hagymás zsíroskenyér mellé, amivel a párt sajtóreferense volt szíves megkínálni érkezésem után. Úgy tűnik, jó választás volt ez a kulináris fogás, mivel a hátam mögött valaki elégedetten meg is jegyezte, hogy „már két zsíroskenyeret benyomtam”.

 

SZANYIÉK NEM A KAVIÁR-, HANEM A ZSÍRBALOLDALISÁG HÍVEI

 

Az ISZOMM elvileg több baloldali pártból érkezett személyek gyülekezőhelye. A kongresszus előtti ideiglenes vezetőséget Huszti Andrea (szakszervezeti aktivista a Magyar Szolidaritás Mozgalomból), Kalmár Szilárd (a Balpártból), Szanyi Tibor (volt MSZP-s EP-képviselő) és Székely Sándor (DK-listáról bejutott független képviselő az Országgyűlésben) alkották. Székely Sándor a beszédében fel is vázolta, hogy radikális baloldalitól kezdve szakszervezeti aktivistán keresztül a civil szféráig mindenki megtalálható az ISZOMM-ban. Én már csak azt várom, hogy mikor fogják kinőni magukat egy magyar Szirizává, ha már ennyi kis irányzatot sikerült összefogni. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a kis baloldali csoportok egymás esküdt ellenségei szoktak lenni (most régi történeti példával élve a trockisták vs. sztálinisták, vagy a szovjet kommunizmus vs. maoizmus ellentétét idézem fel).

 

A résztvevők átlagéletkorát tekintve a rendezvény sokkal inkább egy nyugdíjastalálkozó benyomását keltette, semmit egy fiatalos, újbaloldali mozgalomnak a kongresszusát. Ám ez nem tűnik akkora problémának, mivel a felszólalásokat végighallgatva sokkal inkább egy

 

gazdasági- és társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszáló párt képe körvonalazódik,

 

amely jelenleg még nem kíván identitáspolitizálni és kulturális baloldali kérdésekkel foglalkozni. Kicsit plasztikusabban azt is mondhatnánk, hogy ez a „melósok” pártja, nem pedig a „körúton belüli kávéházi baloldali értelmiségi” társaságé. Amit a környezet is kidomborított, ugyanis nem valami négycsillagos hotel fogadótermében, hanem szakszervezeti székházban, legalább 50 éves csillárok alatt, régi izzólámpák fényében, régi idők zakóit és nyakkendőit viselő résztvevők biztosították a hangulatot.

 

Az államszocialista rendszert és kommunista politikusokat kutató történészként nem kellett nagyon megerőltetnem magam, hogy az 1989 előtti rendszerbe képzeljem magam.

 

EZ BENNE LESZ AZ ESTI HÍRADÓKBAN IS

 

A magát egyaránt vörösnek és zöldnek is tituláló ISZOMM már párttá alakulása alkalmával is konkrét ígéretekkel hívta fel magára a figyelmet. Így kormányzásuk esetén 200 ezer forintos minimálbért, 37 500 forintos családi pótlékot és 100 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíjat biztosítanának a magyar állampolgároknak. Eszmei síkon pedig a szociális válság megoldására tettek ígéretet, ehhez én csakis a legjobbakat tudom kívánni.

 

Beszállnak az ellenzékbe, a NER ugyanis érvénytelen

 

A veteránok ugyanakkor nemcsak saját vezetőséget és miniszterelnök-jelöltet állítottak, hanem

 

jó magyarországi politikai zűrösben halászókként a mágikus ellenzéki összefogástortába is be kívánnak szállni. Feltétellel, természetesen.

 

Ez pedig nem más, mint hogy az ellenzéknek el kell fogadni a bérekre vonatkozó ISZOMM-programot, és azt tegyék a közös ellenzéki program alapjává, és akkor Magyarország végre a boldog melósok hazája lehet.

 

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor beszédében személyes fogadalmat is tett. Horn Gyula ikonikus mondatát felidézve kijelentette:  „»Egyedül vagyunk Tibor«. Egyszerű mondatok, világos üzenettel. A baloldalnak nincs és nem lehet más szövetségese, mint a dolgozó ember. Horn Gyula nekem átadott örökségével kívánok dolgozni!”

 

Ekkor végképp átléptem minden tér-idő kontinuumot: lelki szemeim előtt felbukkantak az állampárti PB-ülések jegyzőkönyvei, amelyeket olvasgatni szoktam, és szellemi munkás öntudatomat valami furcsa melegség járta át. Elérkezett volna a kapitalizmus megdöntésének az ideje?

 

Szanyi azonban nemcsak Hornnal, hanem még az 1222-es Aranybullával is példázódott.

 

Ezzel pedig teljesen elvarázsolta történész énemet. Ugyanis a bullának arra a tételére hívta fel a résztvevők figyelmét, amely írásba foglalta, hogy a magyar nemességnek jogában áll szembeszállni a királlyal, ha ő azok érdekeivel ellentétes lépéseket tesz. Szanyi ezt pedig mai nyelvre lefordítva megállapította, hogy „a NER érvénytelen, tehát megváltoztatandónak tekintjük”.

 

Azok a személyek, akiket sikerült egy-két mondat elmondására rávennem a helyszínen, úgy nyilatkoztak, hogy nagy reményekkel tekintenek az ISZOMM szereplésére az elkövetkező választások alkalmával és reménykednek, hogy sikerül majd egy közvélemény-kutatások által mérhető pártot kiépíteni.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás