„Hogy valaki elkezd bekokózva szájalni, az nem perdöntő bizonyíték” – Tordai Bence az Azonnalinak

2019.11.15. 06:48

Szándékosan lett vajon balhés politikus az ellenzék ökle, Tordai Bence? Mi a különbség a Párbeszéd és a Momentum között, és nem ciki-e az MSZP-vel lógni? Lopásról beszélni a durvább, vagy leszavazni egy menekültek segítéséről szóló határozatot? És melyik fideszes ütné meg tényleg? Interjú!

„Hogy valaki elkezd bekokózva szájalni, az nem perdöntő bizonyíték” – Tordai Bence az Azonnalinak

Fekete-Győr András nemrég azt mondta, hogy nagyjából ugyanazt gondolják a világról a momentumosok, az LMP-sek és a párbeszédesek, és nem érti, miért vannak külön pártban. Egyetért?

Ez jó hír, hogy ugyanazt gondolják, mint mi, párbeszédesek. Nem tudtam, hogy a Momentum egy zöld-baloldali párt.

Azt már mondták, hogy zöldnek lenni alap!

Alap lenne, de én abban nem vagyok biztos, hogy mindannyian értik, mit jelent zöldnek lenni. Ha valaki következetesen zöld akar lenni, akkor kapitalizmuskritikusnak is kell lennie, és ezt én nem látom a Momentumban.

De sokszor azt sem, hogy végülis tényleg mit gondolnak a világról, pár felszíni dolgot leszámítva.

Az ideológiamentes, hogy adjunk több pénzt a kórházaknak vagy ne lopjanak a politikusok, de szerintem ezen túlmenően vannak kérdések, amikben nem biztos, hogy egyetértünk.

A Momentum áll közelebb a Párbeszédhez eszmeileg, vagy az MSZP?

Eszmeileg az MSZP. Ők is a saját meggyőződésük szerint foglalnak el egy baloldali pozíciót, és mi is. A Momentum az én olvasatom szerint egy liberális centrumpárt, ami messzebb van tőlünk, ha elővesszük a centit.

Akkor zöld platform sem lennének ebben a közös pártban?

Nem hiszem, hogy az a Párbeszéd küldetése, hogy platform legyen egy másik pártban.

De hát most is ez van az MSZP-vel.

Nem tudok róla. Két önálló pártról beszélünk.

Önálló pártként nem lenne frakciójuk.

Ez igaz, ahogy Mellár Tamás nélkül sem lenne.

Nélkülük nem indultak volna az EP-választáson sem.

Dehogynem. Csak nekünk már akkor is az volt az álláspontunk, hogy érdemes lenne minden ellenzéki erőt egyesíteni, és szimbolikus vereséget mérni a Fideszre.

Most az önkormányzati választásokon bebizonyosodott, hogy igaz az, amit már 2011 óta mondunk, hogy az összefogásban szinergia van, ami a pártok támogatottságánál nagyobb szavazatszámokat képes hozni.

Ezt idén tavaly és idén tavasszal a Párbeszéden kívül csak az MSZP látta be.

De nem érzi, hogy rossz társaságba kerültek az MSZP-vel, miután mondjuk Gajda Péter kispesti szocialista polgármester fogadja Erdoğan feleségét, miközben a teljes magyar ellenzék tüntetve tömeggyilkosozza a török elnököt?

Én azt gondolom, hogy ez oltári ciki. De egy nagy pártban sok ember van, ezek némelyike olykor hozhat rossz politikai döntéseket.

Mint például véletlenül megválasztani bizottsági alelnöknek a kokainbotrányba keveredett Lackner Csabát Kispesten?

Ennek az az üzenete, hogy van mit takargatni, és ez egy nagyon rossz üzenet. De nem gondolom, hogy a pártra alapvetően ez a jellemző. Én az alapján szoktam megítélni pártokat és politikusokat, hogy mit gondolnak a világról, és mennyire következetesen cselekszenek abban a szellemben.

Annál, hogy egy szoci önkormányzati képviselő arról értekezik, hogy és mennyit lehet kilopni a rendszerből, nem kevésbé súlyos, hogy Dobrev Klára leszavazza a földközi-tengeri mentésről szóló EP-határozatot.

De az sokat mond, hogy egy párt hogyan kezeli a botrányba keveredett embereit.

Amennyire követtem ezt a sztorit a kampányban, annyit tudok, hogy a polgármesterrel kapcsolatban semmilyen konkrét gyanú nem merült fel. Az, hogy valaki elkezd bekokózva szájalni, az nem perdöntő bizonyíték, úgyhogy kezeljük inkább a helyén. Az persze kérdés, hogyan reagál erre egy politikai közösség, de mivel az egy másik párt, én csak arról tudnék beszélni, hogy a Párbeszéd hogyan reagálna.

Hogyan?

Meglehetős következetességgel és szigorral, de szerencsére nekünk nincsenek ilyen ügyeink.

Térjünk vissza Dobrev Klárára! Ő azt mondta, hogy a földközi-tengeri mentésről szóló határozat semmiféle jogi kötőereje nem volt, és az utolsó pillanatban beletették a szövegbe, hogy kötelező menekültkvótát is akarnak. Miért baj, hogy nem szavazták meg?

Ez az egész magyarázkodás nagyon kacifántos és erőltetett. A saját frakciójukat sem tudták meggyőzni erről a DK-sok. Amikor úgy summázták, hogy ez egy szélsőbaloldali populista javaslat, akkor nekem kinyílt a bicska a zsebemben. Nem akarok a libsikkel takarózni, de a zöldek, a balosok és a szocdemek mellett még a Renew (ex-ALDE) álláspontja is az volt, hogy támogatják ezt, pedig ők ritkán szavaznak meg szélsőbalos populista javaslatokat. Ez a humanista politika veresége, ami Dobrevék szavazatai miatt következett be.

Akkor tart tőle, hogy az MSZP beolvad a DK-ba, és szinte párttársak lesznek Dobrevvel?

Nem. Érdekes, hogy mindenkit ez a sakkjátszma érdekel, de engem nem a szervezeti dinamika izgat leginkább, és nem is a brandépítés, hanem a politika tartalmi része.

Ha már brand: Karácsony Gergely főpolgármesterségén kívül mi a legjobb idei teljesítmény, ami a Párbeszédhez kötődik?

V. Naszályi Márta. Az I. kerületben harminc éve nem volt baloldali vezető, ráadásul ott Gergő nem verte meg Tarlóst, de Márta így is győzni tudott. Az is a közösségünk sikere, hogy valakit ennyire alkalmassá tudtunk tenni egy ilyen feladatra, és ilyen erős tudott lenni a kampány. Ráadásul nála jobban a helyén lévő embert nem tudok elképzelni. 

Az is siker, hogy ennyire mindent vivő lett a zöld tematika. Ez persze csak részben a mi eredményünk, de régóta harcolunk érte. Már 2010-ben Zöld Budapest-programmal indultunk, és az első pártunk is egy jelző nélküli ökopárt volt, de örülök neki, hogy mostanra tényleg alapértelmezés, hogy mindenkinek zöldnek kell lennie.

De közben elvesztették Jávor Benedeket az Európai Parlamentből. 

Én hiszek benne, hogy nem vesztettük el végleg; a Párbeszéd a továbbiakban is számít Jávor Benedekre. De az valóban egy nagy veszteség, hogy az ő brüsszeli pályafutása ideiglenesen lezárult. Benne a mérhetetlen szakmai tudás és az ügy iránti alázat olyan keveréke van meg, hogy most nem látok senkit, akit pótolni tudná.

Nem volt feszültség akkor önök és az MSZP között? Azért valljuk be, túlnyomó részt az ő teljesítményüknek köszönhető, hogy Jávor nem jutott ki.

Hoztunk egy döntést, ismertük annak a kockázatait. Nem állítom, hogy minden a mi szánk íze alakult abban a kampányban, de nem akarnám rájuk tolni az egész felelősséget. Sokkal jobban kellett volna csinálnunk; persze egy kisebb pártnak nehéz átnyomni ilyenkor az akaratát.

Meg szokott rajta sértődni, ha botránypolitikusnak, vagy Trolldai Bencének hívják?

Nem vagyok sértődős típus. De nem is hajtok erre az imidzsre, egyszerűen ezek azok az eszközök, amik láthatóságot hoznak egy ügynek. A botránypolitizáláshoz tartozó eszközök, a látványos konfrontációk szerencsésebb országokban a civil szervezetek eszköztárához tartoznak, és szerintem nálunk is egyre kevésbé lesz rájuk szükség.

Tehát a szükség viszi rá arra, hogy Orbán Viktor fejébe dugja a telefonját?

Az Orbán-rezsim alatt igen. Békeidőben, konszenzusos demokráciában fel lehet mutatni az ellenzékből alternatívákat, végig lehet vinni jó ügyeket, megszerezni akár a többségi támogatást. De Magyarországon 2010 óta ennek nyoma sincs, itt egy ellenzéki párt olyan volt, mint egy kevés eszközzel rendelkező civil szervezet. Ez a helyzet megváltozott október 13-án, 

most már az a dolgunk, hogy megmutassuk, létezik alternatív közpolitikai ajánlat, alternatív vízió és egy párhuzamos politikai világ a köztársaságpárti oldalon.

Akkor már nem fog kormánypárti politikusok után rohangálni?

De, azért fogok, csak kevésbé lesz hangsúlyos. Ebben van most egy vitám Hadházy Ákossal, mert ha ő azt mondja, hogy tovább kell radikalizálni az eszköztárat, akkor én mást mondok: a kormányzóképességet kell bemutatnunk.

Akkor nem tetszett a „lónak a faszát” tábla?

Nem. Nem szeretem a 18-as karikát a politikában. Az akció első része önmagában sikeres volt, de szerintem egy régi üzenettel elvitte a fókuszt arról, amiről aznap szó lett volna. Az a nap, október 14. az ellenzék nagy napja volt, ahol bemutathattuk, miért és hol sikerült megverni a Fideszt, és ennek mi a jelentősége.

Szerintem ez fontos üzenet volt, és Hadházy Ákos ellopta a show-t.

Pont ezen a napon ezt nem kellett volna.

Akkor nem kell bojkottálni a választásokat sem?

Én ilyet akkor tudok értelmezni, ha van alternatív opció, és az meggyőzőbbnek tűnik. Most bebizonyosodott, hogy le lehet győzni demokratikus úton a rezsimet.

Akkor nincs diktatúra?

Mi azt szoktuk mondani, hogy hibrid rezsim van. Egy autoriter államkapitalista rendszert épít Orbán, ahol a demokratikus eljárásokat az EU-nak köszönhetően nem tudja felszámolni.

Csak az Uniónak köszönhetően nem?

Mi más akadálya lenne? Persze nem látok bele Orbán Viktor fejébe, a kremlinológiai találgatások sem túl termékenyek, de

én azt érzem rajtuk, hogy semmilyen kötődésük nincs a demokráciához, és csak kényelmetlenségnek élik meg.

Az EU-n kívül egy putyini rendszert építene ki a Fidesz.

Melyik fideszest bosszantotta fel ön szerint a legjobban az akcióival?

Ez egyszerű, Kövér Lászlót. Őt a vérmérsékelte miatt is könnyű felbosszantani, néha már aggódom, hogy megüti a guta.

Vagy akár ő üti meg önt?

Ő nem olyan típus. De van, akiről el tudom képzelni.

Ki az?

Akinek a verbális eszköztára nem alkalmas minden árnyalat megfelelő kifejezésére. Németh Szilárdon például látom, hogy nagyon szeretne megütni, de tudja, hogy nem teheti meg, és emiatt rosszul érzi magát. Engem ez szórakoztat.

Azt hittem, Tarlós István lesz az a megafonos akció után.

Nem, dehogy. Rajta nem érzek ilyet.

Amikor nagyon közelről ordibált megafonnal az arcába, mi járt a fejében?

Az, hogy ez így tökéletes, és az akció nem várt módon fogja elérni a célját. 

Arról mit gondol, hogy Tarlós a demokrácia szélsőértékének nevezte?

Megtisztelő – ha a másik szélsőérték a totalitárius önkény.

Hiányozni fog a közéletből?

Kicsit igen, karakter volt. Torgyán Józsefet is sajnáltam, hogy eltűnt. Fontos pozíciót nem bíznék rá, de ahogy ő közlekedett a politikában, az szórakoztató volt. Félretéve persze a szavai jelentését és következményeit.

Ő volt a jobb budapesti polgármester, vagy Demszky?

Nem érdemes hamis dilemmákba belemenni: Karácsony Gergely a jobb főpolgármester.

Világnézetileg Demszky Gábor sokkal közelebb állt hozzám, mint Tarlós István, de lehet, hogy utóbbinak a városmenedzseri képességei erősebbek voltak.

Visszatérve: hogy alakult ki, hogy ön megy bele a balhés helyzetekbe?

Ez részben véletlenül alakult így; én vállalom a konfrontatív helyzeteket, ha látom értelmét, és elég stabil a lelki alkatom is, nem tudnak kihozni a sodromból. Tudom, hogy mostanra már a megjelenésemmel kinyitok pár zsebben bicskákat, de ha valaki megosztó eszközökkel él, akkor bizony meg fogja osztani a közönséget. A fideszes keménymagban nagyon utálnak, ezt néha meg is írják.

Mi volt a legcsúnyább üzenet?

Nem is annyira csúnya, inkább már szép: a kedvencünk, mikor azt írta valaki, hogy „megtalállak, ledarállak!” Olyan dallamos.

Tehát Tordai Bence az ellenzék keménymagjához szól?

Az akciókkal igen, és fontos, hogy érezzék a joggal felháborodott emberek, hogy valaki képviseli őket. De mondom, most már fontosabb, hogy a kormányzóképességet hangsúlyozzuk, és ez jobban rezonál a bizonytalanoknál is.

Nem tart tőle, hogy beleragad a balhés politikus figurájába?

Ezeket a lapokat nem örök életre osztják. Vannak érvényes gondolataink és közpolitikai megoldásaink, és ezeket fontosnak tartom megosztani a közönséggel akkor is, ha kisebb publicitást hoz, mint egy balhé.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek