Jöhet a társelnöki rendszer az MSZP-nél?

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.25. 08:34

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Lesz-e társelnöke az MSZP-nek? Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban? Utánajártunk.

Jöhet a társelnöki rendszer az MSZP-nél?

A tisztújítások éve lesz 2020 az ellenzéknél. Míg a Jobbik már most szombaton túlesik rajta – erről itt írtunk részletesebben –, addig a többi ellenzéki pártnál is lassan esedékes a dolog: a DK márciusban tart tisztújítást, a Párbeszéd tavasszal, a szocialisták tavasz végén-nyár elején, míg a Momentum és az LMP szintén nyáron. Vajon várható-e érdemi változás az ellenzéki pártok vezetőségeiben? Az Azonnali utánajárt.

Zöld és balos fordulatot vennének a szocialisták

Új stratégia megalkotását és az alapszabály módosítását is tervezi az MSZP – erről beszélt az Azonnali kérdésére több, a párt működésére rálátó forrás is. Ezek következményeként

bevezetnék a társelnöki rendszert, méghozzá a nemi kvótával együtt, vagyis egy női és egy férfi társelnöke lenne a pártnak.

Emellett lehetővé tennék a kettős párttagságot, a lassú döntési mechanizmusokat felgyorsítanák, zöld fordulatot vennének, hangsúlyosan baloldali gazdaság-, illetve társadalompolitikát hirdetnének meg és nagyobb figyelmet kapna benne az előválasztás intézménye, amit az országgyűlési képviselőjelölteknél és a miniszterelnök-jelölteknél alkalmaznának.

Tény, utóbbi javaslatok még egyáltalán nincsenek kőbe vésve, már csak azért sem, mert a módosításokra a kongresszus delegáltjainak 75 százalékos többséggel kell rábólintania. Úgy tudjuk, az alapszabály módosításáról a párt egy március közepén tartandó kongresszuson dönt, majd több, mint két hónapra rá tartják meg az alapján a tisztújítást.

Ami a tisztújítást illeti, jó eséllyel újrázni próbál majd Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök is. Hogy lehetnek-e riválisai, azzal kapcsolatban az Azonnali úgy tudja,

felmerülhet Mesterházy Attila volt MSZP-elnök neve is az esetleges indulók között, illetve a Mesterházyval jó viszonyt ápoló Szakács Lászlóé is, aki jelenleg elnökhelyettes,

ám még nem biztos, hogy a politikusok ténylegesen el is indulnának.

Ki lenne a női társelnök? 

Az MSZP legismertebb női politikusai közé országgyűlési képviselőik, Kunhalmi Ágnes, Bangóné Borbély Ildikó és Gurmai Zita tartoznak, illetve Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Az Azonnalinak több forrás is azt említette: közülük egyértelműen Kunhalmi Ágnes lenne a kézenfekvő választás a posztra.

Az ötlet támogatói többek közt azért is tartanák jó kombinációnak a Tóth-Kunhalmi párost, mert míg Tóth Bertalan a háttérben jól tud pártot építeni, de a nyilvános szereplés nem az erőssége, Kunhalmi utóbbiban sokkal meggyőzőbb.

Ráadásul a női társelnök melletti elköteleződés is mutatná, progresszív irányba indult el az MSZP. Azok viszont, akiknek nem tetszik az ötlet, többek közt azzal érvelnek, szerintük a társelnökség csak a párt irányítását nehezíti meg, és a hatékonyságot sem növelné.

Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek is biztos a széke

Nem nagy meglepetés, de információink szerint nagyon úgy tűnik: sem a Momentum, sem pedig a DK elnökének nem kell kihívótól tartania, az elnökségi tagoknál viszont lehet verseny a helyekért. Például a Momentumnál érdekes kérdés, lenne-e újra alelnök Donáth Anna, aki EP-képviselősége miatt sokat ingázik. 

Ami a DK-t illeti, úgy tudjuk, eddig a tizenötfős elnökségre már huszonhét jelentkező van, és még nem zárult le a jelölés folyamata. Ugyanakkor mint az Azonnali megtudta, Dobrev Klára biztosan nem lesz a jelentkezők között. Megkeresésünkre ugyanis arról tájékoztatott stábja,

Dobrev nem indul semmilyen posztért, hiszen ő most első ciklusos EP-képviselő, sőt, az EP egyik alelnöke is, ami nagyon lefoglalja,

és úgy érzi, fizikaialag képtelenség lenne egy ilyen aktív elnökségben is pozíciót vállalni.

Marad-e társelnök főpolgármesterként is Karácsony, mikor az ellenkezőjét ígérte?

Az Azonnali úgy tudja, egyelőre a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Szabó Tímea és Karácsony Gergely főpolgármester maradnak a Párbeszéd társelnökei, de még nem igazán égnek a tisztújítás lázában a Párbeszédnél.

Ha Karácsony újraindul, az csak azért lehet picit kellemetlen a pártnak, mert a politikus tavaly júniusban még azt mondta: felfüggeszti társelnöki tisztségét, ha főpolgármester-jelölt lesz az ellenzéki előválasztás után: „ha az leszek, megszűnök pártpolitikusnak lenni, az nyilvánvaló”. Bár azóta már Budapestet is vezeti, Karácsony továbbra is társelnök, amire a kormánypárti sajtó nagy örömmel emlékeztetni is szokta.

Persze ettől függetlenül elképzelhető, hogy a párt szeretné, ha továbbra is elmondhatná, egy főpolgármester a társelnökük, ez jól cseng, ám az sem utolsó szempont, hogy ha új társelnököt választanának, akkor az lehetőséget adna egy újabb politikusuk ismertségének növelésére.

Az LMP-nél lehet verseny a férfi társelnökségért

Az szinte borítékolhatónak tűnik, hogy Schmuck Erzsébet marad a zöldpárt női társelnöke – hiszen rajta kívül mostanában jelentkező sem volt a posztra –, a férfi társelnöki posztért viszont hagyományosan nagyobb verseny szokott folyni, ezért ezen a fronton jó eséllyel lesz kihívó. Hogy a hat hónapja társelnök Kendernay János újrázna-e társelnökként, arról azt mondta az Azonnalinak: fél év alatt sokat mentek előre, sikerült a pártot konszolidálni. „Ha a közösség hasznosnak találja a munkámat, a továbbiakban is mindent megteszek, hogy sikeressé váljon az LMP”.

A párt esetében inkább az igazi kérdés, hogyan fogja fogadni a tagság, ha tényleg megindul a közeledés a Párbeszéd felé (ez persze a Párbeszédnél is kérdés). Volt olyan LMP-tag, aki arról beszélt az Azonnalinak, a tagság

erről az egészről a médiából értesült, és egy részük biztosan kilép az LMP-ből, ha ez megtörténik.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek