+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. augusztus 28. péntek, 14:55
Pénteken megkezdődött a hivatalos önkormányzati kampány, majdnem megvolt a jelöltek közti első verekedés is.

Pénteken hivatalosan is elkezdődött a szeptember 27-én esedékes önkormányzati választás kampányidőszaka Romániában. Augusztus 28-tól tehát szeptember 26-án reggel 7 óráig hivatalosan is kampányidőszak van – annak összes kellékével: kampányrendezvényekkel, személyes támadásokkal, lejárató kampányokkal.

 

A szeptember 27-i választásokon a román állampolgárok a települések polgármestereit, a megyék önkormányzatainak vezetőit, valamint a települési és megyei önkormányzatokat választják meg.

 

A LEGUTÓBBI, 2016-OS ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYEI. KÉP: WIKIMEDIA

 

Habár az ország nyakig benne van a koronavírus-járványban, fel sem merült, hogy újra elnapolhatják az önkormányzati választásokat.

 

Eredetileg ugyanis májusban tartották volna az önkormányzati választást, de a koronavírus miatt ezt szeptemberre halasztották. Az eredetileg tervezett májusi időszakban egyébként jellemzően 100-300 új fertőzött volt naponta Romániában, míg most pénteken ennél jóval több, 1 318 új esetet regisztráltak.

 

A csütörtöki kormányülésen a jobboldali nemzeti liberálisok (PNL) vezette román kormány ismertette a kampányidőszakra hozott egészségügyi rendelkezéseket.

 

Eszerint maximum 100 fő vehet részt a szabadban tartott tömegrendezvényeken. Zárt térben ennek fele, ötven fő tartózkodhat. Zárt kampányhelyszínen annak bejáratánál biztosítani kell kézfertőtlenítőket, valamint jól látható plakáton felhívni a részvevők figyelmét az egészségügyi intézkedések betartására. Így például tartani kell az egymás közötti minimum egy méteres távolságot függetlenül attól, hogy zárt térben, vagy a szabadban zajlik a kampányesemény.

 

Mind a jelöltek, mind a kampánystáb számára kötelezővé tették a maszkviselést,

 

függetlenül attól hogy a szabadban, vagy zárt térben tartózkodnak. Az eseményen résztvevő civilek számára is 5 éves kortól kötelező a maszk viselése.

 

USRPLUS-OS ÖNKÉNTESEK A KAMPÁNY ELSŐ ÉJSZAKÁJÁN. FOTÓ: USR / FACEBOOK

 

Külön felhívták a figyelmet a helyes maszkhordásra is, amely szerint mind az állat, mind az orrot szükséges eltakarni. Ez különösen azért fontos, mivel számos vezető politikusnak, köztük magának a miniszterelnöknek, a nemzeti liberális Ludovic Orbannak is hosszú időbe telt, amíg megszokta a helyes maszkviselést, és éppen nem lógott ki az orra a maszkjából.

 

Ludovic Orban a csütörtöki kormányülésen még azt is elmondta, hogy a jelölteknek és az önkénteseknek minden egyes átadott szórólap után fertőtleníteniük kell majd a kezüket, hogy csökkenthessék a fertőzés veszélyét. Egyszerre csak hat önkéntes tartózkodhat bármely kampányhelyszínen, a door to door kampányban pedig maximum csak két személy vehet részt egyszerre. A maszkhordás természetesen rájuk nézve is kötelező, és

 

ha valaki ajtót nyit nekik, akkor az első dolog az kell legyen, hogy felszólítják az állampolgárt, hogy vegye fel a maszkot.

 

Péntek reggelre már kampány első gyöngyszemei is megjelentek. A olténiai Târgu Jiu városában pénteken hajnalban majdnem összeverekedett a nemzeti liberális polgármester ellenzéki kihívójával. Állítólag egymás anyját sértegették, de végül egy lökdösődésben kimerült a konfliktus.

 

Egy másik incidens helyszíne Voluntari városa volt. Voluntari polgármestere a szocdem Florin Pandele, aki nem más, mint a jelenlegi bukaresti szocdem főpolgármester, Gabriela Firea férje. Péntek reggelre (azaz a kampány legelső napján!) a PSD-hez köthető közösségi oldalakat elárasztották olyan felvételek, amelyeken

 

USRPLUS-os önkénteseknek tűnő emberek homoszexuálisoknak öltözve, rózsaszín női parókában, női táskával a vállukon osztogatták elvileg a párt melegjogi állásfoglalását.

 

A tömeg pedig nemes egyszerűséggel állítólag elküldte őket melegebb helyre, mondván, hogy Románia nem kér az ilyen viselkedésből. Az USRPLUS pénteken reggel közleményben ítélte el a provokációt és felhívta arra figyelmet, hogy az egészet a PSD rendezte meg, az állampolgárok pedig ne üljenek fel a gyűlöletkeltő provokációnak.

 

HÁTTAL LUDOVIC ORBAN PNL-S MINISZTERELNÖK, KÖZÉPEN PEDIG DAN BARNA, AZ USRPLUS TÁRSELNÖKE, AMINT A FÜGGETLEN NICUȘOR DAN PLAKÁTJÁT RAGASZTJÁK FEL. NICUȘOR DANT EGYÉBKÉNT MIND A PNL, MIND AZ USRPLUS TÁMOGATJA A BUKARESTI FŐPOLGÁRMESTERSÉGÉRT. FOTÓ: NICUȘOR DAN / FACEBOOK

 

Ugyancsak az USRPLUS székelyföldi képviselői mondták el egy sajtótájékoztatón, hogy a Hargita megyei szervezetüket több támadás is érte. A csíkszeredai polgármesterségért induló Nicolae Toșa például azt állította, hogy többen megvádolták őt meg a pártot azzal, hogy az 1989 előtti titkosrendőrség, a Securitate emberei lettek volna. A bökkenő ebben csak az, hogy Nicolae Toșa 1989-ben éppen tízéves volt.

 

Támadás érte ugyanakkor a magyar nemzetiségű Virág Zsoltot is, aki a Hargita megyei Plus elnöke volt eddig, most pedig – miután a két párt egyesült – az USRPLUS Hargita megyei társelnöke. Jelenleg a megyei önkormányzati elnöki tisztségért indul az RMDSZ-es Borboly Csabával szemben. Virág szerint mind

 

a magyar szélsőségesek, mind a román szélsőségesek támadják a két nemzetiség békés együttéléséről szóló vízióját.

 

Hozzátette még, hogy „mivel mindkét oldalról támadnak, azt jelenti, hogy jó helyen, a centrumban állunk”. Virág ugyanakkor még azt is elmondta, hogy többen felszólították: lépjen vissza a megye tanácselnöki posztra való indulásától.

 

CÍMLAPFOTÓ: A PSD-s bukaresti főpolgármester kihívója, Nicușor Dan az őt támogató jobboldali politikusokkal, Ludovic Orban PNL-s miniszterelnökkel és Dan Barna USR-elnökkel Fotó: Nicușor Dan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás