Tomboló koronavírus-járványban is megtartják a vírus miatt egyszer már elhalasztott választást Romániában

2020.08.28. 14:55

Pénteken megkezdődött a hivatalos önkormányzati kampány, majdnem megvolt a jelöltek közti első verekedés is.

Tomboló koronavírus-járványban is megtartják a vírus miatt egyszer már elhalasztott választást Romániában

Pénteken hivatalosan is elkezdődött a szeptember 27-én esedékes önkormányzati választás kampányidőszaka Romániában. Augusztus 28-tól tehát szeptember 26-án reggel 7 óráig hivatalosan is kampányidőszak van – annak összes kellékével: kampányrendezvényekkel, személyes támadásokkal, lejárató kampányokkal.

A szeptember 27-i választásokon a román állampolgárok a települések polgármestereit, a megyék önkormányzatainak vezetőit, valamint a települési és megyei önkormányzatokat választják meg.

A LEGUTÓBBI, 2016-OS ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYEI. KÉP: WIKIMEDIA
Habár az ország nyakig benne van a koronavírus-járványban, fel sem merült, hogy újra elnapolhatják az önkormányzati választásokat.

Eredetileg ugyanis májusban tartották volna az önkormányzati választást, de a koronavírus miatt ezt szeptemberre halasztották. Az eredetileg tervezett májusi időszakban egyébként jellemzően 100-300 új fertőzött volt naponta Romániában, míg most pénteken ennél jóval több, 1 318 új esetet regisztráltak.

A csütörtöki kormányülésen a jobboldali nemzeti liberálisok (PNL) vezette román kormány ismertette a kampányidőszakra hozott egészségügyi rendelkezéseket.

Eszerint maximum 100 fő vehet részt a szabadban tartott tömegrendezvényeken. Zárt térben ennek fele, ötven fő tartózkodhat. Zárt kampányhelyszínen annak bejáratánál biztosítani kell kézfertőtlenítőket, valamint jól látható plakáton felhívni a részvevők figyelmét az egészségügyi intézkedések betartására. Így például tartani kell az egymás közötti minimum egy méteres távolságot függetlenül attól, hogy zárt térben, vagy a szabadban zajlik a kampányesemény.

Mind a jelöltek, mind a kampánystáb számára kötelezővé tették a maszkviselést,

függetlenül attól hogy a szabadban, vagy zárt térben tartózkodnak. Az eseményen résztvevő civilek számára is 5 éves kortól kötelező a maszk viselése.

USRPLUS-OS ÖNKÉNTESEK A KAMPÁNY ELSŐ ÉJSZAKÁJÁN. FOTÓ: USR / FACEBOOK

Külön felhívták a figyelmet a helyes maszkhordásra is, amely szerint mind az állat, mind az orrot szükséges eltakarni. Ez különösen azért fontos, mivel számos vezető politikusnak, köztük magának a miniszterelnöknek, a nemzeti liberális Ludovic Orbannak is hosszú időbe telt, amíg megszokta a helyes maszkviselést, és éppen nem lógott ki az orra a maszkjából.

Ludovic Orban a csütörtöki kormányülésen még azt is elmondta, hogy a jelölteknek és az önkénteseknek minden egyes átadott szórólap után fertőtleníteniük kell majd a kezüket, hogy csökkenthessék a fertőzés veszélyét. Egyszerre csak hat önkéntes tartózkodhat bármely kampányhelyszínen, a door to door kampányban pedig maximum csak két személy vehet részt egyszerre. A maszkhordás természetesen rájuk nézve is kötelező, és

ha valaki ajtót nyit nekik, akkor az első dolog az kell legyen, hogy felszólítják az állampolgárt, hogy vegye fel a maszkot.

Péntek reggelre már kampány első gyöngyszemei is megjelentek. A olténiai Târgu Jiu városában pénteken hajnalban majdnem összeverekedett a nemzeti liberális polgármester ellenzéki kihívójával. Állítólag egymás anyját sértegették, de végül egy lökdösődésben kimerült a konfliktus.

Egy másik incidens helyszíne Voluntari városa volt. Voluntari polgármestere a szocdem Florin Pandele, aki nem más, mint a jelenlegi bukaresti szocdem főpolgármester, Gabriela Firea férje. Péntek reggelre (azaz a kampány legelső napján!) a PSD-hez köthető közösségi oldalakat elárasztották olyan felvételek, amelyeken

USRPLUS-os önkénteseknek tűnő emberek homoszexuálisoknak öltözve, rózsaszín női parókában, női táskával a vállukon osztogatták elvileg a párt melegjogi állásfoglalását.

A tömeg pedig nemes egyszerűséggel állítólag elküldte őket melegebb helyre, mondván, hogy Románia nem kér az ilyen viselkedésből. Az USRPLUS pénteken reggel közleményben ítélte el a provokációt és felhívta arra figyelmet, hogy az egészet a PSD rendezte meg, az állampolgárok pedig ne üljenek fel a gyűlöletkeltő provokációnak.

HÁTTAL LUDOVIC ORBAN PNL-S MINISZTERELNÖK, KÖZÉPEN PEDIG DAN BARNA, AZ USRPLUS TÁRSELNÖKE, AMINT A FÜGGETLEN NICUȘOR DAN PLAKÁTJÁT RAGASZTJÁK FEL. NICUȘOR DANT EGYÉBKÉNT MIND A PNL, MIND AZ USRPLUS TÁMOGATJA A BUKARESTI FŐPOLGÁRMESTERSÉGÉRT. FOTÓ: NICUȘOR DAN / FACEBOOK

Ugyancsak az USRPLUS székelyföldi képviselői mondták el egy sajtótájékoztatón, hogy a Hargita megyei szervezetüket több támadás is érte. A csíkszeredai polgármesterségért induló Nicolae Toșa például azt állította, hogy többen megvádolták őt meg a pártot azzal, hogy az 1989 előtti titkosrendőrség, a Securitate emberei lettek volna. A bökkenő ebben csak az, hogy Nicolae Toșa 1989-ben éppen tízéves volt.

Támadás érte ugyanakkor a magyar nemzetiségű Virág Zsoltot is, aki a Hargita megyei Plus elnöke volt eddig, most pedig – miután a két párt egyesült – az USRPLUS Hargita megyei társelnöke. Jelenleg a megyei önkormányzati elnöki tisztségért indul az RMDSZ-es Borboly Csabával szemben. Virág szerint mind

a magyar szélsőségesek, mind a román szélsőségesek támadják a két nemzetiség békés együttéléséről szóló vízióját.

Hozzátette még, hogy „mivel mindkét oldalról támadnak, azt jelenti, hogy jó helyen, a centrumban állunk”. Virág ugyanakkor még azt is elmondta, hogy többen felszólították: lépjen vissza a megye tanácselnöki posztra való indulásától.

CÍMLAPFOTÓ: A PSD-s bukaresti főpolgármester kihívója, Nicușor Dan az őt támogató jobboldali politikusokkal, Ludovic Orban PNL-s miniszterelnökkel és Dan Barna USR-elnökkel Fotó: Nicușor Dan / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek