+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 24. csütörtök, 11:29
Nemcsak nyugat-európai, hanem tíz év NER-en edződött magyarországi szemmel nézve is rengeteg feszült és egzotikus pillanatot hozott az idei romániai önkormányzati választási kampány. Mutatjuk a tíz kedvencünket!

Szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában. Mint az országban minden egyes választás alkalmával, ezt a kampányidőszakot is számtalan botrány övezte. A kampányidőszak hivatalosan augusztus 27-én kezdődött, az egészre csak egy hónapjuk volt tehát a pártoknak, de ne is tagadjuk: sikerült mindezt rendkívül töménnyé tenniük.

 

10. Kamuaktivisták

 

Már a kampány legelső éjszakáján lezajlott a legelső incidens. A főváros melletti Voluntari városában – a polgármester itt nem más, mint a bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea férje, Florin Pandele – hiányos öltözetű fiatalok USRPLUS-os pólókban osztogatták a centrista párt állítólagos „melegpropagandáját”. Az USRPLUS természetesen cáfolta, hogy ezek a saját önkéntesei lettek volna, szerintük beöltözött szocdem provokátorok próbálták meg lejáratni őket.

 

 

9. Polgármesterek vándorlása egyik pártból a másikba

 

Míg Magyarországon kirívó esetnek számít, ha egy választás előtt valaki elhagyja a pártját, Romániában ez a természetes.

 

A kampány kezdete óta több, mint ezer politikus cserélt pártot. Jellemző módon a népszerűségüket vesztő szociáldemokratáktól ültek át a választásokat minden bizonnyal megnyerő, jelenleg kormányzó jobbközép nemzeti liberálisokhoz.

 

A legismertebb eset a moldvai Jászvásár példája, ahol Mihai Chirica korábbi szocdem polgármester most a PNL színeiben indul a polgármesteri pozícióért. Chirica mentségére legyen mondva, hogy saját bevallása szerint ő mindig is a PSD belső ellenzékét alkotta.

 

BALRÓL JOBBRA: COSTEL ALEXE KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTER, A JÁSZVÁSÁRI PNL ELNÖKE, LUDOVIC ORBAN, MINISZTERELNÖK, ÉS A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTBÓL FRISSEN MEGSZERZETT NEMZETI LIBERÁLIS, MIHAI CHIRICA. FOTÓ: PNL IAȘI / FACEBOOK.

 

8. A pénzzel való zsarolás

 

De miért dönt úgy egy polgármester, hogy pártot vált? Hát a pénzért. Több kiszivárogtatott hangfelvétel is kering a román sajtóban, amelyek arról szólnak, hogy szociáldemokrata polgármesterek találkoznak a jobbközép kormány valamely képviselőjével, aki

 

megígéri azt, hogy ha a polgármester átmegy a PSD-től a kormányzó PNL-be, akkor a településre forrásokat fog utalni a kormány.

 

Ennek egyik durvább változata pedig a nyílt zsarolás: amikor azzal fenyegetik meg a polgármestert, hogy a költségvetés kiegészítésekor semmit sem fog kapni az általa vezett település, ha nem ül át a kormánypártba. A kormányzó jobbközép PNL tagadta ezeket a vádakat, a kormány főtitkára – ami a magyarországi kancelláriaminiszternek felel meg – pedig úgy nyilatkozott, hogy nem is ismeri a polgármestert, akiről szó volt.

 

7. Egymás permanens feljelentgetése

 

A főváros, Bukarest sem úszta meg a botrányokat. Itt a szocdem Gabriela Firea jelenlegi polgármestert hívta ki a jobbközép pártok (a PNL és az USRPLUS) által támogatott független jelölt, Nicușor Dan. A kampányban Gabriela Firea csapata nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Nicușor Dan az aktuális városvezetés egyik képviselőjével beszélgetett arról, hogy meg kell akadályozni egy ingatlan lebontását. Gabriela Firea rögtön feljelentést is tett: Nicușor Dant hatalommal való üzérkedéssel vádolta.

 

A történet szerint Dan egyeztetett a jelenlegi tulajdonosokkal, hogy ha megakadályozza a bontást, akkor fizetnek majd neki. Dan se várt sokat, és ő is feljelentette Fireat, mégpedig becsületsértésért. Állítása szerint nem járt közben az épület lebontása ügyében. Az ügy azonban nem állt meg itt: több szocdem parlamenti képviselő ugyanis bűnügyi feljelentést tett Dan ellen, amelyben

 

hatalommal való üzérkedéssel, zsarolással, okirathamisítással, pénzmosással és kenőpénz elfogadásával vádolták.

 

Cserébe Dan ugyanőket is feljelentette. A román sajtó elemzése szerint a szocdemek ezzel a mocskos kampánnyal próbálják Nicușor Dan esélyeit gyengíteni, mivel az hetente egy-egy sajtótájékoztatón hozza nyilvánsoságra a „Firea–Pandele-polip” bukaresti kiterjedését. A polip alatt Dan azt érti, hogy a szocdem polgármester és a férje (aki a szomszédos város, Voluntari polgármestere) egyszerűen behálózták a közigazgatást, és azt saját embereikkel pakolták azt tele.

 

NICUȘOR DAN ÉPPEN A FŐVÁROSI POLIP MŰKÖDÉSÉT ISMERTETI. FOTÓ: N. DAN / FB

 

6. Bunyó

 

Ugyan nem vicces eset, de minden választáskor elő szokott fordulni, hogy megverik egymást. Az, hogy már a kampányidőszak első éjszakáján előfordultak lökdösődések a jelöltek között, semmi ahhoz képest, amikor az olténiai Gorj megye egyik településén esett egymásnak a liberális és a szocdem jelölt.

 

A liberális kihívója azt kiáltotta a szocdem polgármesternek, hogy ő, mármint a polgármester, a falu legnagyobb bűnözője.

 

A polgármester erre megpróbálta elűzni a liberális jelölt önkénteseit a házak kapui elől, mondván semmi keresnivalójuk az általa irányított településen.  

 

 

5. Kicsinyesség a maximumon

 

A Bukarest melletti egyik keleti megyében egy éppen regnáló szocdem polgármester a nemzeti liberális helyettesének irodáját a hivatalból a falu szélén fekvő romos épületbe helyeztette át. Mégpedig azért, mert az alpolgármester elindult ellene az önkormányzati választásokon. A polgármester még a munkaidejét is meghatározta az alpolgármesternek, mégpedig úgy, hogy este tíztől reggel hétig az épületre kellett vigyázzon. A polgármester logikája szerint ezután nappal pihennie kellett az alpolgármesternek: így akadályozta meg azt, hogy kihívója választási gyűlésekre járhasson. A polgármester az elmondása szerint azért tett így, mivel ellenfele sértegette őt a falu választói előtt.

 

4. Maffiakapcsolatok

 

Mindennapos történetnek számít, hogy jelöltekről éppen a kampány során derülnek ki korábbi korrupciós cselekedeteik. Most épp az erdélyi Hunyad megyében áll a bál, ugyanis a nemzeti liberális tanácselnök-jelöltről derítették ki, hogy

 

a jelölt szervezett bűnözői csoporttal áll kapcsolatban.

 

Mégpedig úgy, hogy a jelölt annak a korábbi dévai rendőrkapitánynak a fia, akit már jogerősen elítéltek korrupcióért és szervezett bűnőzésért. Az apjáról azt érdemes tudni, hogy Déván a szórakozóhelyektől védelmi pénzt követelt, illegális szerencsejáték-helyeket üzemeltetett, valamint alvilági klánokkal állt kapcsolatban. A megyei önkormányzati elnökségért most is induló Adrian David már volt egyszer megyei önkormányzati vezető. Beiktatásán állítólag megjelent az egyik klán képviselője is, akit apjával együtt ítéltek el.

 

Habár Davidhoz nem kötődik konkrét bűncselekmény elkövetése, kétes háttere mégis gyanúnak adhat okot. Ám ez nem zavarta sem őt, sem a megyei PNL-t, sem a miniszterelnököt, hogy támogassa David újrázási kísérletét Hunyad megye élén.

 

3. Volt ellenfél, nincs ellenfél

 

Románia keleti felén, Iași megye egyik településén a szocdem vezetésű helyi önkormányzat egy tollvonással eltörölte a PNL, a PMP és a Zöldek helyi listáját. A szocdem listát viszont hiánytalanul bemutatták a központi választási hivatalnak. Az ügynek végül lett következménye, mivel a központ beavatkozása következtében visszaállították a listákat, így a szocdemek ellenfelei is rajthoz állhatnak.

 

2. Az arany középút

 

Románia észak-keleti csücskében, Botoșani megyében

 

a település független polgármestere megjelenik úgy a nemzeti liberális, mint a szocdem megyei önkormányzati jelöltek plakátjain.

 

A magyarázat egyszerű: a megyei PNL-elnök a településen született, a megyének pedig éppen szocdem vezetése van. A független polgármester pedig mindenkivel jóban kíván lenni, ezért mindkét rivális párt plakátjain úgy szerepel, mint aki támogatja az azon szereplő megyei tanácselnök-jelöltet: „Tudják, ilyen a politika. A kampányban az emberek nem lehetnek egyszínűek. Mivel független vagyok, nem így kellett volna tegyek?”

 

1. Amikor Budapestről nemzetárulózzák az erdélyieket

 

A napokban Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes videóban hívta fel az erdélyi magyar közösség figyelmét arra, hogy az az RMDSZ-re és csak az RMDSZ-re szavazzon. Erre az RMDSZ-szel kifejezetten rossz viszonyt, ám a vele kritikus erdélyi magyar pártokkal már annál jobb kapcsolatot ápoló Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, 2019-ig fideszes EP-képviselő szinte azonnal reagált: szerinte a magyarországi beavatkozás a romániai önkormányzati választásokba „a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszerre” emlékeztet. Hogy ezt Tőkés az RMDSZ-re, a Fideszre, vagy mindkettőre értette-e, rejtély.

 

De más budapesti beavatkozás is történt Erdély életébe. Egy román lap szerint a Szatmár megyei Erdélyi Magyar Szövetség (a két kisebb jobboldali erdélyi párt, azaz az MPP és az EMNP szövetsége) jelöltjei egy budapesti telefonhívást követően döntöttek úgy, hogy mégsem indulnak az önkormányzati választáson. Mégpedig azért, hogy ne veszélyeztessék az esélyes RMDSZ-jelölteket. Egyben felhívták a megye magyar lakosságát, hogy lehetőleg mindenki szavazzon helyettük a nagyobb erdélyi magyar pártra. Állítólag olyan súlyos mondatok is elhangzottak, mint hogy ők kell majd viseljék a következményeit annak, ha a megyében győznek a románok.

 

Az ügy még a magyar Országgyűlésben is visszhangot kapott. Balczó Zoltán jobbikos képviselő többszöri kérdésére a kormánypárt részéről hétfőn meg is érkezett a válasz:

 

„Mi úgy látjuk, hogy Biharban és Szatmárban az RMDSZ jelöltjeire ráindítani egy magyar jelöltet más pártból, ez nemzetárulás!”

 

Hogy mennyire szokatlan, hogy a magyar jobboldalról erdélyieket nemzetárulóznak, jól mutatja, hogy a Transindex rögtön úgy értelmezte: a Fideszhez végtelenül lojális Csomortányi István EMNP-elnök és Mezei János MPP-elnök, valamint az EMNP-t háttérből terelgető Tőkés László tehát a budapesti kormány álláspontja szerint nemzetárulók.

 

CÍMLAPFOTÓ: PNL kampánycsapat még 2014-ből. Crin Antonescu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás