+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 21. kedd, 11:23
Kösz, Vučić! A szerbiai választásról szóló cikksorozattal nyerte el a díjat Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali két főszerkesztője.
Papírunk lett róla: a júniusi szerbiai választásról szóló cikk- és interjúsorozatért az Azonnali két főszerkesztője, Bukovics Martin és Bakó Bea kapták a 2020 júniusi Minőségi Újságírás-díjat.

 

A díjat odaítélő Főszerkesztők Fóruma ezt a közleményt tette közzé:

 

„Az egyéves szünet után újraindult Minőségi Újságírás Díjat 2020 júniusában Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali.hu újságírói kapták a szerb választási kampányt és politikai térképet mindenki másnál alaposabban bemutató cikksorozatukkal (amelynek egy részét közösen, más részét külön-külön jegyezték).

Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával, amelynek nagyszerű példája volt a nyolc nagyobb részből álló, interjúkkal, elemzésekkel tarkított szerb választási sorozat.

A győztes íráson túl a beérkezett nevezések közül a zsűri három másikat is kiemelésre méltónak tartott. Csabai Károly a Privátbankár.hu-n talált eddig mások által fel nem tárt összefüggéseket a CIG-Pannónia Biztosító bonyolult tulajdonviszonyi fejleményei és az alakulóban lévő MKB-Takarékbank-Budapest Bank tranzakció között.

Jankovics Márton interjúja Háy Jánossal a 24.hu-n jelent meg és azzal vívta ki a zsűri elismerését, hogy még az egyébként színvonalas író-interjúk soránál is mélyebbre ment, sikerült elkerülnie a kliséket és így meglepő irányokba menő valódi beszélgetés készült. Kovács Bálint, az Index újságírója pedig az Operettszínházon belüli zaklatási ügyeket és vezetési válságot tárta fel részleteiben, a témában szükséges nagy tapintattal.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Dudás Gergely és Weyer Balázs.”

 

Visszaolvasnád a díjazott cikkeinket? Ezek azok:

 

+ Mintha Ungár és Bajna együtt indulna a választáson, Gyurcsány pedig bojkottálná azt

 

A szerb politikát egybites (jók vs. rosszak, EU-pártiak vs. moszkoviták) szemlélettel nem lehet megérteni, az egyes politikusok és pártok elé tett kategorizáló jelzőkkel pedig végképp nem. Ezért arra tettünk kísérletet, hogy magyarországi példákon keresztül meséljük azt el.

 

+ Mi a tétje a szerbiai választásnak, ahol újrázni készül Orbán tanítványa?

 

Rastislav Dinić niši politikai elemző részletesen elmagyarázta az egyes pártok és politikusok közötti viszonyt, az ellenzéki bojkott és az Orbán-Vučić-barátság okait. (Ő azóta a választást követő kormányellenes tüntetések kapcsán is megszólalt az Azonnalin.)

 

+ Globalista libernyákok, hazazavart momentumosok: a Vajdaságban kampányolt a Fidelitas

 

Miután a szerb ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, a kisebbségi pártok megfelelő mozgósítás mellett jóval több mandátumot is szerezhettek, mint amennyit amúgy kapni szoktak. Az ennek megfelelően szép sikert elért Vajdasági Magyar Szövetségnek besegített ebben a Fidesz is: Szabadkán Illés Boglárka Fidelitas-elnök számottevő érdeklődés nélkül zajló fórumát néztük meg.

 

+ Ezek óriási bűnözők, mindig is azok voltak

 

Sergej Trifunović az egyik legismertebb délszláv színész, az interjúra egy átizzadt Pink Floyd-pólóban, a kutyájával jött, majd mikor kérdezte, hogy lesz-e fotó is, mondtuk, igen, de át ne öltözzön. „Nem is akartam” – jött a válasz. A választáson a bojkott ellenére liberális pártjával dafke elinduló színész a hatalom ellenzékieket ért erőszakos cselekedeteiről és a nép birkaságáról beszélt nekünk.

 

+ Én vagyok az egyetlen, aki Vučićot legyőzte, és még él is

 

Dragan Đilas a szerb ellenzéki bojkott de facto vezére volt, Belgrád volt főpolgármestereként kicsit egy Demszky Gáborba oltott Gyurcsány Ferenc, a szerb kormánypárt kedvenc huligánjai a koronavírus-járvány alatt ugyanis képesek voltak országszerte háztetőkről üvöltözni pirózás mellett, hogy ő egy tolvaj. „Olyan vagyok, mint Charlie Chaplin a némafilmjeiben. Minden nap látják a képemet az újságokban és a tévében, de a szerbek soha egy szót sem hallottak tőlem. Ez tényleg olyan, mint egy némafilm” – mondja erről ő maga.

 

+ Vučić nem patrióta, eladja a nemzeti érdeket

 

A legérdekesebb interjúalanyaink a klerikálfasisztából klerikálnacionalista párttá szelídült Dveri vezetői voltak: az ortodox oltárajtókról elnevezett párt politikusai ugyanúgy bojkottálták a választást, mint Đilasék, noha ők nem liberális, baloldali, vagy épp valamiféle EU-párti alapállásból, hanem épp ellenkezőleg, keményen szerb nacionalista alapról kritizálják Vučićékat. Az általuk bejárt út nagyon hasonlít a Jobbikéra, noha kezdeti ideológiájukból nem adtak annyit föl, mint Vonáék-Jakabék.

 

Asszisztálnia kell a szerb ellenzéknek Vučić színházához, hogy később megbuktassa

 

Az egyik legizgalmasabb nézőpontot Pressburger Csaba újvidéki újságíró hozta a cikksorozatba: mint mondta, noha semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Vučić Haladó Pártját, helytelen a bojkott, most ugyanis éppen hogy legitimálni kell az elnök hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon később majd elcsúszhasson. Az interjú és több más szerbiai anyagunk podcastként is meghallgatható.

 

+ Így uralta le egész Szerbiát kampányával Vučić kormánypártja

 

Rengeteg fotó arról, ahogyan a Haladó Párt egész Szerbiát nyomasztotta a semmitmondó plakátaival. És megmutattuk azt is, mit kommunikál magáról az ellenzék.

 

És persze azóta is rengeteget foglalkozunk Szerbiával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás