+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 21. kedd, 11:23
Kösz, Vučić! A szerbiai választásról szóló cikksorozattal nyerte el a díjat Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali két főszerkesztője.
Papírunk lett róla: a júniusi szerbiai választásról szóló cikk- és interjúsorozatért az Azonnali két főszerkesztője, Bukovics Martin és Bakó Bea kapták a 2020 júniusi Minőségi Újságírás-díjat.

 

A díjat odaítélő Főszerkesztők Fóruma ezt a közleményt tette közzé:

 

„Az egyéves szünet után újraindult Minőségi Újságírás Díjat 2020 júniusában Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali.hu újságírói kapták a szerb választási kampányt és politikai térképet mindenki másnál alaposabban bemutató cikksorozatukkal (amelynek egy részét közösen, más részét külön-külön jegyezték).

Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával, amelynek nagyszerű példája volt a nyolc nagyobb részből álló, interjúkkal, elemzésekkel tarkított szerb választási sorozat.

A győztes íráson túl a beérkezett nevezések közül a zsűri három másikat is kiemelésre méltónak tartott. Csabai Károly a Privátbankár.hu-n talált eddig mások által fel nem tárt összefüggéseket a CIG-Pannónia Biztosító bonyolult tulajdonviszonyi fejleményei és az alakulóban lévő MKB-Takarékbank-Budapest Bank tranzakció között.

Jankovics Márton interjúja Háy Jánossal a 24.hu-n jelent meg és azzal vívta ki a zsűri elismerését, hogy még az egyébként színvonalas író-interjúk soránál is mélyebbre ment, sikerült elkerülnie a kliséket és így meglepő irányokba menő valódi beszélgetés készült. Kovács Bálint, az Index újságírója pedig az Operettszínházon belüli zaklatási ügyeket és vezetési válságot tárta fel részleteiben, a témában szükséges nagy tapintattal.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Dudás Gergely és Weyer Balázs.”

 

Visszaolvasnád a díjazott cikkeinket? Ezek azok:

 

+ Mintha Ungár és Bajna együtt indulna a választáson, Gyurcsány pedig bojkottálná azt

 

A szerb politikát egybites (jók vs. rosszak, EU-pártiak vs. moszkoviták) szemlélettel nem lehet megérteni, az egyes politikusok és pártok elé tett kategorizáló jelzőkkel pedig végképp nem. Ezért arra tettünk kísérletet, hogy magyarországi példákon keresztül meséljük azt el.

 

+ Mi a tétje a szerbiai választásnak, ahol újrázni készül Orbán tanítványa?

 

Rastislav Dinić niši politikai elemző részletesen elmagyarázta az egyes pártok és politikusok közötti viszonyt, az ellenzéki bojkott és az Orbán-Vučić-barátság okait. (Ő azóta a választást követő kormányellenes tüntetések kapcsán is megszólalt az Azonnalin.)

 

+ Globalista libernyákok, hazazavart momentumosok: a Vajdaságban kampányolt a Fidelitas

 

Miután a szerb ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, a kisebbségi pártok megfelelő mozgósítás mellett jóval több mandátumot is szerezhettek, mint amennyit amúgy kapni szoktak. Az ennek megfelelően szép sikert elért Vajdasági Magyar Szövetségnek besegített ebben a Fidesz is: Szabadkán Illés Boglárka Fidelitas-elnök számottevő érdeklődés nélkül zajló fórumát néztük meg.

 

+ Ezek óriási bűnözők, mindig is azok voltak

 

Sergej Trifunović az egyik legismertebb délszláv színész, az interjúra egy átizzadt Pink Floyd-pólóban, a kutyájával jött, majd mikor kérdezte, hogy lesz-e fotó is, mondtuk, igen, de át ne öltözzön. „Nem is akartam” – jött a válasz. A választáson a bojkott ellenére liberális pártjával dafke elinduló színész a hatalom ellenzékieket ért erőszakos cselekedeteiről és a nép birkaságáról beszélt nekünk.

 

+ Én vagyok az egyetlen, aki Vučićot legyőzte, és még él is

 

Dragan Đilas a szerb ellenzéki bojkott de facto vezére volt, Belgrád volt főpolgármestereként kicsit egy Demszky Gáborba oltott Gyurcsány Ferenc, a szerb kormánypárt kedvenc huligánjai a koronavírus-járvány alatt ugyanis képesek voltak országszerte háztetőkről üvöltözni pirózás mellett, hogy ő egy tolvaj. „Olyan vagyok, mint Charlie Chaplin a némafilmjeiben. Minden nap látják a képemet az újságokban és a tévében, de a szerbek soha egy szót sem hallottak tőlem. Ez tényleg olyan, mint egy némafilm” – mondja erről ő maga.

 

+ Vučić nem patrióta, eladja a nemzeti érdeket

 

A legérdekesebb interjúalanyaink a klerikálfasisztából klerikálnacionalista párttá szelídült Dveri vezetői voltak: az ortodox oltárajtókról elnevezett párt politikusai ugyanúgy bojkottálták a választást, mint Đilasék, noha ők nem liberális, baloldali, vagy épp valamiféle EU-párti alapállásból, hanem épp ellenkezőleg, keményen szerb nacionalista alapról kritizálják Vučićékat. Az általuk bejárt út nagyon hasonlít a Jobbikéra, noha kezdeti ideológiájukból nem adtak annyit föl, mint Vonáék-Jakabék.

 

Asszisztálnia kell a szerb ellenzéknek Vučić színházához, hogy később megbuktassa

 

Az egyik legizgalmasabb nézőpontot Pressburger Csaba újvidéki újságíró hozta a cikksorozatba: mint mondta, noha semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Vučić Haladó Pártját, helytelen a bojkott, most ugyanis éppen hogy legitimálni kell az elnök hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon később majd elcsúszhasson. Az interjú és több más szerbiai anyagunk podcastként is meghallgatható.

 

+ Így uralta le egész Szerbiát kampányával Vučić kormánypártja

 

Rengeteg fotó arról, ahogyan a Haladó Párt egész Szerbiát nyomasztotta a semmitmondó plakátaival. És megmutattuk azt is, mit kommunikál magáról az ellenzék.

 

És persze azóta is rengeteget foglalkozunk Szerbiával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás