Minőségi Újságírás-díjat kapott az Azonnali!

2020.07.21. 11:23

Kösz, Vučić! A szerbiai választásról szóló cikksorozattal nyerte el a díjat Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali két főszerkesztője.

Minőségi Újságírás-díjat kapott az Azonnali!
Papírunk lett róla: a júniusi szerbiai választásról szóló cikk- és interjúsorozatért az Azonnali két főszerkesztője, Bukovics Martin és Bakó Bea kapták a 2020 júniusi Minőségi Újságírás-díjat.

A díjat odaítélő Főszerkesztők Fóruma ezt a közleményt tette közzé:

„Az egyéves szünet után újraindult Minőségi Újságírás Díjat 2020 júniusában Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali.hu újságírói kapták a szerb választási kampányt és politikai térképet mindenki másnál alaposabban bemutató cikksorozatukkal (amelynek egy részét közösen, más részét külön-külön jegyezték).

Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával, amelynek nagyszerű példája volt a nyolc nagyobb részből álló, interjúkkal, elemzésekkel tarkított szerb választási sorozat.

A győztes íráson túl a beérkezett nevezések közül a zsűri három másikat is kiemelésre méltónak tartott. Csabai Károly a Privátbankár.hu-n talált eddig mások által fel nem tárt összefüggéseket a CIG-Pannónia Biztosító bonyolult tulajdonviszonyi fejleményei és az alakulóban lévő MKB-Takarékbank-Budapest Bank tranzakció között.

Jankovics Márton interjúja Háy Jánossal a 24.hu-n jelent meg és azzal vívta ki a zsűri elismerését, hogy még az egyébként színvonalas író-interjúk soránál is mélyebbre ment, sikerült elkerülnie a kliséket és így meglepő irányokba menő valódi beszélgetés készült. Kovács Bálint, az Index újságírója pedig az Operettszínházon belüli zaklatási ügyeket és vezetési válságot tárta fel részleteiben, a témában szükséges nagy tapintattal.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Dudás Gergely és Weyer Balázs.”

Visszaolvasnád a díjazott cikkeinket? Ezek azok:

+ Mintha Ungár és Bajna együtt indulna a választáson, Gyurcsány pedig bojkottálná azt

A szerb politikát egybites (jók vs. rosszak, EU-pártiak vs. moszkoviták) szemlélettel nem lehet megérteni, az egyes politikusok és pártok elé tett kategorizáló jelzőkkel pedig végképp nem. Ezért arra tettünk kísérletet, hogy magyarországi példákon keresztül meséljük azt el.

+ Mi a tétje a szerbiai választásnak, ahol újrázni készül Orbán tanítványa?

Rastislav Dinić niši politikai elemző részletesen elmagyarázta az egyes pártok és politikusok közötti viszonyt, az ellenzéki bojkott és az Orbán-Vučić-barátság okait. (Ő azóta a választást követő kormányellenes tüntetések kapcsán is megszólalt az Azonnalin.)

+ Globalista libernyákok, hazazavart momentumosok: a Vajdaságban kampányolt a Fidelitas

Miután a szerb ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, a kisebbségi pártok megfelelő mozgósítás mellett jóval több mandátumot is szerezhettek, mint amennyit amúgy kapni szoktak. Az ennek megfelelően szép sikert elért Vajdasági Magyar Szövetségnek besegített ebben a Fidesz is: Szabadkán Illés Boglárka Fidelitas-elnök számottevő érdeklődés nélkül zajló fórumát néztük meg.

+ Ezek óriási bűnözők, mindig is azok voltak

Sergej Trifunović az egyik legismertebb délszláv színész, az interjúra egy átizzadt Pink Floyd-pólóban, a kutyájával jött, majd mikor kérdezte, hogy lesz-e fotó is, mondtuk, igen, de át ne öltözzön. „Nem is akartam” – jött a válasz. A választáson a bojkott ellenére liberális pártjával dafke elinduló színész a hatalom ellenzékieket ért erőszakos cselekedeteiről és a nép birkaságáról beszélt nekünk.

+ Én vagyok az egyetlen, aki Vučićot legyőzte, és még él is

Dragan Đilas a szerb ellenzéki bojkott de facto vezére volt, Belgrád volt főpolgármestereként kicsit egy Demszky Gáborba oltott Gyurcsány Ferenc, a szerb kormánypárt kedvenc huligánjai a koronavírus-járvány alatt ugyanis képesek voltak országszerte háztetőkről üvöltözni pirózás mellett, hogy ő egy tolvaj. „Olyan vagyok, mint Charlie Chaplin a némafilmjeiben. Minden nap látják a képemet az újságokban és a tévében, de a szerbek soha egy szót sem hallottak tőlem. Ez tényleg olyan, mint egy némafilm” – mondja erről ő maga.

+ Vučić nem patrióta, eladja a nemzeti érdeket

A legérdekesebb interjúalanyaink a klerikálfasisztából klerikálnacionalista párttá szelídült Dveri vezetői voltak: az ortodox oltárajtókról elnevezett párt politikusai ugyanúgy bojkottálták a választást, mint Đilasék, noha ők nem liberális, baloldali, vagy épp valamiféle EU-párti alapállásból, hanem épp ellenkezőleg, keményen szerb nacionalista alapról kritizálják Vučićékat. Az általuk bejárt út nagyon hasonlít a Jobbikéra, noha kezdeti ideológiájukból nem adtak annyit föl, mint Vonáék-Jakabék.

Asszisztálnia kell a szerb ellenzéknek Vučić színházához, hogy később megbuktassa

Az egyik legizgalmasabb nézőpontot Pressburger Csaba újvidéki újságíró hozta a cikksorozatba: mint mondta, noha semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Vučić Haladó Pártját, helytelen a bojkott, most ugyanis éppen hogy legitimálni kell az elnök hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon később majd elcsúszhasson. Az interjú és több más szerbiai anyagunk podcastként is meghallgatható.

+ Így uralta le egész Szerbiát kampányával Vučić kormánypártja

Rengeteg fotó arról, ahogyan a Haladó Párt egész Szerbiát nyomasztotta a semmitmondó plakátaival. És megmutattuk azt is, mit kommunikál magáról az ellenzék.

És persze azóta is rengeteget foglalkozunk Szerbiával.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek