+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 21. kedd, 11:23
Kösz, Vučić! A szerbiai választásról szóló cikksorozattal nyerte el a díjat Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali két főszerkesztője.
Papírunk lett róla: a júniusi szerbiai választásról szóló cikk- és interjúsorozatért az Azonnali két főszerkesztője, Bukovics Martin és Bakó Bea kapták a 2020 júniusi Minőségi Újságírás-díjat.

 

A díjat odaítélő Főszerkesztők Fóruma ezt a közleményt tette közzé:

 

„Az egyéves szünet után újraindult Minőségi Újságírás Díjat 2020 júniusában Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali.hu újságírói kapták a szerb választási kampányt és politikai térképet mindenki másnál alaposabban bemutató cikksorozatukkal (amelynek egy részét közösen, más részét külön-külön jegyezték).

Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával, amelynek nagyszerű példája volt a nyolc nagyobb részből álló, interjúkkal, elemzésekkel tarkított szerb választási sorozat.

A győztes íráson túl a beérkezett nevezések közül a zsűri három másikat is kiemelésre méltónak tartott. Csabai Károly a Privátbankár.hu-n talált eddig mások által fel nem tárt összefüggéseket a CIG-Pannónia Biztosító bonyolult tulajdonviszonyi fejleményei és az alakulóban lévő MKB-Takarékbank-Budapest Bank tranzakció között.

Jankovics Márton interjúja Háy Jánossal a 24.hu-n jelent meg és azzal vívta ki a zsűri elismerését, hogy még az egyébként színvonalas író-interjúk soránál is mélyebbre ment, sikerült elkerülnie a kliséket és így meglepő irányokba menő valódi beszélgetés készült. Kovács Bálint, az Index újságírója pedig az Operettszínházon belüli zaklatási ügyeket és vezetési válságot tárta fel részleteiben, a témában szükséges nagy tapintattal.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Dudás Gergely és Weyer Balázs.”

 

Visszaolvasnád a díjazott cikkeinket? Ezek azok:

 

+ Mintha Ungár és Bajna együtt indulna a választáson, Gyurcsány pedig bojkottálná azt

 

A szerb politikát egybites (jók vs. rosszak, EU-pártiak vs. moszkoviták) szemlélettel nem lehet megérteni, az egyes politikusok és pártok elé tett kategorizáló jelzőkkel pedig végképp nem. Ezért arra tettünk kísérletet, hogy magyarországi példákon keresztül meséljük azt el.

 

+ Mi a tétje a szerbiai választásnak, ahol újrázni készül Orbán tanítványa?

 

Rastislav Dinić niši politikai elemző részletesen elmagyarázta az egyes pártok és politikusok közötti viszonyt, az ellenzéki bojkott és az Orbán-Vučić-barátság okait. (Ő azóta a választást követő kormányellenes tüntetések kapcsán is megszólalt az Azonnalin.)

 

+ Globalista libernyákok, hazazavart momentumosok: a Vajdaságban kampányolt a Fidelitas

 

Miután a szerb ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, a kisebbségi pártok megfelelő mozgósítás mellett jóval több mandátumot is szerezhettek, mint amennyit amúgy kapni szoktak. Az ennek megfelelően szép sikert elért Vajdasági Magyar Szövetségnek besegített ebben a Fidesz is: Szabadkán Illés Boglárka Fidelitas-elnök számottevő érdeklődés nélkül zajló fórumát néztük meg.

 

+ Ezek óriási bűnözők, mindig is azok voltak

 

Sergej Trifunović az egyik legismertebb délszláv színész, az interjúra egy átizzadt Pink Floyd-pólóban, a kutyájával jött, majd mikor kérdezte, hogy lesz-e fotó is, mondtuk, igen, de át ne öltözzön. „Nem is akartam” – jött a válasz. A választáson a bojkott ellenére liberális pártjával dafke elinduló színész a hatalom ellenzékieket ért erőszakos cselekedeteiről és a nép birkaságáról beszélt nekünk.

 

+ Én vagyok az egyetlen, aki Vučićot legyőzte, és még él is

 

Dragan Đilas a szerb ellenzéki bojkott de facto vezére volt, Belgrád volt főpolgármestereként kicsit egy Demszky Gáborba oltott Gyurcsány Ferenc, a szerb kormánypárt kedvenc huligánjai a koronavírus-járvány alatt ugyanis képesek voltak országszerte háztetőkről üvöltözni pirózás mellett, hogy ő egy tolvaj. „Olyan vagyok, mint Charlie Chaplin a némafilmjeiben. Minden nap látják a képemet az újságokban és a tévében, de a szerbek soha egy szót sem hallottak tőlem. Ez tényleg olyan, mint egy némafilm” – mondja erről ő maga.

 

+ Vučić nem patrióta, eladja a nemzeti érdeket

 

A legérdekesebb interjúalanyaink a klerikálfasisztából klerikálnacionalista párttá szelídült Dveri vezetői voltak: az ortodox oltárajtókról elnevezett párt politikusai ugyanúgy bojkottálták a választást, mint Đilasék, noha ők nem liberális, baloldali, vagy épp valamiféle EU-párti alapállásból, hanem épp ellenkezőleg, keményen szerb nacionalista alapról kritizálják Vučićékat. Az általuk bejárt út nagyon hasonlít a Jobbikéra, noha kezdeti ideológiájukból nem adtak annyit föl, mint Vonáék-Jakabék.

 

Asszisztálnia kell a szerb ellenzéknek Vučić színházához, hogy később megbuktassa

 

Az egyik legizgalmasabb nézőpontot Pressburger Csaba újvidéki újságíró hozta a cikksorozatba: mint mondta, noha semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Vučić Haladó Pártját, helytelen a bojkott, most ugyanis éppen hogy legitimálni kell az elnök hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon később majd elcsúszhasson. Az interjú és több más szerbiai anyagunk podcastként is meghallgatható.

 

+ Így uralta le egész Szerbiát kampányával Vučić kormánypártja

 

Rengeteg fotó arról, ahogyan a Haladó Párt egész Szerbiát nyomasztotta a semmitmondó plakátaival. És megmutattuk azt is, mit kommunikál magáról az ellenzék.

 

És persze azóta is rengeteget foglalkozunk Szerbiával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás