Kirúgták Bukovics Martint, az Azonnali egyik alapító főszerkesztőjét, bíróságon támadja meg a felmondást

Szerző: Bakó Bea
2021.09.01. 18:25

Arra a kérdésre, hogy miért pont a választás előtt történik ez, Gerényi Gábor kisebbségi tulajdonos azt mondta: most lett sok a konfliktus. Bakó Bea anyasági szabadságon van, őt nem lehet kirúgni. A megbízott másik főszerkesztő Pintér Bence lesz, aki korábban már dolgozott az Azonnalinál.

Kirúgták Bukovics Martint, az Azonnali egyik alapító főszerkesztőjét, bíróságon támadja meg a felmondást

Szerda délután kirúgták az Azonnali egyik alapító főszerkesztőjét, Bukovics Martint, délután küldték meg neki a felmondólevelét. A bő egyhónapos felmondási időre felmentették a munkavégzés alól.

Az indokolás pontos tartalmáról titoktartási kötelezettségeink miatt nem számolhatunk be, csak az Azonnali Média Kft. ügyvezetője, Kelemen Imola rövid nyilatkozatát idézhetjük, miszerint „ismétlődő vezetői kommunikációs problémák, valamint hatáskörtúllépés” miatt szüntették meg az alapító főszerkesztő munkaviszonyát.

Bukovics Martin közölte: a felmondást jogszerűtlennek tartja, így munkaügyi pert indít az Azonnali Média Kft. ellen, és kifejezetten sajnálja, hogy a cég az eddigi legizgalmasabb németországi választási kampányban mond le a német anyanyelvű munkatársáról.

Amennyiben a bíróság megállapítja, hogy egy munkavállalót jogellenesen rúgtak ki, úgy egyévnyi fizetésének megfelelő kártérítésre is jogosult lehet.

A másik alapító főszerkesztő, Bakó Bea március óta anyasági szabadságon van, ekként pedig felmondási védelem alatt áll, szerkesztési munkát jelenleg ő sem végez, néha közöl véleménycikkeket és elemzéseket az Azonnalin.

Szerda délután Gerényi Gábor kisebbségi tulajdonos és Kelemen Imola ügyvezető szerkesztőségi ülésen számolt be a szerkesztőség tagjainak Bukovics Martin kirúgásáról. Arra hivatkoztak, hogy „sok lett a konfliktus” az elmúlt időszakban. A szerkesztőségi ülésre a másik alapító főszerkesztőt, a gyeden lévő Bakó Beát nem kapcsolták be Zoomon, az elhangzottakról utólag értesült a szerkesztőség tagjaitól.

Utólag Gerényi Gábor telefonon azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban: „nyilván nem egyedül döntöttem”. Ez azért érdekes, mert Ungár Péter többségi tulajdonos, LMP-s országgyűlési képviselő, akit szombathelyi előválasztási kampánya közben értünk utol telefonon, azt mondta: ő csak pénzügyi befektetőként van jelen a cég életében, most a kampányolással foglalkozik és nem tudja az ügyet érdemben kommentálni.

Azon felvetésünkre, hogy meglehetősen gyanús, hogy egy előválasztási kampány alatt, egy választási kampány küszöbén rúgják ki a főszerkesztőt, Gerényi Gábor azt mondta: „most lett sok a konfliktus”.

Azt is közölte, hogy ideiglenesen Pintér Bence lesz a megbízott főszerkesztő.

Ő korábban már dolgozott az Azonnali főszerkesztő-helyetteseként, majd külsősként szállított az Azonnalira cikkeket, miközben az Ungár Péter résztulajdonában álló Ugytudjuk.hu-nak dolgozik győri főmunkatársként. Pintér Bence telefonon annyit nyilatkozott: azt szeretné, hogy a szerkesztőség maradjon és továbbra is működjön az Azonnali. Azt mondta: a megbízatása ideiglenes, addig tart, amíg végleges főszerkesztőt talál a cégvezetés. (Itt érdemes emlékeztetni: a gyeden lévő Bakó Bea továbbra is főszerkesztő, de anyasági szabadsága alatt a napi munkában nem vesz részt.)

Bukovics Martin a jövővel kapcsolatban azt közölte: nagyon finomak a hosszúhetényi borok, aki pedig olvasni szeretne tőle akár már a németországi választásról, egy szeptemberben induló, fizetős hírlevélben teheti ezt majd meg.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / privát

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek