+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. május 12. kedd, 14:23
Példátlan belarusz siker: legalábbis az ország elnöke szerint, aki egy kiadós katonai parádéval „segítette” a járvány elleni küzdelmet.

Aljakszandr Lukasenka, az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett belarusz államfő egy minszki megbeszélésen arról beszélt kedden az ország hírügynökségének jelentése szerint, hogy

 

Belarusz koronavírus elleni védekezési stratégiáját már más államok is átvették, az ugyanis három hónap alatt meghozta gyümölcsét.

 

Lukasenkáról és a belarusz jáványkezelésről már többször írtunk az Azonnalin a koronavírus-járvány kezdete óta, ugyanis megszólalásaiban ő kezeli a leglazábban a helyzetet a kontinensen, először például pszichózisnak nevezte a járványt, majd március elején a traktorozást ajánlotta a vírus elleni gyógymódként. Az elnök ráadásul a belarusz focibajnokságot sem szüntette be, így az Európa utolsó még játszó focibajnoksága lett, az állami hírügynökség pedig eközben a közvetítési jogokat ajánlgatta megvételre a világnak. Május 9-én, a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóján pedig Minszkben nagyszabású katonai parádéval ünnepelték a Győzelem Napját.

 

A minszki megbeszélésen Lukasenka megnevezte a nyugati országokat, amelyek óvatosan elkezdték megnyitni gazdaságaikat, de

 

azt is hozzátette, hogy a nyugat-európai országokban mindeközben sokkal többen halnak meg naponta, mint az egyébként alacsony népsűrűségű Belaruszban három hónap alatt.

 

Az alig tízmilliós Belaruszban hétfőig csaknem 24 ezer koronavírusos esetet rögzítettek, de korlátozó intézkedések híján ez a szám jó ideje napi 800-900-zal növekszik. A hivatalos adatok szerint mindenesetre a fertőzöttek közül csupán 135-en haltak bele a koronavírusba, ami 0,56 százalékos halálozási arányt jelent: ez nagyon alacsony, a hasonló népességű Magyarországon például 3300 körüli fertőzöttre jut keddig 425 halálozás, így meglehet, akárcsak Moszkva, úgy Minszk is trükközik az adatokkal

 

Lukasenkát ez nem zavarta meg fenti eszmefuttatásában, majd hamar keletre tekintett: „A baráti, testvéri Oroszország újranyitotta az építő-, illetve a feldolgozóipart, és más kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat, amelyek a lakosság kilencven százalékát foglalkoztatják, és ők vissza fognak menni dolgozni” – mondta az elnök.

 

Belaruszt a járvány laza kezelése miatt sokan kritizálták, de Lukasenka szerint sikeres a járványkezelésük, amit április végén, az ortodox húsvét előtt úgy magyarázott, hogy más államok felszámolták a járványkórházakat, a szakembereik pedig kivándoroltak, ők viszont nem így tettek.

 

„Nincsenek szakembereik a mikrobiológia, a virológia és az epidemiológia területein. Nekünk vannak: ennek gyümölcsét szüreteljük most le, és ezért dobálják ránk a szart!”

 

 – fejtette meg akkor az elnök a kritikákat.

 

A keddi kormányülésen Lukasenka arról is beszélt, hogy tartani kell a foglalkoztatottásgot, és minden, a különféle vállalatok és az állampolgárok támogatására szánt pénzt helyi szinten fognak elosztani.

 

NYITÓKÉP: Lukasenka játszik „elvtársi hokimeccset” 2020 februárjában / Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás