Lukasenka szerint nyugaton a belarusz példát követik, mikor feloldják a korlátozásokat

Szerző: Varsányi Bence
2020.05.12. 14:23

Példátlan belarusz siker: legalábbis az ország elnöke szerint, aki egy kiadós katonai parádéval „segítette” a járvány elleni küzdelmet.

Lukasenka szerint nyugaton a belarusz példát követik, mikor feloldják a korlátozásokat

Aljakszandr Lukasenka, az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett belarusz államfő egy minszki megbeszélésen arról beszélt kedden az ország hírügynökségének jelentése szerint, hogy

Belarusz koronavírus elleni védekezési stratégiáját már más államok is átvették, az ugyanis három hónap alatt meghozta gyümölcsét.

Lukasenkáról és a belarusz jáványkezelésről már többször írtunk az Azonnalin a koronavírus-járvány kezdete óta, ugyanis megszólalásaiban ő kezeli a leglazábban a helyzetet a kontinensen, először például pszichózisnak nevezte a járványt, majd március elején a traktorozást ajánlotta a vírus elleni gyógymódként. Az elnök ráadásul a belarusz focibajnokságot sem szüntette be, így az Európa utolsó még játszó focibajnoksága lett, az állami hírügynökség pedig eközben a közvetítési jogokat ajánlgatta megvételre a világnak. Május 9-én, a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóján pedig Minszkben nagyszabású katonai parádéval ünnepelték a Győzelem Napját.

A minszki megbeszélésen Lukasenka megnevezte a nyugati országokat, amelyek óvatosan elkezdték megnyitni gazdaságaikat, de

azt is hozzátette, hogy a nyugat-európai országokban mindeközben sokkal többen halnak meg naponta, mint az egyébként alacsony népsűrűségű Belaruszban három hónap alatt.

Az alig tízmilliós Belaruszban hétfőig csaknem 24 ezer koronavírusos esetet rögzítettek, de korlátozó intézkedések híján ez a szám jó ideje napi 800-900-zal növekszik. A hivatalos adatok szerint mindenesetre a fertőzöttek közül csupán 135-en haltak bele a koronavírusba, ami 0,56 százalékos halálozási arányt jelent: ez nagyon alacsony, a hasonló népességű Magyarországon például 3300 körüli fertőzöttre jut keddig 425 halálozás, így meglehet, akárcsak Moszkva, úgy Minszk is trükközik az adatokkal

Lukasenkát ez nem zavarta meg fenti eszmefuttatásában, majd hamar keletre tekintett: „A baráti, testvéri Oroszország újranyitotta az építő-, illetve a feldolgozóipart, és más kulcsfontosságú gazdasági ágazatokat, amelyek a lakosság kilencven százalékát foglalkoztatják, és ők vissza fognak menni dolgozni” – mondta az elnök.

Belaruszt a járvány laza kezelése miatt sokan kritizálták, de Lukasenka szerint sikeres a járványkezelésük, amit április végén, az ortodox húsvét előtt úgy magyarázott, hogy más államok felszámolták a járványkórházakat, a szakembereik pedig kivándoroltak, ők viszont nem így tettek.

„Nincsenek szakembereik a mikrobiológia, a virológia és az epidemiológia területein. Nekünk vannak: ennek gyümölcsét szüreteljük most le, és ezért dobálják ránk a szart!”

 – fejtette meg akkor az elnök a kritikákat.

A keddi kormányülésen Lukasenka arról is beszélt, hogy tartani kell a foglalkoztatottásgot, és minden, a különféle vállalatok és az állampolgárok támogatására szánt pénzt helyi szinten fognak elosztani.

NYITÓKÉP: Lukasenka játszik „elvtársi hokimeccset” 2020 februárjában / Kreml

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek