+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. május 9. szombat, 19:43
Dmitrij Szmirnov szerint a koronavírusban elhunyt emberek a szomszédaikért haltak meg, akiknek pedig elfogy a pénze, kérjenek alamizsnát.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje az orosz ortodox egyház egyik magas rangú papjának, aki legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a koronavírust egy kifejezetten hasznos dolognak tekintette, ami jobbá teszi az embereket – írja a Moscow Times.

 

A 69 éves Dmitrij Szmirnov épp legutóbbi vasárnapi szentbeszédén találta azt mondani, hogy „valójában rendkívül hasznos jelenség”, és azok, akik meghaltak eddig, tulajdonképpen a szomszédjukért áldozták fel az életüket.

 

„Csökkent az egoizmus, és felváltotta a vágy, hogy tegyünk valamit a szomszédainkért, és jobban értünk pár nagyon fontos keresztény tulajdonságot” – mondta Szmirnov aki azoknak az oroszoknak, akik elvesztették a munkájukat és kifogytak a megtakarításaikból azt javasolta, forduljanak alamizsnáért.

 

Bár Szmirnov ezekkel a mondatokkal is felháborodást keltett pár emberben úgy, hogy közben egyesek szerint az orosz állam az égvilágon semmit nem tesz azon kívül, hogy megbotoztatja a kijárási tilalmat megszegő polgárait a rendőrrökkel, a papnak koránt sem ezek voltak a legszélsőségesebb gondolatai eddigi karrierjében.

 

Szmirnov például egyik beszédében kifizetetlen prostituáltakhoz hasonlította a vadházasságban élő nőket, a fiatal lányoknak azt javasolta, a szülésre készüljenek tanulás helyett, máskor pedig azt fejtegette a hagyományos családmodell védelmében, hogy a nők nem különösebben okosak, és csak nagyon kevés olyan van belőlük, mint Marie Curie.

 

Amikor épp nem a nőket szidta, akkor a Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb támogatójának számító ortodox egyház képviseletéhez méltó módon a politikáról is van véleménye: egy állami tévének adott interjújában például annak a gondolatának adott hangot, hogy a demokrácia eleve hiba volt, és Oroszországnak vissza kell találni a gyökereihez.

 

Szmirnov állapota a hivatalos közlemény szerint nem súlyos, rajta kívü legy másik pap is elkapta a vírust, de az ő nevét nem közölték.

 

Az orosz ortodox egyház egyelőre tudomást is vesz a járványhelyzetről és nem is: a templomok továbbra sem zárnak be, viszont a hivatalos kommunikáció szerint azt kérik a nagyjából 150 millió érintett hívőtől, maradjanak otthon.

 

Oroszország egyelőre teljesen lezárta határait, és egyelőre nem látni a végét a járványnak: a januárban kinevezett miniszterelnök, Mihail Misusztyin április 30-án jelentett ebe, hogy ő is elkapta a fertőzést, ami miatt ideiglenesen lemond.

 

KÉP: Vesti News / Youtube

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás