Káoszba fulladtak a járványügyi korlátozások a legnagyobb román ortodox zarándoklaton

2020.10.14. 18:20

A koronavírus-járvány miatt idén különleges körülmények között, csak az egészségügyi előírások betartásával lehetett részt venni az egyik legnagyobb román ortodox zarándoklaton. A korlátozások ellen kisebb tüntetés is volt.

Káoszba fulladtak a járványügyi korlátozások a legnagyobb román ortodox zarándoklaton

A román társadalom hagyományosan Európa legvallásosabb társadalmának számít. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak. 

A vallásosság és az ortodox szertartások fontos jelentőséggel bírnak a román társadalomban.

Az ország legnagyobb vallási eseménye az októberi Szent Piroska (Sfânta Parascheva) ereklyéje köré szerveződő zarándoklat szokott lenni, ezt idén október 14-én szerdán tartották meg.

Szent Piroska a koronavírus ellen

Ilyenkor több százezer, az ország minden részéről összesereglett hívő keresi fel a moldvai Jászvásár (Iași) városát és annak püspöki templomát. Ugyanis itt, Jászvásáron őrzik a 11. századi ortodox szent, Szent Piroska holttestét. Az ortodox vallásban a szentek kultuszának és az azok előtti hódolatnak talán a nyugati kereszténységhez képest is nagyobb a jelentősége. Az ortodox ünnephez hozzátartozik, hogy

a rengeteg zarándok Szent Piroska koporsójához vonul, ott pedig végigcsókolja azt – általában fittyet hányva arra, hogy előtte vagy utána ezt többezer ember megtette már.

A koronavírus-járványra való tekintettel viszont éppen ezt a mozdulatot tiltotta meg az illetékes megyei közegészségügyi hivatal. Ugyanakkor azt is elrendelték, hogy

a szertartáson csak jászvásáriak és Iași megyeiek vehessenek részt, az ország többi részéről érkezett zarándok számára tilos volt a belépés a templomba és a templom előtti térre.

Aggasztó, hogy a tomboló koronavírus-járvány ellenére egyáltalán engedélyezték a zarándoklatot. Keddről szerdára ugyanis Romániában annyi napi új fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, amennyit eddig még soha. A több, mint harmincezer elvégzett tesztből 4016 lett pozitív, vagyis a vírus pozitivitási rátája 12 százalékos. A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot.

A RÉSZTVEVŐK, EGYMÁSTÓL BIZTONSÁGOS TÁVOLSÁGBAN KÖVETIK A SZERTARTÁST, ÁLTALÁBAN MASZK IS VAN MINDENKIN. FOTÓ: DOXOLOGIA / FB.
Hivatalosan 500 személy vehetett részt a szertartáson a templom előtti téren.

A résztvevők jól láthatóan egymástól két méter távolságra voltak, valamint a Román Ortodox Egyház (BOR) arról is gondoskodott, hogy a templom udvarán kívülről, nagy képernyőkről is lehessen követni a szertartást. A résztvevők száma a korábbi évek hatalmas tömegeihez képest nagyon alacsony volt.

A BOR hozzáállása a koronavírus-járványhoz szemmel láthatóan sokat változott az elmúlt időszakban: a járvány elején még botrányt okozott Kolozsváron az az ortodox pópa, aki ugyanabból a kanálból áldoztatta végig a szertartás félszáz résztvevőjét.

Az ortodox hívőket nem lehet csak úgy elzárni a szenttől

A különböző korlátozó intézkedésekkel szemben kisebb tüntetés is kialakult a hívők között.

A szertartás végével mintegy ötven fő, láthatólag maszkok nélkül, egymáshoz közel zsúfolódva igyekezett bejutni a szentnek az ereklyéjéhez. A csoportról kiderült, hogy nem helyiek voltak, hanem más vidékről érkeztek. A közrendet biztosító csendőrök és a hívők között kisebb kiáltozás is kialakult, amikor a csendőrök felszólították, hogy hagyják el a területet. A hívők „Le a diktatúrával”, „Majd feleltek a végítélet napján”, „Az ördögöt szolgáljátok” kiáltásokkal illették a csendőröket.

„Hagyjanak békén! Nem vehetik el az imához való jogomat!”

– mondta egy másik résztvevő a rendet fenntartani próbáló csendőröknek. Az BOR hivatalos képviselőinek végül a csendőrökkel együtt sikerült nyugalomra inteni a résztvevőket. A tüntetést követően mintegy háromezer hívő várt nyugodtan arra, hogy Szent Piroska ereklyéjéhez járuljon. A román hatóságok ezen a ponton egyszerűen feladták a koordinálást:

szerdán délután már a személyi igazolvány ellenőrzése nélkül bárkit – tehát valószínűleg nem csak helyieket – beengedtek a szent elé elmondani egy imát.

A Digi24 élő tudósítása szerint a jászvásári templomkertben „valódi ünnepi búcsúhangulat” lett. A megszólaltatott ortodox pópák úgy nyilatkoztak, hogy a korlátozások feladásával kompromisszum született az állam és az egyház között.

NYITÓKÉP: Digi24 / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek