+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 14. szerda, 18:20
A koronavírus-járvány miatt idén különleges körülmények között, csak az egészségügyi előírások betartásával lehetett részt venni az egyik legnagyobb román ortodox zarándoklaton. A korlátozások ellen kisebb tüntetés is volt.

A román társadalom hagyományosan Európa legvallásosabb társadalmának számít. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak. 

 

A vallásosság és az ortodox szertartások fontos jelentőséggel bírnak a román társadalomban.

 

Az ország legnagyobb vallási eseménye az októberi Szent Piroska (Sfânta Parascheva) ereklyéje köré szerveződő zarándoklat szokott lenni, ezt idén október 14-én szerdán tartották meg.

 

 

Szent Piroska a koronavírus ellen

 

Ilyenkor több százezer, az ország minden részéről összesereglett hívő keresi fel a moldvai Jászvásár (Iași) városát és annak püspöki templomát. Ugyanis itt, Jászvásáron őrzik a 11. századi ortodox szent, Szent Piroska holttestét. Az ortodox vallásban a szentek kultuszának és az azok előtti hódolatnak talán a nyugati kereszténységhez képest is nagyobb a jelentősége. Az ortodox ünnephez hozzátartozik, hogy

 

a rengeteg zarándok Szent Piroska koporsójához vonul, ott pedig végigcsókolja azt – általában fittyet hányva arra, hogy előtte vagy utána ezt többezer ember megtette már.

 

A koronavírus-járványra való tekintettel viszont éppen ezt a mozdulatot tiltotta meg az illetékes megyei közegészségügyi hivatal. Ugyanakkor azt is elrendelték, hogy

 

a szertartáson csak jászvásáriak és Iași megyeiek vehessenek részt, az ország többi részéről érkezett zarándok számára tilos volt a belépés a templomba és a templom előtti térre.

 

Aggasztó, hogy a tomboló koronavírus-járvány ellenére egyáltalán engedélyezték a zarándoklatot. Keddről szerdára ugyanis Romániában annyi napi új fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, amennyit eddig még soha. A több, mint harmincezer elvégzett tesztből 4016 lett pozitív, vagyis a vírus pozitivitási rátája 12 százalékos. A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot.

 

A RÉSZTVEVŐK, EGYMÁSTÓL BIZTONSÁGOS TÁVOLSÁGBAN KÖVETIK A SZERTARTÁST, ÁLTALÁBAN MASZK IS VAN MINDENKIN. FOTÓ: DOXOLOGIA / FB.

 

Hivatalosan 500 személy vehetett részt a szertartáson a templom előtti téren.

 

A résztvevők jól láthatóan egymástól két méter távolságra voltak, valamint a Román Ortodox Egyház (BOR) arról is gondoskodott, hogy a templom udvarán kívülről, nagy képernyőkről is lehessen követni a szertartást. A résztvevők száma a korábbi évek hatalmas tömegeihez képest nagyon alacsony volt.

 

A BOR hozzáállása a koronavírus-járványhoz szemmel láthatóan sokat változott az elmúlt időszakban: a járvány elején még botrányt okozott Kolozsváron az az ortodox pópa, aki ugyanabból a kanálból áldoztatta végig a szertartás félszáz résztvevőjét.

 

 

Az ortodox hívőket nem lehet csak úgy elzárni a szenttől

 

A különböző korlátozó intézkedésekkel szemben kisebb tüntetés is kialakult a hívők között.

 

A szertartás végével mintegy ötven fő, láthatólag maszkok nélkül, egymáshoz közel zsúfolódva igyekezett bejutni a szentnek az ereklyéjéhez. A csoportról kiderült, hogy nem helyiek voltak, hanem más vidékről érkeztek. A közrendet biztosító csendőrök és a hívők között kisebb kiáltozás is kialakult, amikor a csendőrök felszólították, hogy hagyják el a területet. A hívők „Le a diktatúrával”, „Majd feleltek a végítélet napján”, „Az ördögöt szolgáljátok” kiáltásokkal illették a csendőröket.

 

„Hagyjanak békén! Nem vehetik el az imához való jogomat!”

 

– mondta egy másik résztvevő a rendet fenntartani próbáló csendőröknek. Az BOR hivatalos képviselőinek végül a csendőrökkel együtt sikerült nyugalomra inteni a résztvevőket. A tüntetést követően mintegy háromezer hívő várt nyugodtan arra, hogy Szent Piroska ereklyéjéhez járuljon. A román hatóságok ezen a ponton egyszerűen feladták a koordinálást:

 

szerdán délután már a személyi igazolvány ellenőrzése nélkül bárkit – tehát valószínűleg nem csak helyieket – beengedtek a szent elé elmondani egy imát.

 

A Digi24 élő tudósítása szerint a jászvásári templomkertben „valódi ünnepi búcsúhangulat” lett. A megszólaltatott ortodox pópák úgy nyilatkoztak, hogy a korlátozások feladásával kompromisszum született az állam és az egyház között.

 

NYITÓKÉP: Digi24 / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás