Az összes idősotthon lakóit elkezdik szűrni koronavírusra

2020.04.21. 12:27

Fertőtlenítőt gyárthatnak a szeszfőzdék, online felülettel segítenek az őstermelőknek, és immár húsz idősotthonban is jelen van a koronavírus: erről volt szó az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az összes idősotthon lakóit elkezdik szűrni koronavírusra
Már húsz idősotthonban is megjelent az új típusú koronavírus-fertőzés Magyarországon, de komolyabban csak három intézmény érintett

– közölte az operatív törzs kedden. A tájékoztatást ezzúttal Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes tartották. 

Zsigó Róbert arról beszélt:

A járvány súlyos kihívások elé állítja az élelmiszerláncot, az Agrárminisztérium ezért folyamatosan kapcsolatban áll az érintett szereplőkkel: mindezek alapján úgy ítélték, egész Európában a magyar élelmiszerlánc a legjobbak között van.

+  Húsvét után a NÉBIH ellenőrzést folytatott valamennyi nagy hazánkban is jelen lévő élelmiszerlánc egyes üzleteiben. Az ellenőrök három területre, a személyi higiéniára, a csomagolatlan áruk védelmére, valamint a berendezések fertőtlenítésére voltak leginkább kíváncsiak, mindezek alapján pedig többnyire jónak ítélték az üzletláncokban lévő feltételeket.

+  A bevásárlókocsikat valamennyi helyen napi rendszerességgel mossák, az egységek kétharmadában pedig naponta fertőtlenítik a szennyező felületeket, például a hűtőket, bankkártyaterminálokat és kasszaszalagokat. Hiányosság, hogy az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott kesztyűről és kézfertőtlenítővel a bejáratnál, de az áruházak összességében jól vizsgáltak.

+  A közétkeztetésben nem mindig figyeltek eléggé a személyi higiéniára az ott dolgozók, de szinte mindenhol alaposan hőkezelt és biztonságos ételeket szolgáltak fel.

+  A szeszfőzdék és szeszesitalgyártók számára

lehetővé tették, hogy átálljanak a fertőtlenítők gyártására.

+  Elindult a NÉBIH oldalán az online termelőkereső felület: ennek célja a piacok bezárása miatt bajba jutott őstermelők kisegítése. A vásárlók az online felületen szövegesen és térképesen is megnézhetik, kik, hol és mit árulnak.

Müller Cecília elmondta:

+  A fertőzöttek száma átlépte a kétezer főt, ezzel egyidejűleg növekszik az elhunytak száma is, jelenleg 213-an vesztették életüket a járványban keddig. De növekszik a gyógyultak száma is (287 fő), ahogyan a kijelölt laboratóriumok is egyre több tesztet végeznek, keddre a laborvizsgálatok száma átlépte az 50 ezret.

+  A jelentős számú fertőződés elsősorban a zárt közösségekben, idősotthonokban, koronavírusos kórházi osztályokon jellemző:

jelenleg húsz idősotthon is érintett a járványban, de rendkívül különböző mértékben, számos otthonban ugyanis csak egy-egy esetet regisztráltak.

+  Három nagyobb intézményben van nagyobb számú megbetegedés, a többi csak épp, hogy érintett, még időben van ahhoz, hogy a terjedés megakadályozó legyen. Továbbra is a Pesti úti otthonban van a legtöbb fertőzött, ahol nemrégiben az otthon mind a 274 lakóját és 41 dolgozóját szűrték. Az ápoltak közül 58 fő, a dolgozók közül 4 fő mintája lett pozitív. Azon lakók közül, akik már kórházban vannak, csak azok térhetnek vissza, akik egymás után két negatív tesztet produkálnak

+  A tisztifőrvos bejelentette:

az összes idősotthon összes lakóját és dolgozóját elkezdik szűrni a Honvédség segítségével.

Jelenleg az összes fertőzöttből 842-en kórházban, közülük 82-en lélegeztetőgépen vannak. Utóbbiak jellemzően idősebbek, de sajnos 40-50-es korosztályból is vannak gépen ápoltak.

+  Müller Cecília ahhoz is ragaszkodott: Magyarorszgá eleget tesztel (habár, mint az Azonnali is megírta, az EU-n belül Bulgária után arányosan a második legkevesebbet). Elmondása szerint a WHO magyar képviselője megfelelő számúnak, megalapozottnak tartotta a magyarországi teszteléseket. Ez a WHO-protokoll szerint azt jelenti, ha egy igazolt fertőzött környezetében legalább tíz tesztet elvégeznek – Magyarországon ez a szám egy fertőzöttre harminc teszt körül alakul.

Kiss Róbert pedig arról beszélt: 

+ A határforgalom kapcsán új intézkedéseket vezettek be.  Az ukrán, román és szerb vendégmunkások, akik Nyugat- Európába mennek, csak egy meghatározott időpontban léphetnek be az országba, erre majd naponta négy óra áll a rendelkezésükre. Viszont

ezt csak akkor tehetik meg, ha részt vettek egy egészségügyi vizsgálaton és tünetmentesek, továbbá rendelkeznek igazolással a célországtól

 mely szerint biztosítják belépésüket. Ekkor a vendégmunkások járművükre sárgaszínű tranzitjelzést kapnak, és a kijelölt tranzitutakon haladhatnak át az országon.
 

+ A március 28-a óta elrendelt korlátozásokkal kapcsolatban eddig több mint 27 ezer rendőri intézkedésre volt szükség, ezek közül közel 15 ezer figyelmeztetésre került sor, míg több mint 6500 helyszíni bírság volt, továbbá majdnem 6000 feljelentést tettek. A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntető eljárások száma 255, közülük például rémhírterjesztés miatt 65, csalás miatt 73 eljárás indult. Eddig 49 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

Ami az újságírói kérdéseket illeti, nem vitte túlzásba a tűjékoztatást az operatív törzs, mindössze négyre válaszoltak, vagyis összesen 5 percet szántak rájuk.

Ezekből az alábbiak derültek ki:

+ Több mint 11 ezer ember van házi karanténban, dolgozhatnak otthonról? Igen. Eddig már egyébként több mint 260 ezer házikaranténok betartását vizsgáló rendőri ellenőrzés volt.

+ Halt-e már bele egészséges ember koronavírusba? Az elhunytak jellemzően idős, többféle megbetegedésben szenvedő személyek,

nincs egyelőre olyan a látókörükben, aki makkegészséges lett volna és meghal.

A nemzetközi irodalomból ismert, hogy van erre is példa.

+ Szlávik János azt mondta, a tetőzés után még sokáig, júniusig is elhúzódhat a járvány. Erre reagálva Müller elmondta, az, hogy nem nő majd magasabbra a regisztrált új megbetegedések száma, hanem elér egy maximumot, az nem jelenti azt, hogy a járvány végén vagyunk. Hogy meddig lesz egyenletes a napról napra megfertőzöttek száma, azt nem lehet megmondani, néhány hétről is szó lehet. Hosszabb folyamat lesz, amíg a járvány véget ér, ez biztos.

FOTÓ: Botár Gergely / MTI

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek