Budapest fertőzési gócponttá válhat, ha nem tartjuk be a korlátozásokat

2020.04.07. 12:54

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Budapest fertőzési gócponttá válhat, ha nem tartjuk be a korlátozásokat
Már ötvenhárom ápolt és tizenkét ápoló is megfertőződött a koronavírussal a Pesti úti idősek otthonában

– többek között erről is szó esett az operatív törzs szokásos, keddi sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvostól a következőket tudtuk meg:

+ Gyászos nap után vagyunk, hiszen hétfőn jelentősen, kilenc idős és krónikus betegséggel rendelkező emberrel 47-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. Erről részleteket itt lehet olvasni.

+ Azáltal, hogy egyre több a beteg, nagyobb a rizikó mindenki számára, hogy megfertőzödhet. 

+ Noha minden megyében jelen van a vírus, a nagyobb népsűrűség és a rengeteg intézmény miatt Budapestre koncentrálódik a betegség nagyrészt, a fertőzöttek 40 százaléka innen kerül ki, az agglomerációval együtt pedig ez már több, mint 60 százalék. A fővárosban ezért fokozottan be kell tartani a kormány korlátozó intézkedéseit: mind az idősek számára kialakított bevásárlási időablakokat, mind az emberek közötti távolságtartást. Ha ezt nem teszik,

a főváros fertőzési gócponttá válhat.

+ A szociális intézményekkel, főleg a zárt közösségeket alkotó idősotthonokkal kapcsolatban arra kéri Müller a fenntartókat, hogy viselkedjenek felelősen, és alkalmazzák a népegészségügyi hatóság összes intézkedését. Látogatási tilalom, kijárási tilalom, felvételi zárlat, sorolta ezeket az országos tisztifőorvos, hozzátéve: ezek ellenére bejutott a koronavírus több idősotthonba is. Így hát lépni kellett: a Müller által a keddi tájékoztatón hosszasan ismertetett, nekik szóló új, szigorúbb eljárásrendről itt írtunk bővebben már hétfőn.

Kiss Rendőr rendőralezredes következőkről beszélt:

+ A 108, az országos tisztifőorvos által kijelölt kórházban továbbra is dolgoznak a kórházparancsnokok. 9 kórházba szállítanak ki kedden egyéni védőeszközöket, mégpedig a Waberer's kamionjaival.

+ Hatósági házi karanténban már több, mint 15 ezren vannak, eddig 122 268 ellenőrzést hajtottak végre a rendőrök, és 499 esetben tettek feljelentést, 389 helyszíni bírságot szabtak ki, 65 embert figyelmeztetésben részesítettek. Üzleteket a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 32 alkalommal a helyszínen bírságoltak meg, emiatt 51 főt figyelmeztetésben részesítettek.

+ 166 bűncselekményt követtek eddig el a járvánnyal kapcsolatban: ebből 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 41 rémhírterjesztés miatt. Külön kiemelet egy esetet:

a Baranya megyei rendőrök elfogtak egy budapesti párt, akik maszkokat árultak a neten, ám csak a pénzt szedték be érte,

a termékeket nem küldték el a vásárlóiknak. Eddig összesen 39 gyanúsítottak hallgattak ki.

Újságírói kérdések alapján a következőket lehetett megtudni:

Sajtóhírek szerint külföldön történtek olyan esetek, hogy szándékosan leköpik a rendőröket, volt-e ilyen Magyarországon? A magyar rendőr társadalmi megbecsülése jó, igényli a lakosság a rendőri jelenlét biztosítását, szóval ilyen magatartást nem tapasztaltak.

+ Eddig több mint 5000 fővel szemben foganatosították „szankcionatív eljárást” a kijárási korlátozások megszegése miatt

A fővárosi lakosság követi el zömében a magatartási szabályok megszegését.

+ A Kínából érkezett gyógyszerek hatásáról mit lehet tudni? Négy ország között vagyunk, akiknek Kína egy régi-új gyógyszerből adott 400 ezer tablettát, ez egy favipiravir hatóanyag-tartamú gyógyszer. Ez a tapasztalatok szerint jelentősen lecsökkenti a vírusos állapotot, a fertőzöttségi időt és segíti a tüdő javulását is.

Akinél Kínában alkalmazták ezt a szert, ott azt tapasztalták: 4 napig volt pozitív a vírusra, akinél nem vetették be, az 11 napig volt pozitív átlagosan.

A készítmény egy tulajdonképpen ismert japán gyógyszer, amit használtak már többek között az ebola ellen is. Ezt Magyarországon már beraktározták, az engedélyezési eljárás gyorsan zajlik, tehát ha szükséges, bevethető lesz itthon.

+ Az állampolgárok hogyan jelezhetik, ha hamis hírt találnak a koronavírusról az interneten? Az elektronikus ügyintézéshez készült űrlap a rendőrség honapján megtalálható, a 112-es segélyhívón is lehet bejelentést tenni erről vagy e-mailen. Kérik, a bejelentéshez másolják az üzenetbe az érintett linkeket is.

+ Mit lehet tudni a Pesti úti idősek otthonának helyzetéről, ahol felütötte a fejét a koronavírus? A legnagyobb létszámú idősek otthona ez az intézmény Budapesten, a járványügyi kivizsgálás igénybe veszi valamennyi népegészségügyi erőt.

Jelenleg 53 idős embert teszteltek pozitívnak, de megfertőződött tizenkét ápoló is.

Még mindig nem fejeződtek be teljeskörűen a vizsgálatok, nagyszámú mintavizsgálatra is szükség van, gyakorlatilag minden dolgozót és bentlakót szűrnek most. 

+ Mit tegyünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ilyenkor a védekezés minden eszközét be kell vetni. Ha pozitív beteg van a lakásban, ő vonuljon el egy szobába, zárja be az ajtót, az egészséges hozzátartozó fogadja a szerelőt.

Müller ilyenkor javasolja a hozzátartozónak, hogy használjon szájmaszkot, és persze „nem kell a szerelő nyakába borulni”, tartsuk a másfél méteres távolságot. 

+ Érdemes-e most bárkinek fodrászhoz, manikűröshöz, kozmetikusnak mennie, ha igen, akkor milyen óvintézkedést tegyen? A szolgáltatásokat szeretnék fenntartani valamilyen szinten, nagyon jó gyakorlatokról kaptak információt, például van, ahol egyszerre csak egy fodrász dolgozik és időpontra jönnek a vendégek.

+ A Balaton-parton több helyszínen működnek a gyorsétkezdék. Ha a szabályokat be is tartják, a sorban álló vendégek kevésbé, mi a szabályozás ezekre a helyekre? A vendéglátóhelyek, ahol ülve lehet elfogyasztani az ételt, zárva vannak. Ahol kiszolgálás van, és elvihető az étel, ott a nyitvatartás megengedett, de a vevők tartsanak távolságot.

+ Mit tegyen felépülése érdekében az a koronavírusos beteg, aki otthon maradhat?

Erősítse az immunrendszerét a lehető legjobban, táplálkozzon egészségesen, szedjen C-vitamint, egyen zöldséget, gyümölcsöt, igyon folyadékot.

Ha jobban van, mozogjon a lakásban, de ha rosszul van, hívja a háziorvosát.

+ Szlovákiában már a középkorúakat sújtja a járvány főként sajtóhírek szerint. Itthon mi a helyzet? Minden korosztályt sújt nálunk, de az időseket nagyobb számban és súlyosabban érinti. Ettől még a fiatalabbaknál és a gyerekeknél is van fertőzött. „Senki nem kivétel”.

+ A koronavírus miatt kellett bezárni a Budai Irgalmas Rendi Kórház belgyógyászati osztályát? Ha a betegellátásban zavar van, a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt a zavartalan ellátásra, tehát igen, számítanunk kell arra, hogy lesznek olyan osztályok, ahol átmenetileg járványügyi zárlat lesz.

 A házi karanténnak milyen az országban a területi megoszlása? A legtöbben, az egynegyedük a fővárosban, illetve Pest megyében tartózkodik.

+ Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek? A köznyelvben használt gyorsteszt fogalom arra irányul, hogy a vírusban megfertőződött szervezet által képzett ellenanyagot kimutassa, de van olyan is, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ezek nem minősített formában állnak rendelkezésre.

+ Mennyire számít magasnak a magyar halálozási arány? Ez nem tér el jelentősen a környező országokétól, de valójában összehasonlíthatatlanok az adatok, mert a különböző országok különbözően számolnak be a számokról. Globálisan is elmondható, a leginkább jellemző adat az lenne, ha a lakosságszámhoz viszonyítanánk a halálozások számát, és ha ezt is tekintjük,

akkor is körülbelül az alsó harmadban lenne a többi országokhoz képest Magyarország.

+ Mennyi helyet foglaltak le járvány idejében a szállodákban? 58 szállodát jelöltek ki, egyébként sok hotel ajánlotta fel kapacitásait.

Az Azonnali kedden is hiába kérdezte az operatív törzset, egyetlen kérdésünkre sem adtak választ.

NYITÓKÉP: M1 élő

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek