+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 16. csütörtök, 16:28
Négyezer koronavírus-tesztet sem végeztek el Magyarországon egymillió főre vetítve, pedig ott, ahol már sikeresen megállt a járvány terjedése, mind tömeges tesztelést alkalmaztak. Eközben az ezt követelő hangokat a közmédia álhírnek titulálja.

A sereghajtók között van Magyarország az egymillió főre vetített koronavírustesztek számában az Európai Unión, de még Európán belül is: hazánkban a csütörtöki adatok szerint 38 489 koronavírus-tesztet végeztek el, ami azt jelenti, hogy egymillió magyar állampolgárra mindösszesen 3984 koronavírus-teszt jut – mutatják a Worldometers koronavírus-eseteket összegző adatai.

 

Ennél a kontinens más országaival összehasonlítva arányosan csak Szerbia, Bulgária, Albánia, Moldova és Ukrajna tesztel kevesebbet.

 

Az ebben a tekintetben leggyengébben teljesítő Ukrajnában ezer teszt sem jutott eddig egymillió állampolgárra, de Moldovában 1555, Albániában 1677, az EU-tagállam Bulgáriában 2663, Szerbiában pedig 3373 ez a szám. Magyarország ezt követi 3984 teszt/millió fős adataival az április 16-i adatok szerint, így a tesztelésekben előttünk áll a bolgárokon kívül az összes uniós tagállam.

 

Az európai élmezőnybe, vagyis a lakosságarányosan legtöbbet tesztelők közé nem meglepő módon a kisebb államok tartoznak, hiszen számukra könnyebb aránylag sok embert letesztelni. Izlandon például majdnem 110 ezer teszt jut egymillió lakosra, de Luxemburgban és Máltán is majdnem 50 ezer ez a szám. Ha csak az uniós tagállamokat nézzük, ott értelemszerűen Luxemburg és Málta vezetnek, őket Észtország 27 ezer teszt / milliós értéke követi, de erősen helytáll Németország, Spanyolország és Portugália is 20 ezer körüli értékeikkel.

 

A legkomolyabb válsággócponttá vált Olaszország, és a derekasan sokat tesztelő írek, litvánok, szlovének és osztrákok 17-18 ezer tesztet végeznek el millió lakosonként, innentől pedig egészen szoros a mezőny az egyre inkább leszakadó magyarokig.

 

Regionális összehasonlításban sem jobb a magyar tesztelési helyzet, a közép-európai régióban a legtöbbet a fentebb is említett, 17-18 ezret tesztelő szlovének tesztelik, de egymillió főre vetítve 13 634 tesztet végzett el Csehország is. Szlovákia is előzi Magyarországot valamivel több, mint hatezer teszttel egymillió lakosra vetítve, Horvátország ötezer tesztnél áll, de beelőzték a magyar teszteléseket a velünk nemrégiben még fej-fej mellett haladó lengyelek, valamint a korábbi adatok alapján még Magyarország mögött álló románok is.

 

 

A tömeges tesztelések igénye egyébként időről időre felmerül Magyarországon is (utoljára Karácsony Gergely budapesti főpolgármester sürgette az Azonnalinak adott interjújában), nem véletlenül: több elvégzett teszttel ugyanis reálisabb képet kapnánk a fertőzés aktuális terjedéséről Magyarországon. Ráadásul az olyan országokban, ahol a vírus aktív fertőzöttjeinek száma már drasztikusan csökken, vagy a terjedés megállt – mint például Németország, Svájc, Ausztria, Dánia, Szlovénia vagy Luxemburg – van egy közös pont:

 

mindegyik ország rengeteget tesztel.

 

Ennek ellenére nemrég a teszteléseket sürgető újságcikkeket az adóforintokból fenntartott közmédia kategorikusan álhírnek minősítette. Hogy miért is lenne álhír a 444 tudományos rovata, a Qubit kiterjedt tesztelést követelő cikke, azzal indokolta meg a közmédia, hogy azért, mert Müller Cecília azt mondta. Az országos tisztifőorvos szerint ugyanis a koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek.

 

A járvány folyamán hónapokig Kínának falazó Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni. Ugyanakkor arról már a tisztifőorvos is szólt, hogy

 

az igazolt fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a ténylegesen fertőzöttek száma, tesztet ugyanis nem mindenkinél tudnak elvégezni.

 

Lehetnek tehát, akik adott esetben úgy esnek át a fertőzésen, hogy nem is tudnak róla, ezen idő alatt pedig akár tovább is terjeszthetik a vírust másoknak.

 

Az ilyesmi eseteket pedig kétségkívül könnyebb úgy kiszűrni, ha egy ország egymillió lakosonként nemcsak alig négyezer tesztet végez el, hanem ezen érték többszörösét, ahogy ez a legtöbb európai ország esetében is történik.

 

HA MÉG TÖBB STATISZTIKÁT SZERETNÉL A KORONAVÍRUS HAZAI ÉS REGIONÁLIS TERJEDÉSÉRŐL, KÖVESD NAPONTA FRISSÜLŐ GRAFIKONJAINKAT ITT!

 

BORÍTÓKÉP, GRAFIKON: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás