Lakosságarányosan csak Bulgária tesztel kevesebbet nálunk az EU-ban

Szerző: Illés Gergő
2020.04.16. 16:28

Négyezer koronavírus-tesztet sem végeztek el Magyarországon egymillió főre vetítve, pedig ott, ahol már sikeresen megállt a járvány terjedése, mind tömeges tesztelést alkalmaztak. Eközben az ezt követelő hangokat a közmédia álhírnek titulálja.

Lakosságarányosan csak Bulgária tesztel kevesebbet nálunk az EU-ban

A sereghajtók között van Magyarország az egymillió főre vetített koronavírustesztek számában az Európai Unión, de még Európán belül is: hazánkban a csütörtöki adatok szerint 38 489 koronavírus-tesztet végeztek el, ami azt jelenti, hogy egymillió magyar állampolgárra mindösszesen 3984 koronavírus-teszt jut – mutatják a Worldometers koronavírus-eseteket összegző adatai.

Ennél a kontinens más országaival összehasonlítva arányosan csak Szerbia, Bulgária, Albánia, Moldova és Ukrajna tesztel kevesebbet.

Az ebben a tekintetben leggyengébben teljesítő Ukrajnában ezer teszt sem jutott eddig egymillió állampolgárra, de Moldovában 1555, Albániában 1677, az EU-tagállam Bulgáriában 2663, Szerbiában pedig 3373 ez a szám. Magyarország ezt követi 3984 teszt/millió fős adataival az április 16-i adatok szerint, így a tesztelésekben előttünk áll a bolgárokon kívül az összes uniós tagállam.

Az európai élmezőnybe, vagyis a lakosságarányosan legtöbbet tesztelők közé nem meglepő módon a kisebb államok tartoznak, hiszen számukra könnyebb aránylag sok embert letesztelni. Izlandon például majdnem 110 ezer teszt jut egymillió lakosra, de Luxemburgban és Máltán is majdnem 50 ezer ez a szám. Ha csak az uniós tagállamokat nézzük, ott értelemszerűen Luxemburg és Málta vezetnek, őket Észtország 27 ezer teszt / milliós értéke követi, de erősen helytáll Németország, Spanyolország és Portugália is 20 ezer körüli értékeikkel.

A legkomolyabb válsággócponttá vált Olaszország, és a derekasan sokat tesztelő írek, litvánok, szlovének és osztrákok 17-18 ezer tesztet végeznek el millió lakosonként, innentől pedig egészen szoros a mezőny az egyre inkább leszakadó magyarokig.

Regionális összehasonlításban sem jobb a magyar tesztelési helyzet, a közép-európai régióban a legtöbbet a fentebb is említett, 17-18 ezret tesztelő szlovének tesztelik, de egymillió főre vetítve 13 634 tesztet végzett el Csehország is. Szlovákia is előzi Magyarországot valamivel több, mint hatezer teszttel egymillió lakosra vetítve, Horvátország ötezer tesztnél áll, de beelőzték a magyar teszteléseket a velünk nemrégiben még fej-fej mellett haladó lengyelek, valamint a korábbi adatok alapján még Magyarország mögött álló románok is.

A tömeges tesztelések igénye egyébként időről időre felmerül Magyarországon is (utoljára Karácsony Gergely budapesti főpolgármester sürgette az Azonnalinak adott interjújában), nem véletlenül: több elvégzett teszttel ugyanis reálisabb képet kapnánk a fertőzés aktuális terjedéséről Magyarországon. Ráadásul az olyan országokban, ahol a vírus aktív fertőzöttjeinek száma már drasztikusan csökken, vagy a terjedés megállt – mint például Németország, Svájc, Ausztria, Dánia, Szlovénia vagy Luxemburg – van egy közös pont:

mindegyik ország rengeteget tesztel.

Ennek ellenére nemrég a teszteléseket sürgető újságcikkeket az adóforintokból fenntartott közmédia kategorikusan álhírnek minősítette. Hogy miért is lenne álhír a 444 tudományos rovata, a Qubit kiterjedt tesztelést követelő cikke, azzal indokolta meg a közmédia, hogy azért, mert Müller Cecília azt mondta. Az országos tisztifőorvos szerint ugyanis a koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek.

A járvány folyamán hónapokig Kínának falazó Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, Ledia Lazeri egyébként arról beszélt: „azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak”, és így nem kell a teljes népességet megszűrni, elég a gyanús esetekkel így tenni. Ugyanakkor arról már a tisztifőorvos is szólt, hogy

az igazolt fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a ténylegesen fertőzöttek száma, tesztet ugyanis nem mindenkinél tudnak elvégezni.

Lehetnek tehát, akik adott esetben úgy esnek át a fertőzésen, hogy nem is tudnak róla, ezen idő alatt pedig akár tovább is terjeszthetik a vírust másoknak.

Az ilyesmi eseteket pedig kétségkívül könnyebb úgy kiszűrni, ha egy ország egymillió lakosonként nemcsak alig négyezer tesztet végez el, hanem ezen érték többszörösét, ahogy ez a legtöbb európai ország esetében is történik.

HA MÉG TÖBB STATISZTIKÁT SZERETNÉL A KORONAVÍRUS HAZAI ÉS REGIONÁLIS TERJEDÉSÉRŐL, KÖVESD NAPONTA FRISSÜLŐ GRAFIKONJAINKAT ITT!

BORÍTÓKÉP, GRAFIKON: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek