+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 15. szerda, 20:17
A húsvétot és a pészahot már letudták szigorú korlátozássokkal, de a ramadán négyszer annyi ideig tart.

Alig több, mint egy hete van az izraeli rendőrségnek arra, hogy véglegesítse, pontosan milyen szabályozást fognak alkalmazni a helyi muszlim közösség legnagyobb ünnepén, az április 23-án kezdődő ramadánon. A muszlim hagyományok szerint ilyenkor naplemente után óriási közös étkezéseket tartanak a családok, amik pont jó terep arra, hogy tovább terjedjen az országot amúgy is keményen sújtó koronavírus. Négy izraeli arab települést az ország északi részén már így is teljesen elzártak.

 

Az egészségügyi minisztérium azt is hangsúlyozta a Jerusalem Post szerint, hogy a nemrég a zsidó lakosságot érintő pészah ünnepéhez hasonló korlátozásokat nem fognak tudni hozni, hiszen a ramadán négyszer hosszabb ideig tart. 

 

Az épp véget érő pészah idejére Izraelben nagyon súlyos korlátozásokat alkalmaznak: ezen a héten keddől csütörtökig csak száz méteres körben távolodhatnak el a lakásuktól az izraeliek.

 

Izraelnek közben arra is ügyelnie kell, hogy ne legyne balhé: a hónap elején Jaffában több napig húzódtak a zavargások, amik akkor robbantak ki, amikor egy muszlim fiatalt őrizetbe vettek a rendőrök, amiért az megszegte a kijárási tilalmat.

 

Izraelben egyelőre 12200 fertőzést, 126 halottat és 2309 gyógyultat tartanak nyilván.

 

Köszben a koronavírus miatt az amúgy is rettentő zavaros izraeli politika sem tud haladni: mivel a rendkívüli helyzetben nem ül össze a Knesszet, nem tudják megszavazni az új miniszterelnököt sem, ezért továbbra is Benjámin Netanjahu birtokolja a pozíciót. Közben az ország bevallottan elkezdte követni a koronavírussal fertőzött emberek mobiltelefonját, hogy megtudják, kivel léptek kapcsolatba.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás