Ismét fokozódik a feszültség a kormány és a Hamász között Izraelben

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.19. 17:04

Pénteken az izraeli erők kemény razziát tartottak a palesztinok szent mecseténél, a hét elején már rakétatámadás és bombázás is volt.

Ismét fokozódik a feszültség a kormány és a Hamász között Izraelben

Izraeli harci gépek kedden ismét támadást indítottak a Gázai övezetben, és a hadsereg szerint a Hamászhoz tartozó fegyvergyártó telephelyet célozták meg.

A palesztin egészségügyi minisztérium nem számolt be áldozatokról vagy sérültekről.

„Légvédelmünk föld-levegő rakétákkal válaszolt a cionista harci repülőgépekre a Gázai övezet egén, helyi idő szerint 10:35-kor kedd reggel"

– áll az Al-Quassam Brigád, a Hamász fegyveres szárnyának közleményben.

A támadás azután történt, hogy a Gázai övezetből Dél-Izraelre lőttek egy rakétát hétfőn, ezt azonban az izraeli legelhárítás elfogta még a becsapódás előtt. A tavalyi Al-Aksza mecset körül kialakult feszültség óta ez volt az első ilyen támadás.

A rakétát az izraeli Vaskupola fogta be, nem érkezett jelentés áldozatokról vagy károkról, és egyetlen palesztin csoport sem vállalta a felelősséget a támadásért.

A Hamász arra figyelmeztetett, hogy

a muszlimok és zsidók által tisztelt Al-Aksza mecsetben történt minden incidens miatt az elmúlt napokban az izraeli erők többször is rajtaütést tartottak Kelet-Jeruzsálem területén.

Ezeken a rajtaütéseken több száz palesztint tartóztattak le, és a rendőrök több tucat embernek sérülést okoztak. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán idején behatolt az Al-Akszába.

Izrael szerint a palesztin tüntetők megpróbálják megzavarni a muzulmán imát politikai céljaik miatt, és meg akarják akadályozni a húsvétot ünneplő zsidók látogatását.

Az izraeli rendőrség azt állítja: elkötelezett amellett, hogy bárki, bármilyen valláshoz is tartozzék, biztonságosan ünnepelhesse az ünnepeket.

Egymást vádolják a felek

A rakétatámadás előtt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök azzal vádolta a Hamászt, hogy „vad, zaklató kampányt” folytat Izrael ellen. Egyiptom és Jordánia – amelyek évtizedekkel ezelőtt békemegállapodásokat kötöttek Izraellel – és egyeztettek vele biztonsági kérdésekben, elítélték az izraeli erők akcióit.

Abdullah jordán király hétfőn azt mondta, hogy Izrael „egyoldalú” lépései a muszlim hívők ellen az Al-Aksza mecsetben súlyosan aláásták a béke kilátásait a térségben.

Az uralkodó Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is beszélgetett, akinek megjegyezte, hogy Izrael „provokatív cselekményeket” hajt végre a mecsetegyüttesben, ezek pedig megsértették a szentélyek „jogi és történelmi status quo-ját”.

Még pénteken legalább 152 palesztin megsebesült a mecset közelében, amikor az izraeli erők razziát hajtottak végre, sokan pedig attól tartanak, hogy ez újra eszkalálni fogja a konfliktust.

Tavaly Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok otthonából való erőszakos kiutasítási kísérletek ellen demonstráló tiltakozók elleni fellépés az erőszak eszkalációjához vezetett, ekkor a Hamász harcosai rakétákat indítottak,

Izrael pedig 11 napig tartó háborút indított Gáza ellen.

Bisher al-Khasawneh jordán miniszterelnök hétfőn dicséretben részesítette az Al-Aksza mecsetet felügyelő Iszlám Waqf tagjait,

„akik kiállnak, és akik kövekkel dobálják meg az Al-Aksza mecsetet beszennyező cionistákat. Az izraeli megszálló kormány védelme alatt szennyezik be a mecsetet”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő, Naftali Bennett al-Khasawneh kijelentésére válaszolva azt mondta:

„Ez elfogadhatatlan számunkra. Ez jutalom a felbujtóknak, különösen a Hamásznak, akik megpróbálják erőszakot szítani Jeruzsálemben.”

Izrael az elmúlt évben igyekezett javítani kapcsolatait Jordániával, és a közelmúltban normalizálta kapcsolatait más arab államokkal is az Iránnal kapcsolatos közös aggodalmaik miatt. A közelmúltban 25 palesztin és 14 izraeli halálát okozó erőszakhullám azonban újból felhívta a figyelmet a palesztin területek Izrael általi megszállására, amelyet az elmúlt években igyekezett háttérbe szorítani.

NYITÓKÉP: Kedd reggli légicsapás Gázában. FOTÓ: Bint / Twitter

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek