Izrael a koronavírusosok mobilját megfigyeli, egy osztrák mobilszolgáltató meg kiadja az adatait a kormánynak

Szerző: Techet Péter
2020.03.17. 13:23

Izrael már elfogadta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben bevett módszerrel deríti ki, kikkel kerültek kapcsolatba a koronavírusosok: azaz lekövetik a mobiltelefonjukat. Az egyik osztrák mobilszolgáltató meg kiadja a tárolt adatokat a bécsi kormánynak.

Izrael a koronavírusosok mobilját megfigyeli, egy osztrák mobilszolgáltató meg kiadja az adatait a kormánynak

Már a hétvégén bejelentette Benjamin Netanjahu, a még hivatalban lévő izraeli kormányfő, hogy a terror elleni küzdelem tapasztalatait a koronavírus ellen is felhasználják. Azaz

mindazon személyek mobilját megfigyelik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy ilyen személlyel kapcsolatba léptek.

Mára a kormány rendkívüli ülésén el is fogadta ezt a rendelkezést, azaz keddtől az izraeli hatóságok pontos képet kapnak – a mobilszolgáltatók adatait bekérve –, hogy merre mozogtak a vírusos emberek, kikkel kerülhettek kapcsolatba, hogy az ő mobiltelefonjukat is figyelni tudják.

Egy osztrák mobilszolgáltató, az A1 részben hasonló döntésre szánta el magát: önként múlt szombattól visszamenőlegesen átadja a mobilfelhasználók mozgását tartalmazó adatokat a bécsi kormánynak.

Az izraeli lépéstől azonban nemcsak az különbözteti ezt meg, hogy itt nem a kormány írja ezt elő, hanem egyetlen mobilszolgáltató magánszorgalmáról van szó, de az is, hogy az adatok anonimizáltak. Azaz ellentétben Izraellel, ahol tudatosan a megfertőzöttek mozgását tudja és fogja a kormány ezentúl lekövetni,

az A1 akciója egyelőre csak arra jó, hogy a bécsi kormány általában nézhesse a szociális kapcsolatok sűrűségét,

és ennek megfelelően tudjon koncentráltan egy-egy régióban, ahol esetleg túl sok a közeledés és mozgás, beavatkozni.

A Der Standardnak nyilatkozó adatvédelmi jogász szerint egyrészről nincs jogilag megtámogatva az A1 akciója – igaz, tiltva sincs –, másrészről hiába állítja a cég, hogy anonimizált adatokat szolgáltat csak, azok visszakövethetőek a konkrét felhasználóig. Az A1 szerint azonban ők nem konkrét személyek akár csak anonimizált adatait adják át, hanem a húsz főnél nagyobb csoportosulásokra hívják fel a kormány figyelmét, amennyiben egy térképet adnak, amiben a szociális kontaktusok jelenlegi intenzitása látható.

FOTÓ: Avi Ohayon (2018) / Izrael kormányának fotószolgálata

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek