+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 13:23
Izrael már elfogadta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben bevett módszerrel deríti ki, kikkel kerültek kapcsolatba a koronavírusosok: azaz lekövetik a mobiltelefonjukat. Az egyik osztrák mobilszolgáltató meg kiadja a tárolt adatokat a bécsi kormánynak.

Már a hétvégén bejelentette Benjamin Netanjahu, a még hivatalban lévő izraeli kormányfő, hogy a terror elleni küzdelem tapasztalatait a koronavírus ellen is felhasználják. Azaz

 

mindazon személyek mobilját megfigyelik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy ilyen személlyel kapcsolatba léptek.

 

Mára a kormány rendkívüli ülésén el is fogadta ezt a rendelkezést, azaz keddtől az izraeli hatóságok pontos képet kapnak – a mobilszolgáltatók adatait bekérve –, hogy merre mozogtak a vírusos emberek, kikkel kerülhettek kapcsolatba, hogy az ő mobiltelefonjukat is figyelni tudják.

 

Egy osztrák mobilszolgáltató, az A1 részben hasonló döntésre szánta el magát: önként múlt szombattól visszamenőlegesen átadja a mobilfelhasználók mozgását tartalmazó adatokat a bécsi kormánynak.

 

Az izraeli lépéstől azonban nemcsak az különbözteti ezt meg, hogy itt nem a kormány írja ezt elő, hanem egyetlen mobilszolgáltató magánszorgalmáról van szó, de az is, hogy az adatok anonimizáltak. Azaz ellentétben Izraellel, ahol tudatosan a megfertőzöttek mozgását tudja és fogja a kormány ezentúl lekövetni,

 

az A1 akciója egyelőre csak arra jó, hogy a bécsi kormány általában nézhesse a szociális kapcsolatok sűrűségét,

 

és ennek megfelelően tudjon koncentráltan egy-egy régióban, ahol esetleg túl sok a közeledés és mozgás, beavatkozni.

 

A Der Standardnak nyilatkozó adatvédelmi jogász szerint egyrészről nincs jogilag megtámogatva az A1 akciója – igaz, tiltva sincs –, másrészről hiába állítja a cég, hogy anonimizált adatokat szolgáltat csak, azok visszakövethetőek a konkrét felhasználóig. Az A1 szerint azonban ők nem konkrét személyek akár csak anonimizált adatait adják át, hanem a húsz főnél nagyobb csoportosulásokra hívják fel a kormány figyelmét, amennyiben egy térképet adnak, amiben a szociális kontaktusok jelenlegi intenzitása látható.

 

FOTÓ: Avi Ohayon (2018) / Izrael kormányának fotószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás