+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 13:23
Izrael már elfogadta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben bevett módszerrel deríti ki, kikkel kerültek kapcsolatba a koronavírusosok: azaz lekövetik a mobiltelefonjukat. Az egyik osztrák mobilszolgáltató meg kiadja a tárolt adatokat a bécsi kormánynak.

Már a hétvégén bejelentette Benjamin Netanjahu, a még hivatalban lévő izraeli kormányfő, hogy a terror elleni küzdelem tapasztalatait a koronavírus ellen is felhasználják. Azaz

 

mindazon személyek mobilját megfigyelik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy ilyen személlyel kapcsolatba léptek.

 

Mára a kormány rendkívüli ülésén el is fogadta ezt a rendelkezést, azaz keddtől az izraeli hatóságok pontos képet kapnak – a mobilszolgáltatók adatait bekérve –, hogy merre mozogtak a vírusos emberek, kikkel kerülhettek kapcsolatba, hogy az ő mobiltelefonjukat is figyelni tudják.

 

Egy osztrák mobilszolgáltató, az A1 részben hasonló döntésre szánta el magát: önként múlt szombattól visszamenőlegesen átadja a mobilfelhasználók mozgását tartalmazó adatokat a bécsi kormánynak.

 

Az izraeli lépéstől azonban nemcsak az különbözteti ezt meg, hogy itt nem a kormány írja ezt elő, hanem egyetlen mobilszolgáltató magánszorgalmáról van szó, de az is, hogy az adatok anonimizáltak. Azaz ellentétben Izraellel, ahol tudatosan a megfertőzöttek mozgását tudja és fogja a kormány ezentúl lekövetni,

 

az A1 akciója egyelőre csak arra jó, hogy a bécsi kormány általában nézhesse a szociális kapcsolatok sűrűségét,

 

és ennek megfelelően tudjon koncentráltan egy-egy régióban, ahol esetleg túl sok a közeledés és mozgás, beavatkozni.

 

A Der Standardnak nyilatkozó adatvédelmi jogász szerint egyrészről nincs jogilag megtámogatva az A1 akciója – igaz, tiltva sincs –, másrészről hiába állítja a cég, hogy anonimizált adatokat szolgáltat csak, azok visszakövethetőek a konkrét felhasználóig. Az A1 szerint azonban ők nem konkrét személyek akár csak anonimizált adatait adják át, hanem a húsz főnél nagyobb csoportosulásokra hívják fel a kormány figyelmét, amennyiben egy térképet adnak, amiben a szociális kontaktusok jelenlegi intenzitása látható.

 

FOTÓ: Avi Ohayon (2018) / Izrael kormányának fotószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás