+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 13:23
Izrael már elfogadta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben bevett módszerrel deríti ki, kikkel kerültek kapcsolatba a koronavírusosok: azaz lekövetik a mobiltelefonjukat. Az egyik osztrák mobilszolgáltató meg kiadja a tárolt adatokat a bécsi kormánynak.

Már a hétvégén bejelentette Benjamin Netanjahu, a még hivatalban lévő izraeli kormányfő, hogy a terror elleni küzdelem tapasztalatait a koronavírus ellen is felhasználják. Azaz

 

mindazon személyek mobilját megfigyelik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy ilyen személlyel kapcsolatba léptek.

 

Mára a kormány rendkívüli ülésén el is fogadta ezt a rendelkezést, azaz keddtől az izraeli hatóságok pontos képet kapnak – a mobilszolgáltatók adatait bekérve –, hogy merre mozogtak a vírusos emberek, kikkel kerülhettek kapcsolatba, hogy az ő mobiltelefonjukat is figyelni tudják.

 

Egy osztrák mobilszolgáltató, az A1 részben hasonló döntésre szánta el magát: önként múlt szombattól visszamenőlegesen átadja a mobilfelhasználók mozgását tartalmazó adatokat a bécsi kormánynak.

 

Az izraeli lépéstől azonban nemcsak az különbözteti ezt meg, hogy itt nem a kormány írja ezt elő, hanem egyetlen mobilszolgáltató magánszorgalmáról van szó, de az is, hogy az adatok anonimizáltak. Azaz ellentétben Izraellel, ahol tudatosan a megfertőzöttek mozgását tudja és fogja a kormány ezentúl lekövetni,

 

az A1 akciója egyelőre csak arra jó, hogy a bécsi kormány általában nézhesse a szociális kapcsolatok sűrűségét,

 

és ennek megfelelően tudjon koncentráltan egy-egy régióban, ahol esetleg túl sok a közeledés és mozgás, beavatkozni.

 

A Der Standardnak nyilatkozó adatvédelmi jogász szerint egyrészről nincs jogilag megtámogatva az A1 akciója – igaz, tiltva sincs –, másrészről hiába állítja a cég, hogy anonimizált adatokat szolgáltat csak, azok visszakövethetőek a konkrét felhasználóig. Az A1 szerint azonban ők nem konkrét személyek akár csak anonimizált adatait adják át, hanem a húsz főnél nagyobb csoportosulásokra hívják fel a kormány figyelmét, amennyiben egy térképet adnak, amiben a szociális kontaktusok jelenlegi intenzitása látható.

 

FOTÓ: Avi Ohayon (2018) / Izrael kormányának fotószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás